Balázs-Kovács Vanessza: Forradalmárok - Fényes Adolf Művészeti SzakgimnáziumBalázs-Kovács Vanessza: Forradalmárok – Fényes Adolf Művészeti SzakgimnáziumA Clavis Irodalmi Ügynökség programsorozata 1956 hőseinek emlékére 2017. március 1-8. között a Bartók 1. Galériában. (1114 Budapest, Bartók Béla út 1.) Festmények, installációk, kiállítások, videó alkotások, szabaduló szoba…

 

Balázs-Kovács Vanessza: Forradalmárok - Fényes Adolf Művészeti SzakgimnáziumBalázs-Kovács Vanessza: Forradalmárok – Fényes Adolf Művészeti SzakgimnáziumA Clavis Irodalmi Ügynökség programsorozata 1956 hőseinek emlékére 2017. március 1-8. között a Bartók 1. Galériában. (1114 Budapest, Bartók Béla út 1.) Festmények, installációk, kiállítások, videó alkotások, szabaduló szoba…

 

A programsorozat gondolati háttere:

„A most aktív negyvenes korosztály ugyan nem élt 56-ban, de még hallottak róla a szüleiktől. Ám kamaszodó 14-18 éves gyerekeink nehezen tudnak kapcsolódni ehhez az ünnephez. Sokuknak már a nagyszülei sem élnek, így nincs aki ebben a rendkívül fogékony korban, érzelmekkel átitatva tudná átadni a megélt forradalom emlékét. Ezt a kapcsolatot szeretnénk megteremteni a „56-graffiti" hívószóval, így egy olyan gondolatkörre fűzzük fel a programjainkat, amely a kamaszokhoz közel áll, és ami mentén nemcsak kapcsolat teremtődik a szüleik és nagyszüleik korosztályával, de a figyelmüket megragadó tartalommal tudják megtölteni a forradalom emlékét."

 

Részletes tartalmi ismertető:

 

1. Festmények, installációk, alkotói pályázat

A magyarországi művészeti középiskolákban alkotói pályázatot hirdetünk 56-graffiti címmel. A pályázatban nemcsak a gyerekek, hanem az iskolák is versenyeznek – ösztönözve ezzel, hogy a vezető tanárok segítsék a gyerekeket, s így velük együtt a szokásos formaünnepségen túl is elmélyedjenek a témában. Feladatuk lesz olyan graffitis művek készítése, amelyeket a pályázati kiírásban megadott, általunk korábban kiválogatott archív fotók inspiráltnak. (Ezen

képek egyébként Cseh Gergő Bendegúz történész-levéltáros szakmai iránymutatása mellett olyan szempontok alapján kigyűjtött fotók lesznek, amelyek részben ismert, részben pedig elfeledett, illetve a ma élő emberek számára sosem tudott mozzanatait ragadták meg a forradalomnak.) A kiállításon az eredeti kép és abból született alkotás is bemutatásra kerül, így egyszerre, egymás mellett lesz megtekinthető és összevethető a múlt és az abból

táplálkozó kortárs művészet. A legkiválóbb alkotások és az őket létrehozó diákokat delegáló intézmények elismerésben részesülnek, amelyet tanúsító okleveleket a melléjük járó tárgydíjakkal (festőeszközök, illetve egyéb művészeti kellékek) a megnyitó beszédet követően ünnepélyes keretek között osztunk ki. Mind a pályázat kiírásakor, mind a lezáráskor/eredményhirdetéskor szükséges célzott és hatékony marketingtevékenység kifejtése annak érdekében, hogy az érintettek körét maradéktalanul elérhessük. A kiállítóterem galériáján pedig Véghseő Klára festőművész 1956-os tárgyú festményeinek tárlata lesz látogatható a programsorozat részeként. Az ő részvételét a programsorozatban

munkáinak magas színvonala mellett az indokolja, hogy művészetével, s ezen belül is kifejezetten az 56-os sorozatával pont azt az ars poeticat képviseli, amelyet magunk is megfogalmaztunk a gondolati háttérről szóló leírásban: legyen kapcsolat, legyen párbeszéd a különböző generációk, jelen esetben az 56-ot saját vagy családi tapasztalatból átélt és az arról már csak történelmi eseményként hallók között. A festőnő 56-os tárgyú művei mind a közös emlékezet egy-egy pillanatát ábrázolják szinte már-már fotószerűen, életszagúan, mentesen minden, a kamaszokat és a fiatal felnőtteket is talán elidegenítő pátosztól. Alkotásai egészítik ki a még a pályájuk elején álló iskolások munkáit, mintegy meghúzva az '56 köré rajzolt művészi gondolatkör utolsó ívét.

 

2. „Szabadulós játék"

Szintén a fiatalokat szeretnénk megszólítani a közkedvelt „szabadulós játék" egy alkalomhoz illő darabjával, ahol egy korhűen berendezett „kihallgató szobából" kell leleményes logikával kimenekülni. Ennek kerettörténetét egy ÁVO-s kihallgatás adná, amelyben a részére a játékkezdetekor megadott információk alapján kell eldöntenie a gyanúsított szerepben lévő játékosnak, hogy aláírja-e a nevében már írógéppel lejegyzett, őt bizonyosan legalább életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélő, de esetlegesen akár halálbüntetésről szóló bírói döntéshez juttató, vele szemben súlyos vádakat, koholt bizonyítékokkal alátámasztott beismerő vallomást, vagy kihasználva a kihallgató tiszt pár perces távollétét, szökést kísérel meg. Amennyiben utóbbit választja, akkor a korhűen (bérelt, kölcsönzött, illetve esetlegesen megvásárolt darabokból álló) berendezett kihallgató szoba bútoraiban, illetve egyéb eszközein elrejtett feladványok helyes megfejtései révén találhatja meg és nyithatja ki a szabadulását jelentő ajtót. Ezen szabadulós játék élményével szeretnénk még jobban érzékennyé tenni a fiatalokat az 56-os eseményeket megelőző és azokat követő időszakra, hogy az akkor élők bőrébe bújva az ismeretek befogadására még fogékonyabbak és azok tartós emlékként való elmélyítésére még inkább képesek legyenek.

 

3. Irodalmi műsor

Meghívásos szövegpályázatot is hirdetünk „56 szó '56-ról" címen, amire 56 szóból álló pályázati műveket várunk, '56-ról. A meghívott kortárs szépírók (előzetesen már egyeztetve: Petőcz András, Vass Tibor, Lackfi János és mások), és a nyílt pályázat legjobb munkái egy felolvasóest keretein belül, hivatásos színészek előadásában kerülnek a közönség elé. Ezen részprogramra különösen sok érdeklődőt várunk, s mind előtte, mind utána nagy sajtóvisszhangra tartunk számot, nagyrészt a meghívott kortárs szépírók ismertségére és önmarketing terén megmutatkozó, hatékony aktivitásukra, illetve a pályázaton résztvevők várhatóan magas számára alapozva ezen elvárásunkat. Mindezek mellett természetesen szükséges önálló marketingtevékenységet is folytatni, azaz a programsorozat ezen részét külön is hirdetni, népszerűsíteni. A felolvasóestet követően pedig a galéria kávézója nyújtotta lehetőségeket is kihasználva, először moderált, majd kötetlen beszélgetéshez biztosítanánk teret a szereplők és a vendégek között. A köztük lévő még aktívabb kapcsolat és a közös élmény felidézhetőségének elősegítésére kiadvány is készül a munkákból, amelyet a látogatók – akár dedikáltatás után – magukkal vihetnek, így azokat újra és újra elolvashatják, az esetlegesen időközben elfelejtett sorokat, neveket, elérhetőségeket visszakereshetik.

 

4. Videóinstalláció

A rendezvénysorozat nyitónapján bemutatásra kerül Barbai Béla rendező Gulyás János operatőrrel közösen készített „Pjátygyeszjáty 6" című animációs filmje, mely a kiállítás ideje alatt videoinstallációként is megjelenik. Ezen alkotás a filmművészet nyelvén mutatja be azt, amit a többi részprogram a festészet, rajz, fotózás révén tesz meg, azaz 1956-ról való pátoszmentes, bármely kor eszközével könnyen megvalósítható megemlékezését, ünneplését jelenti. A Barbai Béla által filmversként aposztrofált, egyszerű, de mégis hatásos, alig öt perces kisfilm a hozzáillő zenei kísérettel minden korosztály számára sűrítve, de nem emészthetetlenül töményen, szimbolizálja a forradalmat. Inspirációként szolgálva ezzel művészeknek, s megemlékezésnek keretet adva mindenkinek.

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

 

Műsor:

 

2017. március 1-jén, 17.00: Megnyitó

A rendezvénysorozatot megnyitja Molnár Zsolt, a Clavis Irodalmi Ügynökség vezetője.

 

Véghseő Klára festőművész kiállításának megnyitója – a művész ezzel a képsorozattal kíván fejet hajtani 1956 emléke előtt. Mottója a képekhez: „Ne legyünk hát restek kérdezni addig, amíg még tehetjük, amíg van kitől."

Barbai Béla  képző- és filmművész obeliszkjének első bemutatása, és Gulyás Jánossal közösen készített „Pjatygyeszjaty 6" című animációs filmversének vetítése – az eredeti filmterv még 1966-ban készült el, de akkor az alkotókat „eltanácsolták" elkészítésétől. Végül 2006-ban lett kész a négy és fél perces alkotás. 2016-ban bemutatásra került Szolnokon a TiszapART Moziban, a „Hatvan év múltán" filmes pályázat keretében.

A képzőművészeti középiskolásokat megszólító 56-graffiti című pályázat kiállításának megnyitója – a meghívásos pályázatra beérkezett pályaművekből válogatott átfogó, a fiatalok gondolkodásmódjának sokszínűségét bemutató kiállítás.

Az '50-es éveket idéző ÁVO-s szabadulószoba bemutatása

 

2017. március 4-én, 17.00: Díjátadó és irodalmi est

Az '56-os képzőművészeti és irodalmi pályázatokat a zsűri elnökei: Sturcz János képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetője, és Zalán Tibor költő, író, drámaíró értékeli.

Az 56 szó '56-ról című antológia bemutatója.

A Képzőművészeti és irodalmi pályázat nyerteseinek kihirdetése, díjainak átadása.

A díjkiosztó után irodalmi estre kerül sor, a beérkezett legjobb pályaművek és az erre az alkalomra felkért költők műveinek felhasználásával.

Fellépnek: Létay Dóra és Mihályfi Balázs színművészek, zenél: Kardos Dániel (gitár).

 

A kiállítás március 1-8-ig naponta 15- 18 óráig tart nyitva.

A nyitvatartás ideje alatt a játékos kedvű látogatók kipróbálhatják a „Szabadulószobát".

 

 

www.56graffiti.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük