3 az 1-ben, és kezdeném a Natalia LL-hez kapcsolódó Nőnem esttel, aztán elárulom Mojszejevék meglepetését és a végén a Csík Zenekar Presserrel és Lovasival muzsikál.

 

3 az 1-ben, és kezdeném a Natalia LL-hez kapcsolódó Nőnem esttel, aztán elárulom Mojszejevék meglepetését és a végén a Csík Zenekar Presserrel és Lovasival muzsikál.

 

Nőnem – irodalmi est a feminizmusról, provokatív térben az Ernst Múzeumban.

A Natalia LL kiállításához kapcsolódó, a női vagy nőművészet tematikáját körüljáró irodalmi program pénteken folytatódik az Ernst Múzeumban.

A februári Hímnem-esten három férfiíró vallott színt. A Nőnem esten közülük egy állja majd(?) a sarat harcos nőírók körében.

A feministaként is számon tartott lengyel művésznő, Natalia LL Ernst Múzeumban lévő kiállításának erősen erotikus-intim képi terében ül le beszélgetni három író/nő, írónő péntek este – ki hogy definiálja magát, majd kiderül, mindenesetre a pont, ahonnan indulnak, ígéretes. Bán Zsófia adja meg virtuálisan az alaphangot, amikor kijelenti, hogy „a beszéd az amolyan egyirányú közlekedés, monologikus műfaj, ami lányoktól, asszonyoktól meglehetősen távol áll, amennyiben a női közlekedés, vagy nevezzük kommunikációnak, elsősorban dialogikus, azaz párbeszéden alapul."

Ez jó, lesz párbeszéd, amire Forgács Zsuzsa Bruria, tekintetét a NATALIA IST SEX című munkára függesztve hozzáteszi: „a pornográfia mesterségesen gerjesztett férfielvárások szerint íródik, és az igazi férfiszexualitáshoz sincs köze. A nő nem emberként jelenik meg, hanem tárgyként. A múlt század szexuális forradalma a testiség problémája iránt nyitottabbá tette az embereket. De még mindig keveset lehet tudni arról, mi a jó a nőnek."

Mire föl Kiss Noémi picit összehúzza magát, de azért határozottan kijelenti: „nem szeretnék semmiféle klisébe belesodródni. Úgy hogy erről ne is beszéljünk, »az igen, női író vagyok«, éppúgy ciki, mint az állandó tagadása annak, ami vagy. Én másokról írok könyvet, nem a saját nőiségemről."

Hogy így lesz-e? Nem valószínű. De az szinte biztos, hogy Kukorelly Endre, akinek már megvan az Ezer és 3, semmit sem fog szó nélkül hagyni. Ő kérdezi ugyanis a mai magyar nőirodalom legfőbb vállalkozásainak, az Irodalmi Centrifugának és a Szomjas Oázis-kötetsorozatnak nagyasszonyait. Mindezt teszik különös tekintettel a nemzetközi nőnapra, miközben Víg Mihály dalai szólnak: az Itt van, pedig, a Levert vagy vagy a Lányok, angyalok.

NŐNEM

2012. március 9-én 19 órakor

Ernst Múzeum

Felolvasnak: Bán Zsófia, Forgács Zsuzsa Bruria, Kiss Noémi

Moderál: Kukorelly Endre

Fellép: Víg Mihály

Belépő: 500 Ft

Az est a Szépírók Társaságával együttműködésben jött létre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Opus Magnum kiállítást 18 éven aluliaknak nem ajánljuk.

Natalia LL szerint a művészet, amit csak szerelemből lehet csinálni, a legfontosabb érték az életünkben. A művész 1975 óta számos, a nemzetközi feminista mozgalom által szervezett konferencián, szimpóziumon és kiállításon vett részt. A kiállításához kapcsolódó két irodalmi est is ezt a témát, a női vagy nőművészet tematikáját járja körül, férfi és női szemmel. A Hímnem est vendége februárban a feminista férfi író, a pártoló empatikus és az alakváltoztató író voltak.

A Nőnem est ennek párdarabjaként a mai magyar nőirodalom legfőbb vállalkozásainak, az Irodalmi Centrifugának és a Szomjas Oázis-kötetsorozatnak nagyasszonyait látja vendégül. Külön érdekessége a programnak, hogy míg a Hímnem estet a Nőnem esten fellépő Kiss Noémi moderálta, a Nőnem est házigazdája a Hímnem egy felolvasó írója,  Kukorelly Endre.

www.mucsarnok.hu

 

Néhány nap és hazánkba érkezik a 75. évfordulóját ünneplő Mojszejev Táncegyüttes! Jubileumi műsorukat a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának keretében március 17-én és 18-án a Papp László Budapest Sportarénában adják elő, míg 16-án Pécsett, 19-én Veszprémben, 20-án Szegeden, 21-én Debrecenben, 23-án Miskolcon lépnek fel. 

Mojszejev – 75. jubileum: Meglepetéssel készülnek!

Február végén Moszkvában ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a világhírű Mojszejev  Táncegyüttes! A gálaelőadásra az együttes főhadiszállásán, a legendás Tchaikovsky Concert Hall-ban került sor, ahol a jeles eseményen a társulat legszebb koreográfiáit mutatták be.

Az est különlegessége volt, hogy a meghívott vendégtársulatok, a bolgár, a lengyel, a szerb, az ukrán és a magyar művészek is egy-egy tánccal tisztelegtek a példátlan jubileum előtt.

A márciusi magyarországi turné műsorában Igor Mojszejev klasszikus koreográfiáit láthatják a nézők. Több mint 200 alkotás közül választották ki az előadás darabjait.

Az első részben a látványos orosz tánc, a "Nyár" mellett, bemutatják a tatár, a moldáv, az üzbég, a kalmük táncot, valamint a közkedvelt háborús eposzt, a "Partizánok" című alkotást. A második részben nemzetközi táncokkal köszöntik a nézőket: görög, bolgár, szerb, macedon és mexikói táncok mellett, egy meglepetés tánccal is készülnek a magyarországi jubileumi műsorra!

Az 1906-ban Kijevben született Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balett elemek ötvözésével alakított ki. Moszkvában a Nagyszínház stúdiójában tanult táncolni. 1924-ben már a Bolsojban táncolt,

s hamarosan szólista, majd balettmester lett. A húszas-harmincas években gyalog és lóháton bejárta az országot, ismerkedett a különböző népek táncaival, gyűjtötte az élményeket és motívumokat.

A nevét viselő, világhírű táncegyüttese 1937 februárjában alakult.

 

Csík Zenekar és barátai áprilisban a Művészetek Palotájában.

Közreműködik: Presser Gábor, Lovasi András

2012. április 15. (vasárnap), 16.00 és 20.00.

Huszonnégy éve annak, hogy a Csík Zenekar megalakult Kecskeméten. Jó tíz éven át kimondottan régi vágású paraszti muzsikát játszottak, csupa-csupa tiszta forrásból. A kezdetben főleg táncházi körökben ismert együttes az ezredfordulóra kezdett koncertzenekarként is befutni, így a 2000-es sydneyi nyári olimpiai játékok megnyitóján a magyar népzene egyik reprezentánsa lett. Ugyancsak erre az időre esett egy másféle „utazás" kezdete is. A kor falára című 2001-es album címadó számában egy magyarpalatkai dallamot úsztattak át szvingbe, azt kutatva, miként „boldogulna" egy régi magyar dallam az „újvilágban". 

A 2005-ös Senki nem ért semmit című albummal megint csak tovább álltak. A felvidéki, békési és erdélyi muzsikák mellett ugyanis három Kispál és a Borz-számot, és Lovasi András szövegével-énekével egy amerikai bluest is eljátszottak. Nem is akárhogy! Azok éppúgy belesimultak a magyar népzenébe, mint a Csík együttes hangvételébe. A magyar nép- és rockzene kapcsolatában ezzel megszületett a „tradicionális rocketno", melyben immár „a népzene kebelezte be a rockzenét". Ez az új stílus 2008-ban újabb átiratokkal gyarapodott.

Az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen… albumon szereplő Most múlik pontosan című Quimby-feldolgozásból valamiféle himnusz kerekedett, mely immár több mint négymillió rákattintást jegyez a YouTube-on, olyan népszerűvé téve a Csík Zenekart, amire addig a folkzenekarok körében nem volt példa.

Aztán jött a SzívestÖRÖMest CD/DVD, ami hangban és képben örökítette meg a zenekar 2009-es óévbúcsúztató koncertjét Presser Gábor, Kiss Tibor és a Dresch Quartet közreműködésével.

A 2011-es Müpa koncerten pedig nagy sikerrel mutatták be a Vivace Kamarazenekar közreműködésével Lukács Miklós szvitjét, melyben a komolyzenével "ölelkezik" a népzene.

A mostani koncerten a már szinte "kötelező" számok mellett Presser Gábor és Lovasi András közreműködésével elhangzanak dalok a vadonatúj Csík lemezről, de abban is biztosak lehetünk, hogy Csíkék és barátaik újabb meglepetésekkel szolgálnak ezen az estén!

Jegyek kaphatóak a Művészetek Palotájában, valamint az Interticket országos hálózatán.

Internetes jegyvásárlás: www.mupa.hu

Jegyárak: 3500, 4500, 6500, 7500 Ft

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük