Komáromi Judit_A mindig újrakezdődő életKomáromi Judit_A mindig újrakezdődő élet

3 az 1-ben, azaz kultúra három eseménye egy írásban. Ezúttal Komáromi Judit kiállítását, a Néprajzi Múzeum EtnoMobil-ját ajánlanám olvasóink figyelmébe, és újdonságkánt egy eddigiek folyamán nem érintett területre kalandoznék, Az Év Üzlete díj kihirdetését tenném közkinccsé.

 

Komáromi Judit_A mindig újrakezdődő életKomáromi Judit_A mindig újrakezdődő élet

3 az 1-ben, azaz kultúra három eseménye egy írásban. Ezúttal Komáromi Judit kiállítását, a Néprajzi Múzeum EtnoMobil-ját ajánlanám olvasóink figyelmébe, és újdonságkánt egy eddigiek folyamán nem érintett területre kalandoznék, Az Év Üzlete díj kihirdetését tenném közkinccsé.

 

Komáromi Judit kiállítása a Werk galériában: Szimbiózis – kép + Komód.

 2011. október 28-án 20.30 órakor nyílik Komáromi Judit festőművész kiállítása a Werk Akadémián. A Szimbiózis – kép + Komód című tárlat a tárgyrestaurálás és a festőművészet együttes hatását jeleníti meg, hiszen a művész ideáját arról, hogy a festmény alá minden esetben hiányzik egy komód, új perspektívába helyezi. A kiállítás november közepéig látogatható.

Komáromi Judit Hatvanban született, 1968-ban. A Bolyai János Textilipari Szakközépiskola után elvégezte a Magyar Nemzeti Múzeum alapfokú tárgyrestaurátor képzését, majd az Országos Széchenyi Könyvtár könyv és papírrestaurátor iskoláját. Ezután felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetem tárgyrestaurátor szakára. Ennek befejezése után Szentendrére költözött, ahol a család az otthonteremtés 10 éves periódusa következett számára. Otthona kialakítása, berendezése során tudatosodott benne, hogy kompakt egységként kezeljen egy festmény-komód párost. Elkezdett ebben az irányban alkotni, kiállításával ezt az érzést és látásmódot szeretné közvetíteni.

Komáromi Judit így vélekedik a művészetéről: „Szeretem a falakat, de azt nem, ha élettelenül, üresen állnak, ha a terek megtöltetlenül, otthonos melegség hiányában tátonganak. Ilyet látva azonnal úrrá lesz rajtam a késztetetés, hogy ezen változtassak. Bárhol legyen is egy méretes mennyezettől a padlóig terjedő falfelület – otthonban, közösségi találkozóhelyen –  kivánja a színeket és a formákat. A hiány betöltésére pedig egy jól megválasztott festmény-bútor páros igen hatásos lehet. A kettő szimbiózisban van, és így egymást kiegészítve és erősítve hatnak a környezetükre akár markáns karakterként, akár visszafogott háttérként. Épp ezért munkáimban e két tárgyat kompakt egésznek tekintem.  A kép adja az alaphangulatot és azután a komód tervezésénél már belép az ember egy kötöttebb arányrendszer és a funkcionalitás világába, hiszen egy bútor esetében a szépsége mellett elsődleges szempont, hogy jól használható legyen."

A festmény és komód párosítások tökéletesen egyediek és nem reprodukálhatók. Pontosan ezért érdekes és izgalmas a kiállítás a Werk Galériában, ahol több fiatal képzőművész tartott már kiállítást nagy sikerrel. A jövőben is folyamatosan lesznek láthatók ismert és kevésbé ismert alkotók az Arany János utca 10. 4. emeletén.

 

Utolsó állomásához érkezett a lakókocsis kiállítás országos körutazása!

Hallotta? Az EtnoMobil egyik kereke menet közben kiesett, elgurult és nyom nélkül elveszett. Azóta egy keréken utazunk. Hazafelé egy potyautast is szállítottunk, ugyanis a Ford gömbcsuklóján egy megszökött csimpánzkölyök egyensúlyozott, amit a tulajdonosa később visszavitt, még jó, hogy nem lett belőle feljelentés lopás miatt. Műtárgyrejtvényünk vitrinje darabokra tört, mert az egyik látogató nem tudta kitalálni a csalafinta tárgyat és mérgében rácsapott, a plexi el is vágta a kezét, a helyi TV éppen kint volt és felvette, úgyhogy a botrány még csak most fog jönni… Hír vagy vaklárma? Minden kiderül a projekt utolsó állomásán:

A rendhagyó mobil kiállítási projekt a „MaDok-napok 8." rendezvény keretében zárul a Néprajzi Múzeumban. A mozgás és az elmozdulás mint múzeumi pillanat című program keretében 2011. október 28-án pénteken 10.00 – 18.00 között a kulisszák mögé betekintő előadásokkal, az EtnoMobil 2.0 utolsó interaktív üzemelésével és útiemlék bemutatójával készítik elő Tabbert Lola téli álmát.

A program ingyenes, minden érdeklődőt szívesen látnak!

10.00 – 12.00 Mozgás és kultúra – múzeumi megoldások (105. terem)

10.00 – 10.10 Köszöntő – Fejős Zoltán, Frazon Zsófia

10.10 – 10.30 Fejős Zoltán: Mozgás, kultúra, dokumentálás és múzeum

10.30 – 10.50 Szilágyi Judit: Az első mozgó kiállítás: a PIM Nyugat100 busza

11.10 – 11.30 Frazon Zsófia: A kulisszák mögött (EtnoMobil 2.0 bent)

11.30 – 11.50 Joó Emese: Életszerű? (EtnoMobil 2.0 kint)

11.50 – 12.20 beszélgetés, vita

13.00 – 17.00 EtnoMobil 2.0 utolsó üzem és útiemlék kiállítás (1. emeleti galéria, udvar)

Házigazda: Joó Emese, Frazon Zsófia.

13.00 – 15.30 Otthon és itthon – dokumentumfilmes megoldások (vetítés, 105. terem)

A 2010-ben a MaDok támogatással „Lakáskultúra és személyes élettér" témakörben készült filmek:

Játék a tér 42' (r.: Pelsőczy Petra; stúdió: Inforg)

Szalad a házunk 38' (r.: Tari János; stúdió: Néprajzi Múzeum)

Corvin variációk 40' (r.: Trencsényi Klára; stúdió: Inforg)

A Klub 32' (r.: Kresalek Dávid; stúdió: SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Muster Tzapko Stúdió)

16.00 – 17.30 Kerekasztal beszélgetés (105. terem)

Néprajzi vagy antropológiai film? Roma film vagy nem? Mire jó a dokufilmben az animáció? Hogyan hallatszik a zene, miként látszik a tánc? Terek és helyek filmes megragadása? És még sok más. Vendégek: Pelsőczy Petra, Trencsényi Klára, Kresalek Dávid filmrendezők, Joó Emese társalkotó, Pócsik Andrea filmtörténész, kultúrakutató, Csáki László filmrendező, Füredi Zoltán kulturális antropológus, filmrendező, Vályi Gábor kultúrakutató, DJ, Czirják Pál filmesztéta, szerkesztő.

 

United Guides Az Év Üzlete©
A
United Guides kiadó fontos feladatának tartja, hogy segítse az egyre gyarapodó számú igényes, tudatos és kifinomult vásárlóközönséget a divat-, design- és szolgáltató üzletek közötti választásban. Hasonlóan fontos ambíciójuk, hogy nemzetközi sztenderdek, elvárások és kritériumok alapján értékeljék a minőség iránt elkötelezett kereskedőket és szolgáltatókat, kitüntessék a legkiválóbbakat, példát állítsanak a szakma elé. A fenti célok érdekében létrehozták Az Év Üzlete díjat, ami szakmai zsűrijük szavazatai alapján az év legjobbjainak jár, különböző kategóriákban.
Koncepció: Magyarország legjobb divat, design és szolgáltató üzleteinek megválasztása különböző kategóriákban.

  • A győztesek ünnepélyes gálán vehetik át díjaikat
  • Jelentkezési díj nincs
  • A lista alapját a zsűritagok ajánlása adja
  • Az üzleteket a kiadó értesíti a lehetőségről különböző kategóriákban.
  • A szavazás anonim és titkos

• A legtöbb szavazatot kapott üzlet díjat kap + matricát az ajtóra Az Év Üzlete- Best shop felirattal.

Kategóriák:
– Divat, – Design, – Bevásárlóközpont, – Szolgáltatás.
Szempontok:
– Arculat, – Szerviz, – Minőség.
A zsűri:
A zsűri tervezett tagjai divatszakemberekből, a magyarországi női magazinok főszerkesztőiből, divatigazgatóiból és stylistokból áll majd. A neveket később hozzák nyilvánosságra, a felkérések még folyamatban vannak. Az egyedülálló kezdeményezésben először Magyarországon együttműködésben dolgoznának a legjelentősebb női magazinok és főszerkesztőik. A zsűri tagjainak nem lehet összeférhetetlen érdekeltsége, vagy elkötelezettsége bármelyik potenciálisan résztvevő, pályázó, díjazott üzletben.
A zsűri elnöke: Pataki Ági, exmodell és filmproducer .

+ Blogger Díj:
A
Fashion Guide bloggerei minden kategóriában külön díjat adnak ki, melyhez csatlakoztatva külön rovatot indítanak a Fashion Guide-on és a Trend Guide-on és a hozzájuk csatlakozó Facebook oldalakon is. A próbavásárlásaikról (mystery shopping) tapasztalataikról folyamatosan tudósítanak itt és a saját blogjukon is. A különdíjat a bloggerek adják át személyesen a gálán.
+ Közönségdíj:
A különdíjat meghirdetik a portálaikon és a FB oldalaikon is, ahol szavazni is lehet bárkinek a meghirdetett és felsorolt üzletekre. A közönségdíjat egy kisorsolt szavazó adja át.
Értékelés: A zsűri tagjai a fentiekben részletezett szempontok alapján, szavazólap kitöltésével pontoznak, egyenként, külön-külön, önállóan. Az értékelési időszak, amikor a zsűritagok „mystery shopping" jelleggel gyakorlati tapasztalatokat gyűjtenek meglévő, múltbéli élményeikhez 2011. november 1-től 2012. március 3-ig tart.
A beérkező pontokat átlagolva, kategóriánként születik meg a pontos, számszerű eredmény, ami alapján a kategóriák győztesei elnyeri Az Év Üzlete címet. Az cím viselésére 1 évig jogosultak, az erről szóló oklevelet és matricát kitehetik üzletükben/üzleteikben.

A díjátadó tervezett időpontja: 2012. április 26.

 

Önöké a választás lehetősége, szeretettel várnak mindenkit a Werk galériában és a Néprajzi Múzeumban is. Csak el ne felejtsék.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük