Magyarra fordítva, kamarazene az Ernst Múzeumban, hazánk legrégebbi nyári fesztiválja Velencén és Pannónia Fesztivál akció. Csak most és csak Önöknek, aki figyelmesen olvassák az euroastra.info-t..

 

Magyarra fordítva, kamarazene az Ernst Múzeumban, hazánk legrégebbi nyári fesztiválja Velencén és Pannónia Fesztivál akció. Csak most és csak Önöknek, aki figyelmesen olvassák az euroastra.info-t..

 

Visszatér a komolyzene az Ernst Múzeumba! Kamarakoncert világhírű kortárs lengyel szerzők műveiből.

Az idén száz éves Ernst Múzeum sokáig a mindenkori kortárs zene meghatározó helyszíne volt. Az intézményalapító, Ernst Lajos ösztönzésére többek közt Bartók Béla is fellépett itt a múlt század harmincas éveiben. Ezt a nemes hagyományt kívánja – hosszú szünet után – folytatni az a komolyzenei sorozat, amely pénteken kezdődik a Nagymező utcai épületben.

Natalia LL lengyel képzőművész sokakat felkavaró, meghökkentő retrospektív tárlata különleges „hátteret" kölcsönöz a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes koncertjének, amelyen olyan közismert kortárs lengyel zeneszerzők művei csendülnek fel, mint Penderecki vagy Lutoslawski. A női test szépségének és romlásának aprólékosan megjelenített stációra, a szocializmus fogyasztói kultúrájának provokálására minden bizonnyal érzékenyen rímel majd a sokszoros díjnyertes kvintett koncertje.

Intim tér lengyel zenével – Natalia LL-re hangolva

2012. március 2. péntek 19 óra

Pernderecki ég társai – A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes kocertje

Ernst Múzeum kiállítótér

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes Kovács Zalán László művészeti vezető irányításával alakult 1998-ban, Budapesten. Tagjai a Zeneakadémia jelenlegi, illetve friss diplomás hallgatói, akik ‒ az együttes hazai és nemzetközi versenysikerei mellett ‒, szólistaként is több tucat helyezést értek el. A klasszikus rézfúvós kvintett irodalom mellett saját átiratok és számukra komponált darabok tarkítják széles repertoárjukat. Évente közel száz fellépésük alkalmával játszottak Magyarország legjelentősebb koncert- és rendezvény-helyszínein, illetve sokfelé Európában. 2007-ben megkapták az Artisjus alapítvány különdíját.

Koncertjükön a kortárs lengyel zene legizgalmasabb alkotóinak műveiből válogatnak, játékukat a szerzőkről szóló rövid ismertetéssel fűszerezve. 

A műsoron:

Witold Lutoslawski: Mini Nyitány

Krzysztof Penderecki: Capriccio

Piotr Rybicki: Lengyel Énekek

Bartosz Kowalski – Banasewicz: Rézfúvós Kvintett 

Kovács László Zalán – tuba

Ambrus Szabolcs Pál – trombita

Vass István Gábor – trombita

Seres Kata – kürt

Alföldy-Boruss Márk – harsona 

Belépő: 900 Ft

2012. március 3. szombat 16 óra

Tárlatvezetés angolul az Opus Magnum  kiállításon

Tárlatvezető: Sipos Laura múzeumpedagógus

Ernst Múzeum kiállítótér 

Natalia LL-nek, aki kétségkívül az egyik legérdekesebb és  legkülönlegesebb lengyel művész, ez az első olyan átfogó  kiállítása, ahol a korai és az utóbbi évek alkotásai is  láthatók. Közel félszáz mű, köztük nagyméretű munkák,  installációk, filmek foglalják össze eddigi életművét.

Ernst Múzeum

Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.

www.mucsarnok.hu

http://ernstmuseum.wordpress.com/

 

Az Olimpia az EFOTT-on kezdődik! London előtt Velence lesz a sport fővárosa.

Wakeboard, strandröpladba, szörf, zumba, kerékpározás és úszás. Csak néhány lehetőség az idei Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának gazdag sportkínálatából. mindig is kitüntetett figyelmet szentelt a zenei programok mellett a sportnak, azonban idén Velencének köszönhetően még több mozgásformát próbálhatnak ki a fesztiválozók, akik akár két keréken is leutazhatnak a tóparti helyszínre.

A mozgalmas fesztivál Kovács Kati énekesnő és Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár szívéhez is közel áll, hiszen mindkettejük életében meghatározó szerepet tölt be a sport.

Az EFOTT egyik legfőbb célja a felhőtlen szórakoztatás mellett, hogy megismertesse Magyarországot a fiatalokkal, ezért is vándorol évről évre. Idén kerékpárral bárki bebarangolhatja a gyönyörű Velence környékét, a szervezők ugyanis meghirdették a „Tekerj az EFOTT-ra!" programot. Ennek lényege, hogy minél többen jöjjenek kerékpárral a fesztiválra, s minél többen használják a helyszínen a biciklit, mint közlekedési eszközt. Ehhez külön kialakított kölcsönző és őrzött tároló áll majd rendelkezésre Velencén.

Aki kihagyná a tekerést, annak lesz parti futás, strandröplabda, strandfoci, speedminton, aerobik, zumba, sőt népi játékok is, mint például méta vagy kötélhúzás. Az ingyenes lehetőségek mellett a fesztiválozók kedvezményesen próbálhatják ki a wakeboard pályát, a szörföt, sárkányhajózást vagy a kajak-kenuzást.

A magyar egyetemeket összefogó SportPONTProgram országos döntőjére is az EFOTT-on kerül sor, de lesz EFOTT bajnokság is a legnépszerűbb labdajátékokkal.

A Velencei-tó miatt előtérbe kerül az úszás népszerűsítése, amit külön üdvözöl Czene Attila olimpikon úszó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára, aki tavaly Szolnokra látogatott az EFOTT miatt.

„Külön öröm számomra, hogy a fesztiválok fesztiváljának nevezett tavalyi esemény SportPONTProgramjának kosárlabda, kispályás foci és röplabda mérkőzései mellett idén további sportágakban is megmérethetik magukat az EFOTT-on a sport szerelmesei. Gondolom – velem együtt – sokan várják már a július 27-én kezdődő olimpiát, amelynek ismét London ad majd otthont. Az ötkarikás játékok kapcsán sokat emlegetett mondás, miszerint: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!" örökérvényű üzenetet hordoz magában, hiszen a sport az egyik legjobb eszköz egészségünk megőrzéséhez, ezért a sportban valóban a részvétel a legfontosabb. Épp ezért javaslom minél többen éljenek az EFOTT-on is a felkínált sportolási lehetőségekkel, s sportoljanak minél többet." – mondta Czene Attila.

Az örökifjú énekesnő, Kovács Kati már rutinos EFOTT-fellépő, aki, ha már fesztiválozik, a sportolást sem hagyja ki. Tavaly Szolnok polgármesterét hívta ki egy teniszmeccsre a koncertje előtt.

„Az EFOTT közönsége mindig fantasztikus. Fel sem foghatom, honnan ismerik a dalaimat. A sport tulajdonképpen nagyon hasonló a színpadi léthez, mert kondícióban kell tartani magunkat. Emellett pedig a kontrollra is oda kell figyelni, úgy a színpadon, ahogy a sportban is. Ez egy életforma, és egyben lelki feltöltődés is. Nagyon érdekes, hogy úgy tudjuk szellemileg is karban tartani magunkat, ha testileg frissek vagyunk. Én olykor teniszezem, így felejthetetlen élmény volt, amikor tavaly a szolnoki polgármesterrel játszottunk néhány órát. Legtöbbször mostanában mégis a gyaloglást választom. Míg a párom teniszezik, én lesétálok 5-6 km-t. Így vagy úgy, de mindenkinek javaslom, hogy sportoljon!" – tette hozzá Kovács Kati.

Pattanjon mindenki két kerékre, aki csak tud, és irány Velence július 3. és 8. között! Használjuk ki a lehetőséget, hogy az EFOTT-on a szórakozás mellett a sportról sem kell lemondanunk!

EFOTT – Csak szabadon…

 

Hajrá, magyar rock! Hajrá, magyarok!PaFe bérlettel a londoni olimpiára! 

A Pannónia Fesztivál szervezői igazán különleges akciót hirdetnek meg mindazok között, akik május 20-ig megváltják bérletüket a május 24-27-ig Szántódon, a Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ 40 hektáros területén megrendezendő eseményre.

Nem árt, ha a szerencsés nyertes a rockzene mellett a sportot is szereti, ugyanis másodmagával elutazhat a londoni olimpiára, hogy a helyszínen szurkoljon a magyar érmekért. A nyeremény tartalmazza két fő részére a repülőjegyet, a transzfert és egy belvárosi szállodában eltöltendő két éjszaka költségeit – a reptérről luxusautóban, hostessek kíséretében közelíthetik meg szálláshelyüket. Emellett két különböző, remélhetőleg magyar aranyesélyeket ígérő sporteseményre szóló belépőket is átvehetnek, valamint kiadós vacsorával egybekötött látogatást is tehetnek a Holland Heineken House-ban.

Tehát a PaFe jóvoltából a boldog rockrajongóknak csak akkor kell majd fontot váltaniuk a kint tartózkodásuk idejére, ha valamilyen ötkarikás ereklyét haza szeretnének hozni.  

Mint azt korábban hírül adtuk, idén nemcsak a zenekari lista, hanem a színpadok száma is bővül az eddigi fesztiválokhoz képest, hiszen a szervezők az új helyszínen újabb műfajoknak is szeretnének teret engedni, így a rock mellett jelen lesznek a hip-hop és az elektronikus zene képviselői is.

Jegyek és bérletek már kaphatók a nagyobb jegyirodákban.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük