A digitális technológiák fejlődése mára olyan szintet ért el, hogy a termeléssel és gyártással foglalkozó vállalatok számára elengedhetetlen lesz olyan módszerek alkalmazása, mint a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a 3D-nyomtatás vagy épp a Dolgok Internete. A világ egyik vezető elektronikai beszállítója, a Jabil 5 pontban foglalta össze a jövő gyárainak előnyeit.

 

A digitális technológiák fejlődése mára olyan szintet ért el, hogy a termeléssel és gyártással foglalkozó vállalatok számára elengedhetetlen lesz olyan módszerek alkalmazása, mint a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a 3D-nyomtatás vagy épp a Dolgok Internete. A világ egyik vezető elektronikai beszállítója, a Jabil 5 pontban foglalta össze a jövő gyárainak előnyeit.

 

1. Gyorsabb piacra lépés

Az intelligens gépek működése által felgyorsított termelésnek köszönhetően a vállalatok rövidebb idő alatt tudják eljuttatni termékeiket a tervezőasztaltól a fogyasztókig, ezzel pedig hatalmas versenyelőnyre tehetnek szert a konkurenciával szemben.

„Az olyan digitális gyártási technológiák, mint a 3D-nyomtatás és az automatizálás rugalmasabbá és gyorsabbá teszik a termelési folyamatokat" – mondja John Dulchinos, a Jabil globális automatizálásért felelős elnökhelyettese. „A digitális gyártásnak köszönhetően az egész folyamat egyetlen hatalmas információfolyammá alakul, amelynek minden egyes pontja rugalmasan alakítható a mindenkori igényekhez. Akár minden egyes gyártóállomáson lehetségessé válik a személyre szabott vagy épp teljesen újfajta termékek gyártása, a folyamat szinte bármelyik lépésében."

 

2. Kevesebb hibás termék

A jövő gyáraiban dolgozó robotok gépi tanulás segítségével képesek folyamatosan ellenőrizni saját munkavégzésüket, és idővel az sem lesz megoldhatatlan, hogy a korábban összegyűjtött adatok segítségével megállapítsák, hogy a folyamatok valamelyik szakaszát hogyan lehet hatékonyabban elvégezni. Ezzel tovább gyorsul a gyártás, ráadásul kiküszöbölhetőek lehetnek a gyártási típushibák és minimálisra csökkenthető a selejtes termékek mennyisége is.

Mindez szerencsére nem azt jelenti, hogy a jövő gyáraiból eltűnnének az emberek: míg a gépi munkaerő a repetitív, állandó színvonalat igénylő feladatok elvégzésében jeleskedik majd, addig kétlábú társaik az összetett kommunikációs folyamatokat, a kreatív munkát, illetve a komplex kontextus értelmezését megkövetelő feladatokat látják majd el.

 

3. Rövid átállási időszak

A cégtulajdonosok és cégvezetők 84 százaléka úgy véli, a robotok és intelligens gépek alkalmazása hatékonyabbá teszi vállalatukat. 77 százalékuk ugyanakkor tisztában van vele, hogy ehhez az emberek és a gépek zökkenőmentes együttműködése szükséges.

Egy-egy új rendszer bevezetése hosszadalmas és költséges folyamat lehet, azonban a robotok fejlődésével megoldhatónak tűnik az a probléma, hogy az emberi munkaerő számára összetett képzéseket szervezzenek a gépek üzemeltetéséről. Ebben jelentős szerephez jut majd a gépek vezérlését lehetővé tévő technológiáknak – például a fejlett hangvezérlés vagy a vizuális információk értelmezése – amelyek megléte esetén az ember-gép kommunikáció nem sokban különbözik majd az emberek közti interakcióktól.

További előny, hogy az ipari vállalatok 77 százaléka már most alkalmaz olyan kollaborációs eszközöket, mint a kiterjesztett valóság (augmented reality), a közösségi médiaplatformok, a hang-, illetve gesztusfelismerés, a szemmozgás követése, a közelséget érzékelő, úgynevezett proximity touch szenzorok, valamint a mozgásérzékelők és a kis hatótávú, vezeték nélküli digitális kommunikációs csatornák. Az alapok tehát már sok helyen le vannak fektetve, arról nem beszélve, hogy az említett vállalatok 82 százaléka a jövőben további intenzív bővítést tervez ezen a téren.

 

4. Okosabb csapatmunka

A fentiek eredményeként a munkavégzési folyamatok az eddigieknél jóval hatékonyabbak és gyorsabbak lehetnek, amelyek eredményeként a cégek többet tudnak majd termelni és erőforrásaikból jut majd az innovációra is.

A cégek vezetőinek jelentős többsége ráadásul felismeri, hogy a gépek – és természetesen az emberi munkaerő – fejlesztése elengedhetetlen. Így várható a már említett gépi tanulás és további mesterséges intelligenciával ellátott eszközök megjelenése a jövő gyáraiban.

 

5. Jobb információáramlás

A Dolgok Internetének hatalmas előnye, hogy a szenzorok által rögzített információk hatalmas adatvagyont jelentenek, amelynek kiaknázása révén azonosíthatóvá válnak a kevésbé triviális problémák, ezáltal pedig könnyebb lesz optimalizálni a folyamatokat.

A vállalatvezetők 40 százaléka már most nagyon várja ezt, a beáramló információk segítségével ugyanis képesek lesznek munkavállalóiknak részletesebb tájékoztatást nyújtani, tovább fokozva a hatékonyságot, hozzájárulva ezzel a dolgozói elégedettség növeléséhez is.

A jövő tehát megkezdődött, a fejlődés pedig rohamléptekkel halad előre. Ahogy Peter Sondergaard, a Gartner kutatási vezetője rámutatott: „2020-ra minden 100 dollár alatti gyártási költségű termék szenzorokat fog tartalmazni, és magán a terméken felül további szolgáltatásokat is nyújt majd."

A feladat adott, a technológia segítségével azonban ennek teljesítése nem jelenthet akadályt a jövő gyáraiban.

 

www.jabil.com

http://www.jabil.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük