2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

71. MŰVÉSZETI AUKCIÓ – 2017. november 14-15.

7 perc olvasás

image51.jpgVarga Balázs, kereskedelmi igazgató és Tűzkő Péter, műkereskedelmi üzletágvezető tájékoztatta az újságírókat a november 14-15 között megrendezendő VII. Művészeti Aukcióról és a BÁV Kereskedelmi üzletágának 2017. évi őszi/téli programjáról.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a BÁV új utakat keres, saját gyűjteményét kezdi felépíteni. Rövidesen az Andrássy úton ékszerboltot nyitnak, Magyarország első UNOde50 márkaboltját, és Kortárs aukciót is rendeznek.

a_zsolnay_kaspo_1.jpgZsolnai kaspó

 

Arról számoltak be, hogy valódi művészeti ritkaságok kerülnek kalapács alá az őszi aukción. Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Iványi Grünwald Béla, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál lappangó festményei mellett számos remekmű található a műtárgykollekcióban is. A művészeti aukciók történetében először fordított licittel is szerepel két tétel.

A 71. Művészeti aukciónk szenzációja a modern magyar festőművészet egyik vezéralakjának, Rippl-Rónai Józsefnek kedvelt kukoricás korszakából származó Aratók című képe. A festmény a századelő legnagyobb magyar műgyűjtőjének, Nemes Marcellnek a kollekciójából származik. A híres mecénás szoros baráti kapcsolatban állt a festővel, és legnagyobb gyűjtőjeként 82 alkotását tudhatta magáénak. A kép utoljára a 30-as évek elején, a hagyatéki árverésen tűnt fel.

image52.jpgA festménynap egyik remekműve Aba-Novák Vilmos sokáig lappangó Almaszedő gyerekek című, igazi színorgiát felvonultató olajfestménye. A nagyméretű képet utoljára a Magyar Nemzeti Galéria 1962-es kiállításán láthatta a nagyközönség.

Az árverésen licitálhatnak Iványi Grünwald Béla régóta keresett alkotására, ami a híres Villa Borghese kertjében található madárházat ábrázolja. A művész római korszakából alig ismerünk a jelen képhez fogható reprezentatív és kvalitásos alkotást. Értékét jól mutatja, hogy Rákosi Jenő kivételes ízléssel összeállított gyűjteményéből származik.   Az árverés legmagasabb kikiáltási árról, 32 millió forintról induló tétele Gulácsy Lajos Vízió című egyik főműve. A szimbolizmus mesterét az álmok és látomások világa inspirálta.

image53.jpgA különlegességeknek azonban itt még nincs vége. Igazi művészettörténeti csemegének számít Szinyei Merse Pál: Facsoport mező című festménye. A képet a Szinyei nagymonográfia még a kérdéses tételek közé sorolta, hiszen csak egy fekete-fehér, kisméretű fényképről volt ismert. A BÁV szakértői a közelmúltban beazonosították a képet, így minden kétséget kizáróan ez az eddig lappangó alkotás került elő, ami a Majális festőjének müncheni korszakából, az elveszettnek hitt tájképei közül az egyetlen ismert példány.

A tavaszi aukció szenzációjának számított Diyarbakirli Tahsin 56,4 millió forintért elkelt, Isztambult ábrázoló alkotása, ezzel megdöntve korábbi életmű rekordját is. Törökország egyik legismertebb festője évekig élt Magyarországon feleségével, így a rekordleütés után várható volt, hogy több festménye is előkerül. Az őszi aukción két alkotása is ismét nagy nemzetközi érdeklődésre számíthat, ezek közül az Ortaköy-mecsetet ábrázoló képe 2 millió forintos kikiáltási árról indul majd.

A gazdag aukciós anyag egyik érdekessége Tornai Gyula, a 19. századi orientalista festészet legismertebb alakjának egyik főműve. A számos alkalommal reprodukált és kiállított Gondolataim (Én és a gondolataim), című önportré, a művész személyes gyűjteményében, az eladni nem kívánt képek között szerepelt. A hagyatéki árverés után 90 évvel kerül ismét a reflektorfénybe.

Hincz Gyula egy nagyméretű festménye is kalapács alá kerül az őszi aukción, amit egy 10 évig tartó titkos szerelmi viszony ihletett. A kapcsolatot, és az ennek nyomán készült képeket a közelmúltban fedezték fel a BÁV szakértői.

Az árverés jótékonysági tétele is egy Hincz-alkotás lesz. A BÁV immár hagyományosan a művészeti nevelés és a kortárs művészet megsegítésére A tehetség allegóriája című alkotás bevételét a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány támogatására ajánlja fel.

image54.jpg

De nemcsak a festmények között találhatnak ritkaságokat a gyűjtők, rengeteg különlegesség vár rájuk a műtárgykollekcióban is. Az egyik a magyar műkereskedelemben ezidáig egyedülálló vadászkürt, amely Kállay Gergely alispánnak készült. A rendkívül részletgazdag, vadászjelenetekkel és versekkel díszített kürt Horogh Dávid, a kor egyik leghíresebb rézmetszőjének és egyben a kor leghírhedtebb pénzhamisítójának alkotása. Ezt a mesterművet is éppen egyik börtönbüntetése alatt készítette 1836-ban.

 

 

 

Az őszi aukció lenyűgöző üveganyagot vonultat fel. Többek között egy kivételes, 73 db-os Lobmeyr barokk pohárkészlet, de a szecessziós Gallé, Daum, Loetz darabok mellett a magyar piacon igazi unikumnak számító nagyméretű Tiffany váza, valamint számos art deco Moser üvegtárgy is szerepel.

A mindig erős Zsolnay-kollekciót ősszel a burjánzó szecesszió és a keleti ihletésű darabok uralják. Árverésre kerül egy Sikorskiné Zsolnay Júlia által tervezett és készített art deco díszváza is. Az egykori mintadarabra, a művész a szignója mellett a kivitelezés színkódjait, azaz elkészítés „receptjét” is felírta. Szintén a japán művészet ihlette az Apáti Abt Sándor tervei alapján készült grés virágtartó edényt. A megnyerő szépségű darab 1,9 millió forintról indul.

A műtárgynap szenzációja minden bizonnyal az Esterházy-család címerével díszített kollekció lesz. Árverésre kerül két üvegpohár, egy vörös márványból faragott címer, valamint két aranyozott, a markolatán cápabőrrel borított párbajkard is.

A megszokottan széles asztali ezüstkínálat pazar garnitúrákat, kínálótálakat, cukordobozokat, gyertyatartókat és más használati tárgyakat is találhatnak. Igazi kultúrtörténeti ritkaságnak számít a kínai sárkányos shaker, amit 1890 körül, európai exportra készített a kor egyik kiemelkedő mestere. A gyűjtők között látványos licitharcra számíthat egy 1800 körülről származó lőcsei empire boroskanna is.

A tájékoztatón sor került az ékszerek bemutatására is. A BÁV szakértői az ékszerkollekció összeállításánál már gondoltak a közelgő karácsonyra is.

image55.jpg

 A nagyméretű briliánsokkal díszített nyakékek, fülbevalók és szoliter gyűrűk mellett idén a színes drágaköves zafír, smaragd, sőt a világ egyik legritkább drágakövének számító, tanzanittal ékített ékszerek széles választékára lehet licitálni. A drágaköveknél az örök sláger a gyöngy, most számos különleges darabbal, többek között egy nagyméretű tahiti gyöngysorral képviselteti magát. A klasszikus ékszerek közül egy szecessziós, leveles, bimbós, összesen közel 5 karátnyi briliánssal ékített nyakék emelkedik ki. A szakértők számos modern ékszerrel is készültek, köztük egy 87 briliánssal (összesen 8,5 ct) és déltengeri gyönggyel ékített nyakékkel, ami 2 millió forintról indul majd. Az ékszernap legdrágább tétele mégis egy fehérarany, fekete ródiummal, 268 briliánssal ékített luxus ékszergarnitúra lesz 3,5 millió forintos kikiáltási árral.

A művészeti aukciók történetében először fordított licittel is szerepel két tétel. Az így induló ékszer, illetve festmény licitje rendhagyó módon lefele indul el, érdeklődő esetén pedig ismét emelkedni kezd.

Bódi Ágnes

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.