2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne széles a kínálat

8 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57343"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/s_6.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="79" /></a></span>Kezdeném a Néprajzi Múzeum hétvégi programjával és az Adventi album eredményhirdetésével, majd következzék egy kis divat a Sugarbird-del, akik 12 szerencsés lány álmát váltották valóra. A végére egy kuriózum, miként találkozik a Jack Daniel's és a százlábú, és ez nem vicc. </p> <p> 

Kezdeném a Néprajzi Múzeum hétvégi programjával és az Adventi album eredményhirdetésével, majd következzék egy kis divat a Sugarbird-del, akik 12 szerencsés lány álmát váltották valóra. A végére egy kuriózum, miként találkozik a Jack Daniel's és a százlábú, és ez nem vicc.

 

Kezdeném a Néprajzi Múzeum hétvégi programjával és az Adventi album eredményhirdetésével, majd következzék egy kis divat a Sugarbird-del, akik 12 szerencsés lány álmát váltották valóra. A végére egy kuriózum, miként találkozik a Jack Daniel's és a százlábú, és ez nem vicc.

 

Hangversennyel és tárlatvezetéssel várja látogatóit a Néprajzi Múzeum 2012. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján.

11.00 KÓTA hangverseny – Fellépők:
Kőrösi Csoma Általános Iskola (Budapest), karvezető: Medvenics Éva
Ady Endre Gimnázium Leánykara (Dedrecen), karvezető: Kerekes Rita
Veszprém Város Vegyeskara, karvezető: Erdélyi Ágnes
Pengető Citerazenekar, karvezető: Varró János

14.00 Tárlatvezetés a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításban

A tárlatvezetés során, Lackner Mónika kurátor közreműködésével, két szempontból is megközelíthetővé válnak a kiállításon látható, különlegesen szép szövött szőnyegek. Az érdeklődők egyrészt képet kapnak a készítőkről, másrészt a szőnyegeket használó közösségekről is, alaposan körüljárva a szőnyegek adott közösségekben betöltött és változó szerepét. A kiállított szőnyegek különlegessége, hogy ezeket nem a ma ismert elsődleges funkcióban, azaz padlóra terítve használták. A szőnyeg ugyanis egykor a női kelengye fontos darabja volt, amelyet a tisztaszobában az ágyra, asztalra terítettek, az esküvőn az ifjú pár mögé a falra akasztottak, vagy ha vendég érkezett, a szőnyeget a székre, padra terítették, és erre ültették a vendéget. Több közösségben a temetéskor a halott koporsójára is szőnyeget terítettek, a bukovinai székelyek temetésén például a "szentmihálylovára" tették. Lugos környéki falvakban a gyereket kis szőnyegbe tekerve vitték keresztelni, a bánáti román és szerb falvakban a vendégeket hívogató vőfély lovára szőnyeget terítettek. Érdekesség, hogy ahol a szövött szőnyeg még a 20. században is fontos része a közösség tárgyi világának, ott a szőnyeg a családi fotók háttereként kap újabb fontos szerepet.

A tárlatvezetés alapvetően nőkkel kapcsolatos társadalom- és ipartörténeti folyamatokat mutat be, érintve a 19. századtól megváltozó női szerepeket, a női munka gazdasági integrációjára tett kísérleteket. Alapvetően nők által készített tárgyak jelennek meg a tárlaton. A kiállítás látványtervezője és rendezői szintén nők, és fontos célközönségét is a mai nők alkotják. Számukra különösen vonzó a tárlat, ha érdeklődnek a női sorsok, tárgyak, történetek iránt.

2012. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Néprajzi Múzeum ingyenesen látogatható.

Sikeres volt a Néprajzi Múzeum Adventi Album című fotógyűjtési felhívása.

2011. november 26. és 2012. január 8. között összesen 57-en küldtek be jelenkori amatőr, adventi és karácsonyi családi, közösségi fotókat a Kossuth téren látható Mennyországban csengetének című szabadtéri fotókiállításhoz kapcsolódóan. A beérkezett anyag a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívum Fotótárának gyűjteményét gazdagítja.

A beküldők közötti nyereményjátékban a Facebook közönségszavazatok alapján Dyekiss Virág és Dyekiss Emil, a szakmai zsűri javaslatára T. Erika fődíjas, Makovecz Imréné és Gellért Gábor különdíjas lett. Az Adventi Album fotói és a kapcsolódó történetek a Néprajzi Múzeum honlapján folyamatosan láthatók: http://www.neprajz.hu/advent.php

A Kossuth téren bemutatott Mennyországban csengetének című kiállításhoz kapcsolódó Folytassuk együtt a kiállítást! fotógyűjtési felhívásra azokat az amatőr fotókat, a fotókhoz kapcsolódó adatokat és történeteket várták, amelyek 1960 után, tehát többnyire saját jelenkorunkban készültek. Olyan hangulatokat, megörökített pillanatokat az utóbbi ötven esztendőből, amelyek a leginkább szimbolizálják a karácsonyi készülődést, a meghitt családi és közösségi együttlétet, vagy bemutatják a tovább élő népszokásokat, hagyományokat, valamint a téli falu és város mindennapjait, változásait. A felhívásra papírképekkel és digitális képekkel egyaránt sokan jelentkeztek.

Az Adventi Albumba beérkező valamennyi kép felkerült a múzeumi honlapra, emellett belekerült a Facebook-on meghirdetett nyereményjátékba is. A játszani vágyók a buzdításukra további képeket és képsorozatokat küldtek be, így a Facebook Adventi Albuma folyamatosan gyarapodott:

(http://www.facebook.com/media/set/?set=a.321387214556211.90756.122690754425859&type=3)

A Facebook-on a 234 közönségszavazat alapján Dyekiss Virágé és Emilé lett a közönségnyertes kép, így ők egy-egy 2012-re szóló éves múzeumi bérletet és a Képgyártó dinasztia Székelyudvarhelyen című albumot nyerték.

Az 57 pályaművet (fotót és fotósorozatot) múzeumi szakmai zsűri is elbírálta. Csorba Judit, Gebauer Hanga és Granasztói Péter döntése alapján a szakmai zsűri fődíját T. Erika nyerte, aki egy 6 képből álló sorozaton mutatja be egy szír-magyar család karácsonyait 1985-től 1995-ig. Ezen felül a zsűri Gellért Gábor Iskolaudvari játék képéért és Makovecz Imréné Betlehemesek a villamoson és Betlehemezés című sorozataiért a pályázókat különdíjjal jutalmazta. A fődíjas az éves múzeumi belépő mellett nyert egy Képgyártó dinasztia Székelyudvarhelyen című albumot is, a különdíjasok pedig éves múzeumi belépőt nyertek.

www.neprajz.hu

Néprajzi Múzeum

Budapest V., Kossuth Lajos tér 12.

 

Nagyszabású versenyt hirdetett a Sugarbird, amelynek eredményeképpen Dukai Regina, Horváth Éva, Zimány Linda, Debreczeni Zita és Bódi Sylvi tizenkét fiatal lánynak adott lehetőséget arra, belekóstoljon a divatszakmába. A City of Covergirls győztesei három hónapon keresztül lehetnek a hét vidéki, illetve a budapesti márkabolt arcai. Az újdonsült cukormadárkák nemrég egy fotózáson vettek részt, ahol Debreczeni Zita kamerája előtt bontogatták szárnyaikat.

A Covergirls sztártervezői számára rendkívül fontos, hogy közvetlen kapcsolatot ápoljanak rajongóikkal. Ezért úgy döntöttek, hogy versenyt hirdetnek a divatmárka szerelmesei között. Az indulóknak nem kellett mást tenniük, mint kedvenc Sugarbird ruhájukban pózolni, majd elküldeni a fotókat. A legtöbb szavazatot kapott lányok, több mint 100 induló közül kerültek ki. A tizenkét szerencsés az ország különböző pontjairól érkezett a budapesti fotózásra, ahol már profi körülmények között Debreczeni Zita készített róluk gyönyörű képeket. Az elkészült fotók februártól három hónapon keresztül lesznek a nyertesek által képviselt város márkaboltjában kiállítva.

„Kifejezetten könnyű volt a közös munka a lányokkal, nagyon elégedett vagyok velük. Minden kérésemre odafigyeltek, és igyekeztek az instrukciókat betartani. Nem csak nekik, hanem nekünk is rendkívül fontosak az ilyen alkalmak, hiszen közvetlen visszajelzéseket kapunk. Ilyenkor az is kiderül, hogy melyek azok a fazonok, stílusok, amelyeket a rajongók a legjobban szeretnek. Emellett ők is közelebb kerülnek a Sugarbird-höz" – mesélte élményeit a fotós Debreczeni Zita.

A lányokat a fotózáson Dukai Regina és Zimány Linda látta el hasznos tanácsokkal.

„Először Linda érkezett meg, ő segített a ruhák kiválasztásában, én inkább a jó hangulatért feleltem. Igyekeztem oldani a feszültséget, hogy a csajok a legjobb formájukat hozhassák." – avatott be a részletekbe Dukai Regina.

A két budapesti szépség Sárga Fanni és Vajda Nikoletta lettek. Nikoletta igazi rajongó, ruhatárának nagy részét Sugarbird darabok teszik ki.

„Nagyon jó a csapat, örültem, hogy belepillanthattam a háttérmunkába is. Debreczeni Zitát nagyon kedvelem, igazi profi és emellett közvetlen is. A ruhákból szinte mindenkié tetszik, kéthetente vásárolok egy-egy új öltözéket. A fotózáson Linda kollekciójának egyik darabja volt rajtam. Úgy érzem, hogy sikerült a legjobbat kihoznom magamból, remélem ezt Zita is hasonlóképpen gondolja" – mesélte izgatottan Niki.

 

Százlábú fajt neveztek el a legnépszerűbb Tennessee whiskeyről.

Kedvenc whiskeyjéről, a Jack Daniel's-ről nevezett el egy százlábú fajt a Virginiában élő százlábú szakértő. A faj a Scoterpes jackdanieli nevet kapta.

Egy Virginiában élő lelkes ízeltlábú-kutató nemrégiben kedvelt időtöltésének, az ivásnak tisztelegve, Scoterpes jackdanieli nevezett el egy százlábú fajt.

Bill Shear régóta foglalkozik a gyűrűs testű állatkák tanulmányozásával, és véleménye szerint tűrhetetlen, hogy így bánjanak ezzel az USA területén korábban tömegesen előforduló, ám mára már csak a múzeumok vitrinjeiben fellelhető fajjal.

A „keresztapa" felháborodásának okán úgy döntött, hogy az általa különös figyelemmel kitüntetett fajt a Tennessee whiskeyről, a Jack Daniel's-ről nevezi el. Shear egy levélben az ital lynchburgi lepárlóüzemének is beszámolt rendhagyó ötletéről, remélve, hogy egy láda whiskey lesz a fizetsége, de sajnos választ ezidáig nem kapott.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.