2+1 egyszerűen elkészíthető magyar halrecept ínyenceknek
3 perc olvasásFőzőműsorral újítja meg kínálatát a DoQ. Andrejszky Zoltán a DoQ legújabb főzős műsorában Magyarország különböző tájaira kalauzolja a nézőket, miközben a legínycsiklandozóbb, garantáltan szálkamentes halételeket készíti el vendégeivel.
Főzés közben vagy utána tegyünk citromot a halra?
A szegedi vagy a bajai halászlébe főzzünk tésztát?
Mely halfajtákban található a legkevesebb szálka?
Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a nézők október 4-től, minden szerdán 10.30-tól a Halimádók konyhájában. A DoQ új főzőműsora azok számára nyújt segítséget, akik valamilyen oknál fogva ódzkodnak a halételek fogyasztásától vagy egyszerűen nem mernek belevágni az elkészítésükbe.
A képernyőn többek között olyan hírességek tűnnek fel, mint Erdei Zsolt, Besenyei Péter vagy Cseh Laci, sőt, Andrejszky nemzetünk egyik legnagyobb színészének kedvenc halreceptjét is megosztja a nézőkkel. „Számos kedves színésszel, olimpikonnal és ismert emberrel volt szerencsém együtt főzni a műsor felvételei alatt. Az egyik legkedvesebb vendégem jóbarátom, Józsa Imre volt, akinek köszönettel tartozom, hogy megosztotta velem és a nézőkkel egyik legféltettebb receptjét. Én azzal adózom emlékének, hogy minél több emberhez eljuttatom a rakott lecsós harcsa receptjét, amely azóta a közönség abszolút kedvencévé vált” – mondta Andrejszky Zoltán, a Halimádók konyhája műsorvezetője.
Az alábbi 2+1 meglepetés recept könnyen elkészíthető, így bárki magabiztosan, előzetes főzőtudás nélkül lepheti meg családtagjait vagy barátait egy-egy ínyencséggel. További receptekért kapcsoljon minden szerdán 10.30-tól a DoQ-ra!
Tradicionális bajai halászlé
Hozzávalók:
- 1 kg ponty
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 púpos ek. őrölt pirospaprika
A bajai halászlé egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy híg, leves állagú, ugyanis nincs bele passzírozott alaplé, valamint – a szegedi halászlével ellentétben – gyufatésztával fogyasztják. Tegyük fazékba a besózott pontyszeleteket, majd öntsük rá a pépesre aprított hagymát, paradicsomot és paprikát és hagyjuk állni 1 órán át. Ezután öntsük fel bő vízzel és forraljuk fel. Forrás után vegyük lejjebb a lángot, végül adjuk hozzá az őrölt paprikát, majd főzzük készre még fél óra alatt.
Tejszínes-fokhagymás füstölt harcsa, tagliatelle tésztával
Hozzávalók:
- 25 dkg füstölt harcsa
- 500 dkg tészta
- fokhagyma
- 2dl főzőtejszín
- 2 cs. petrezselyem
- só
- bors
Ebben a receptben a fehér húsú hal és a tejszín kivételes ízharmóniát alkotnak. Főzzünk meg fél kiló tagliatelle tésztát, közben dinszteljük a hagymát üvegesre. Ha ezzel elkészültünk, szórjuk a hagymához a fokhagymát, majd a halat futtassuk meg rajta. Adjuk hozzá a tejszínt, a sót, a borsot és a petrezselymet. Ha besűrűsödött a tejszín, öntsük a tésztára és tálalhatjuk.
Rakott lecsós harcsa
Hozzávalók:
- 80 dkg filézett harcsa
- 15 dkg füstölt szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- 4 db paradicsom
- 8 db paprika
- tejföl
- bors
- só
- pirospaprika
- liszt
Sózzuk be a harcsát, majd a szeleteket hempergessük meg egy kis lisztben. Ha ezzel készen vagyunk, a harcsaszeleteket az apróra vágott szalonna zsírjában kisütjük. Közben, amíg ez elkészül, készítünk egy lecsós alapot. A szalonna zsírjához tegyük vissza a szalonnát, majd adjunk hozzá hagymát. Vágjuk bele a paprikát és a paradicsomot, majd pároljuk puhára őket.
Lantai József