2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, és most csak 1 a téma, a ZENE. De az 3-szor

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58142"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/r_4.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="81" /></a></span>De az 3-szor. A MÁV Szimfonikusok világhíres vendégekkel a Művészetek Palotájában, majd 1 este 2 különleges koncert a RaM Colosseum színpadán és végül Snétberger Ferenc és tanítványai is meghódítják a Művészetek Palotáját.</p> <p><strong> </strong>

r 4.thumbnailDe az 3-szor. A MÁV Szimfonikusok világhíres vendégekkel a Művészetek Palotájában, majd 1 este 2 különleges koncert a RaM Colosseum színpadán és végül Snétberger Ferenc és tanítványai is meghódítják a Művészetek Palotáját.

 

r 4.thumbnailDe az 3-szor. A MÁV Szimfonikusok világhíres vendégekkel a Művészetek Palotájában, majd 1 este 2 különleges koncert a RaM Colosseum színpadán és végül Snétberger Ferenc és tanítványai is meghódítják a Művészetek Palotáját.

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar Szőke Tibormesterbérletének második koncertjéhez érkeztünk, melyre ezúttal is a Művészetek Palotájában kerül majd sor, 2012. február 22-én.

A hangverseny ausztrál vendégkarmestere Nicholas Milton, azon kevés honfitársainak egyike, aki a klasszikus zene művelőjeként hódította meg a világot.

Tanulmányait Sydneyben kezdte hegedűsként, melyet az Amerikai Egyesült Államok több híresebb tanintézményében folytatta. Karmesteri tudását Helsinkiben tökéletesítette, a híres finn karmester Jorma Panula vezetésével. Sokat vezényel Európában, 2010-ig a Jenai Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója volt, emellett pedig szülőhazájában a Camberrai Szimfonikus Zenekar vezetője.

A hangversenyen bemutatja honfitársa, Graeme Koehne művét is. Az 1956-ban született zeneszerző Elevator Music című szimfonikus műve egy nagyobb zenekari trilógia harmadik darabja, melynek vegyes stílusú zenéje utalásokat tartalmaz a hollywoodi filmek jellegzetes zenéire, rajzfilmekre és népszerű latin-amerikai táncokra.

E darab mellett elhangzik még két méltán népszerű európai zenemű: Mendelssohn Hegedűversenye, illetve Dvořák Újvilág-szimfóniája.

A Hegedűverseny szólistáját Svetlin Roussev-et már üdvözölhettük vendégművészként a MÁV Szimfonikus Zenekar korábbi koncertjén. A fiatal, bolgár származású, nemzetközileg is elismert hegedűművész a világ számos pontján ad koncerteket, emellett pedig a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarának első koncertmestere.

Szőke Tibor-mesterbérlet – Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2012. február 22. szerda, 19:30

A program:

Graeme Koehne: Elevator music
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64
Dvořák: IX. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból"), op. 95

Közreműködik: Svetlin Roussev – hegedű 
Vezényel: Nicholas Milton

 

Egy este, két különleges koncert! Március 14-én este először a tHUNder Duó (Horváth Kornél, Dörnyei Gábor) áll a RaM Colosseum színpadára, majd a koncert második felében a BA-LAN-cE együttes (Babos Gyula, Lantos Zoltán, Emilio, Ávéd János, Fonay Tibor, Balogh László), akik most először mutatkoznak be a nagyközönség előtt.

Első rész: „A jazz ritmusa" – tHUNder Duó

Horváth Kornélütőhangszerek, Dörnyei Gábordob

Horváth és Dörnyei hat éve játszanak közösen, idén áprilisban jelent meg párosuk első – a Hunnia Records által kiadott – koncertfilm-felvétele, amely 2011 végén – Európából is rendhagyó módon, Magyarországról pedig abszolút elsőként – bekerült az amerikai Hudson Music kiadó kínálatába.

Az amerikai terjesztéssel kapcsolatban Rob Wallis, a Hudson Music társalapítója és társelnöke elmondta:

"Nagy hatással volt ránk Kornél és Gábor meglepetésszerű, egyedi és kreatív játéka. Az amerikai fülek számára szokatlan európai perspektíva és nemzetközi zenei repertoár olyan profizmussal társul, ami bármelyik New York-i vagy Los Angeles-i stúdióban megállja a helyét. Kornél érzékenysége, kuriózumnak számító technikája, Gábor élvezetes ritmus- és lenyűgöző szólójátéka együtt igazán különleges és inspiráló."

A tHUNder Duó  már kivívta az európai szaksajtó elismerését.

"Komplex, exotikus, mesteri, izgalmas. Mindenkinek látnia kell, hatalmába kerít a művészetük." – ajánlja a páros kiadványát ötcsillagos kritikájában a RHYTHM Magazine – az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban eladott dobos magazinja.

A Drummer Magazine kettőjük dallamos és interaktív játékát emeli ki.

Második rész: „Vissza a jövőbe" – BA-LAN-cE

Babos Gyula – gitár, Lantos Zoltán – hegedű, Emilio – ének, ütőhangszerek,

Ávéd János – szaxofon, Fonay Tibor – bass, Balogh László – dob

Babos mesélő gitárhangjai, Lantos briliáns indo-NuJazz hegedűjátéka,  Emilio fékezhetetlen roma éneke és páratlan ütőhangszeres talentuma jelenti a tagadhatatlan és vállalt  kapcsolatot a gyökerekkel. Ávéd János a modern jazz szaxofon játék ifjú mestere, Fonay Tibor a bass- titán, Balogh László, az új generációs dobos csoda – ők  a motorok, akiknek segítségével e különleges szextett muzsikája átgázol műfaji határokon és  konvenciókon. Rajastan Blues… Örvénylő, vibráló ritmusvilág és őserővel áradó indiai dallamok határozzák meg ezt a  hangzásvilágot, egy népdal érzékenységével, és a rockzene intenzitásával.

A BA-LAN-cE  a mostani koncerttel lép először a nagyközönség elé.

Az est befejezéseként a tHUNder duó csatlakozik a BA-LAN-cE programjához, s a RAM közönsége igazi örömzenének lesz részese.

RaM Colosseum

2012. március 14. (szerda), 19:00.

 

Március 31-én, a Snétberger Zenei Tehetség Központ első évfolyama először mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Snétberger Ferenc és a tanítványok mellett, a Művészetek Palotája nagyszínpadán közreműködik Szakcsi Lakatos Béla, Lukács Miklós, Toni Snétberger, László Attila, Paolo Vinaccia, ifj. Balázs János, Rozsnyói Péter, Oláh Kálmán, Peter Weniger, Tzumo Árpád, Lakatos György.

Jelenleg is zajlanak a Snétberger Zenei Tehetség Központ második évfolyamára a felvételi meghallgatások. A több száz jelentkező közül Snétberger Ferenc és a központ neves zenész-tanárai választják ki azokat a fiatalokat, akik 2012 júniusában megkezdhetik egy éven át tartó tanulmányaikat.

Az egy héten át tartó meghallgatások helyszínei: Budapest, Salgótarján, Tornalja (Szlovákia), Miskolc, Berettyóújfalu, Felsőörs, Debrecen, Kecskemét és Kaposvár.

A felsőörsi központban – Snétberger Ferenc Liszt-díjas gitárművész szakmai vezetésével – 2011 nyarától évente hatvan, hátrányos helyzetű roma fiatal kap lehetőséget tehetsége kibontakoztatására, zenei karrierje elindítására. Oktatóik olyan nemzetközileg elismert zenész-tanárok, mint Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Lukács Miklós, ifj. Balázs János, Tzumó Árpád, és olyan kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint Tony Lakatos vagy Roby Lakatos.

Az első évfolyam március végén fejezi be tanulmányait, és már most látható, hogy a gyerekek milyen mértékű fejlődésen mentek keresztül ebben az inspiráló környezetben. A projekt egyik célja – hogy a központból kikerülve színpadképesek legyenek – teljes mértékben megvalósult. Ennek bizonyítéka a Művészetek Palotájában megrendezendő koncert, melynek során a gyerekek e rangos helyen, nemzetközi hírű, magyar és külföldi művészek társaságában mutatják be tudásukat.

A jótékonysági koncert és a koncertről készülő CD teljes bevétele a Snétberger Zenei Tehetség Alapítványba folyik be.

Fellépnek: Snétberger Ferenc és tanítványai

Közreműködnek:

Szakcsi Lakatos Béla – jazz zongora

Lukács Miklós – cimbalom

Toni Snétberger – dob

László Attila – jazz gitár

Paolo Vinaccia – ütőhangszerek

Ifj. Balázs János – klasszikus zongora

Rozsnyói Péter – jazz zongora

Oláh Kálmán – jazz zongora

Peter Weniger – szaxofon

Tzumo Árpád – elektromos zongora, keyboard

Lakatos György – hegedű

Snétberger – Tanítványok és vendégek

A Snétberger Zenei Tehetség Központ első évfolyamának jótékonysági koncertje:

2012. március 31. (szombat), 19:00, Művészetek Palotája

A belépőjegyek a Müpa weboldalán és a jegyirodákban kaphatók:

2.900, 3.900, 5.900, 7.900 Ft-ért és 9.900 Ft-os patrónusi áron.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.