3 az 1-ben és benne az Európa Pont márciusi programjait ajánlanám, a Néprajzi Múzeumban 60 év után újra Rákosi, és végül ékszerkalandozás az Év Ékszerei között a Pannonarts Galériában.

 

3 az 1-ben és benne az Európa Pont márciusi programjait ajánlanám, a Néprajzi Múzeumban 60 év után újra Rákosi, és végül ékszerkalandozás az Év Ékszerei között a Pannonarts Galériában.

 

Fókuszban a Jogok Európája. Márciusban is Európa Pont!

Anyaság és karrier, férfiak és nők fizetése közti bérszakadék, Takáts Eszter akusztikus koncert, Antirasszista Világnap és egy világhírű cseh közgazdász. Márciusban is gondolatébresztő témákkal és szórakoztató programokkal készül az Európa Pont.

Március 7-én az Európa Pont vendége lesz Tomáš Sedláček, akit a Yale Economic Review az „öt legnagyobb közgazdász elme" közé sorol. Bestsellerré vált könyvének látásmódja annyira groteszk, hogy a mű színpadi átiratért kiáltott. A világhírű fiatal cseh közgazdász beszél majd a jelenlegi válság okairól és bestseller könyve alapján „a jó és a rossz közgazdaságtanról".

A Nőnap alkalmából arról beszélgetünk vendégeinkkel, vajon kapnak-e a nők „egyenlő munkáért egyenlő bért".

Az est folytatásában a magyar Suzanne Vegaként aposztrofált Takáts Eszter ad koncertet.

A Lumiére Filmklubban ebben a hónapban a 2010-es Berlinalen bemutatott Úton című alkotást láthatjuk, amely Jasmila Žbanić Arany Medve díjas rendezőnő filmje.

Március 21-ét 1966-ban jelölte ki az ENSZ az antirasszizmus világnapjává, hogy emléket állítson egy 1960-as dél-afrikai, vérfürdőbe torkollott apartheid-ellenes demonstráció 69 áldozatának. A világnap alkalmából 21-én, szerdán 18:00 órától előre felkészített csapatok vitáznak „az ember alapvetően önző lény" tételmondatról. A vitában bemutatjuk a magyar történelem és az emberi jogok több kiemelkedő személyének (pl. Raoul Wallenberg, Sztehlo Gábor) életútját, dilemmáikat, sorsukat. A vita után a roma, magyar és német muzsikusokból álló győri Romano Trajo lép fel, majd őket követi a magyar jazz egyik legsokoldalúbb zenekara, a Dresch Quartet.

Péterfy Bori egy éve hallgat és egyelőre ezúttal sem koncerttel készül az Európa Pontba. Összeegyeztethető-e az anyaság és a karrier? Hogyan készül a színpadra való visszatérésre?  Ezen kérdések mentén beszélgetünk a művésznővel a március 22-i est folyamán.

A Dán Kulturális Intézet „Egy fantasztikus történet" című fotókiállítása a különleges sorsú dán írónő, Karen Blixen életútját tárja elénk. A dán nemesi család sarjaként született írónő tizenhét éven keresztül élt Afrikában, íróként és asszonyként is különleges utat járva be. A kiállítás március 27-től egy hónapig lesz megtekinthető az Európa Pontban.

Részletes program

2012. március 7. 18:00  – Európa Szalon

Vendég: Tomáš Sedláček

2012. március 8. 19:00 Nemzetközi Nőnap, Takáts Eszter koncert

A Nemzetközi Nőnapról az Európa Pontban beszélgetéssel és koncerttel emlékezünk meg.

Vendég: Keveházi Katalin a Jól-Lét Alapítvány vezetője, Somogyi Mária író, valamint Wéber Andrea az Egyenlő Bánásmód Hatóság kutatási koordinátora.

2012. március 9. 19:00 – Lumiére Filmklub

A Lumiére Filmklubban márciusban Jasmila Žbaniæ Úton (Na putu) című 2010-es alkotását vetítjük.

Vendég: Pilcsik Tünde, a Regina Alapítvány elnöke

Az est házigazdája: Gyárfás Dorka, a Lumiére Filmklub kurátora Bujdosó Bori, újságíró.

2012. március 21. – Antirasszista világnap

18:00-tól Előre felkészített csapatok vitáznak az alábbi tételmondatról „Az ember alapvetően önző lény". A vitában bemutatjuk a magyar történelem több kiemelkedő a jogvédelem és az emberi jogok érvényesítése terén maradandó nyomot hagyott személy (pl. Raoul Wallenberg, Sztehló Gábor) életművének részleteit, dilemmáikat, sorsukat.

20:00-tól a Világnap alkalmából a Romano Trajo majd a Dresch Quartett ad koncertet.

2012. március 22.  – Anyaság és karrier? Beszélgetés Péterfy Bori énekesnővel

Vendég: Péterfy Bori énekes-színésznő

2012. március 27. 17.30 – Egy fantasztikus történet – Karen Blixen Kiállítás megnyitó

A lenyűgözően egyedi karakterű író, a huszadik századi dán irodalom "nagyasszonya", Karen Blixen fantasztikus élettörténete épp oly drámai és rendkívüli, mint amilyenek írásai. A dán nemesi családba született Karen Blixen tizenhét évig élt a fekete kontinensen, s Afrika hatására lett belőle igazi író. Íróként és asszonyként is egyaránt része volt sikerben és kudarcban, szenvedését, személyes fájdalmait azonban mindig a kemény, sokszor cinikus felszín alá rejtette a külvilág szemében mindig erős és lenyűgöző, öntörvényű asszony. Ezt a kivételes életutat mutatja be a kiállítás.

http://ec.europa.eu/magyarorszag/eps/index_hu.htm

 

Új időszaki kiállítás nyílik 2012. március 9-én a Néprajzi Múzeumban:

Rakosi60@neprajz.hu

2012. március 9. – 2012. március 25.

Hatvan évvel ezelőtt 1952. március 9-én nyílt meg a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára rendezett grandiózus tárlat a Néprajzi Múzeum mai épületében, a volt Igazságügyi Palotában. A kiállítás a Rákosi születésnapjára készített, illetve az őt köszöntő ajándékokat mutatta be. Többek között nagy anyagot vonultatott föl a népművészeti alkotók munkáiból. A hímzett és szövött textíliák, kerámiák, fa- és szarufaragások, karikás ostorok, népviseletes babák, díszalbumok mellett jellegzetes tárgycsoportot alkottak a különböző gépek, szerszámok kicsinyített másai. A hatalmas anyag a teremsorokon kívül a második emeleti galériákat és folyosókat is megtöltötte. Az egykori esemény 60. évfordulóján megnyíló alkalmi, további kutatásra ösztönző tárlat a Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiből válogatott műtárgyak segítségével idézi meg az épület történetének ezt a nem mindennapi „sztárkiállítását".

Megnyitó: 2012. március 9-én 14 órakor.

Megnyitót mond Voigt Vilmos, egyetemi tanár, egykori látogató

Néprajzi Múzeum

Budapest V., Kossuth Lajos tér 12.

www.neprajz.hu

http://www.neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=121

 

2012. március 9-én a Pannonarts Galériában nyílik az Év Ékszere 2012 kiállítás.

Az ünnepélyes megnyitó 18 órakor lesz, de már 16 órától várják a látogatókat. A kiállításon az Év Ékszere 2012 pályázaton részt vevő művészek alkotásait mutatják be. Megtekinthetjük Vékony Fanni Keresztszemes brossát, az Év Ékszerét, Smid Eszter pályakezdő különdíjas Forintvirág gyűrűjét, Zsabokorszky Lili közönségdíjas fülbevalóját, továbbá Szabó Lilla, Rajnai Rebeka, Gera Noémi, Földi Kinga, Halász Előd, IVANKA Stúdió, Király Fanni, Abaffy Klári, Visy Dóri, Neumann Zsuzsanna, Nemesi Anna, Sütő Erika és Menyhárt Richárd ékszereit.

A kiállításon bemutatják a Pannonarts Galéria első önálló ékszerét a Petalliont, Vágó Szilvia porcelántervező alkotását, Búza Krisztina lámpatervező kiállítja fényplasztikai kollekciójának egyik darabját, Vereczkey Szilvia textiltervező elhozza Óceánia ihlette „agyagos-csontos" és „kókuszrostos" nyakékeit.

A kiállítás ideje alatt az ékszereken kívűl sokféle más alkotással és kedvezményes árakkal várják a kortárs iparművészet kedvelőit.

Ismerkedjenek meg Önök, kedves Olvasóink is a Galéria kínálatával és nem utolsósorban az ÉV Ékszereivel.

Pannonarts Galéria

1065 Budapest, Lázár utca 8.

www.pannonarts.hu

www.facebook.com/pannonarts

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük