2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Brit Nagykövetség megreformálná „BurEUcratia”-t, az EU szabályainak útvesztőjét

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/85274"><img class="image image-preview" src="/files/images/BR-Maze-4.preview.jpg" border="0" width="465" height="309" /></a></span>A budapesti Erzsébet téren 2014. november 6.-án "BurEUcratia" néven szimbolikus képzeletbeli város épült, amelyet Jonathan Knott brit nagykövet és Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára avatott fel. Az installáció célja, hogy felhívja a figyelmet az Európai Unió bürokratikus szabályrendszerére, amely valamennyi tagállamban akadályozza az üzleti növekedést és gátat szab a versenyképességnek, különösen hátrányos helyzetbe sodorva a kis- és középvállalkozásokat.

br maze 4.previewA budapesti Erzsébet téren 2014. november 6.-án "BurEUcratia" néven szimbolikus képzeletbeli város épült, amelyet Jonathan Knott brit nagykövet és Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára avatott fel. Az installáció célja, hogy felhívja a figyelmet az Európai Unió bürokratikus szabályrendszerére, amely valamennyi tagállamban akadályozza az üzleti növekedést és gátat szab a versenyképességnek, különösen hátrányos helyzetbe sodorva a kis- és középvállalkozásokat.

br maze 4.previewA budapesti Erzsébet téren 2014. november 6.-án "BurEUcratia" néven szimbolikus képzeletbeli város épült, amelyet Jonathan Knott brit nagykövet és Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára avatott fel. Az installáció célja, hogy felhívja a figyelmet az Európai Unió bürokratikus szabályrendszerére, amely valamennyi tagállamban akadályozza az üzleti növekedést és gátat szab a versenyképességnek, különösen hátrányos helyzetbe sodorva a kis- és középvállalkozásokat.

"A nehézkes vagy félreérthető EU-s szabályozás miatt évente több millió euróra tehető Európa GDP-vesztesége, továbbá több ezerre a soha létre nem jövő munkahelyek és cégek száma. A vállalkozások gyakran kénytelenek különböző bonyolult szabályokkal birkózni ahelyett, hogy erőforrásaikat innovációra vagy befektetési célokra használhatnák fel. Örvendetes, hogy az új Európai Bizottság fokozott figyelmet fordít a szabályozás javítására, és első alelnöke, Frans Timmermans személyében a témának immáron külön felelőse van. Most arra kell koncentrálnunk, hogy az alapelvi szintű javaslatokat mielőbb gyakorlati megvalósítás kövesse, hogy az érintett vállalkozások végre valódi feladataikra: a termelésre és eladásra, valamint a terjeszkedésre és munkahelyteremtésre koncentrálhassanak" mondta a labirintus megnyitása alkalmából Jonathan Knott brit nagykövet.

Nagy-Britanniában a kis- és középvállalkozások (kkv-k) teszik ki a magánszektorban működő cégek 99,9 százalékát, alkalmazottaik száma becslések szerint 14,4 millió, ami a magánszektorban dolgozó munkavállalók 59,3 százaléka. Hazai kormányadatok szerint Magyarország gazdasági struktúrája hasonló, hiszen itt is a 250 főnél kevesebb alkalmazottal működő cégek teszik ki a privát szektor vállalatainak 99,8 százalékát. A KSH adatai szerint Magyarország kétoldalú kereskedelmi forgalmának kétharmadát más EU-tagállamokkal bonyolítja.

A Brit Nagykövetség által emelt jelképes labirintus célja, hogy bemutassa az uniós túlszabályozás kkv-kat sújtó káros hatásait, továbbá rávilágítson, hogy az érintettek együttműködésével lehetséges a helyzeten javítani. A szimbolikus építménnyel a Brit Nagykövetség arra is felhívja a figyelmet, hogy éppen egy évvel ezelőtt látott napvilágot egy jelentés, amelyben ─ David Cameron brit miniszterelnök felkérésére ─ brit üzleti vezetők fogalmazták meg javaslataikat az Európai Unió legproblémásabb gazdasági szabályozásaival kapcsolatban. Ezen dokumentum szerzői a mai napon, a megnyitó rendezvényt megelőzően publikálták Nagy-Britanniában aktuális helyzetértékelő jelentésüket az elmúlt tizenként hónap fejleményeiről, a bürokrácia csökkentése terén elért eddigi eredményeikről.

A 2013 októberében kiadott, Cut EU Red Tape („Az EU-s bürokrácia csökkentése") című jelentés fő megállapítása az volt, hogy az uniós túlszabályozás leginkább a kis- és középvállalkozásokat sújtja, hiszen ezeknek kevesebb erőforrásuk van, így aránytalanul nagy hátrányt szenvednek.

A   labirintus   megnyitása   alkalmával   tartott  beszédében   Jonathan  Knott  nagykövet   üdvözölte   a   bürokrácia enyhítését célzó brit jelentés nyomán elért eddigi eredményeket. A diplomata elmondta: a reformjavaslatok

egyharmada az elmúlt esztendőben megvalósult, hiszen bizonyos Európai Uniós szabályokat sikerült eltörölni vagy átalakítani, más szabályok javítása érdekében pedig határozott lépések történtek.

Jonathan Knott hozzátette: az Európai Bizottság illetékes munkacsoportja nemrégiben közleményében szintén szorgalmazta az EU-s túlszabályozás egyszerűsítését. Az Európai Bizottság eszerint egyetért a tavalyi brit javaslatcsomagban megfogalmazott 'VERSENY'-alapelvekkel, melyek célja, hogy a jövőben az uniós szabályozás elősegítse, ne pedig akadályozza az innovációt és a növekedést. Mindez azt bizonyítja, hogy egyre növekszik a reformtörekvések támogatottsága Európa-szerte. A folyamat azonban még korántsem tekinthető befejezettnek.

dvözöljük az Európai Bizottság erőfeszítéseit, hogy egyszerűsítse a szabályozást, ám a bürokrácia valódi megszűnése még messze van. Éppen ezért az Egyesült Királyság felhívja az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a növekedésbarát EU-szabályozás megalkotása érdekében" ─ mondta Jonathan Knott brit nagykövet.

A magyar kormányt a mai rendezvényen a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára képviselte. Megnyitóbeszédében Glattfelder Béla elmondta: "Gazdaságunkban jelentős szerep jut mind a kis- és középvállalkozásoknak, mind pedig az Európai Unión belüli kétoldalú kereskedelmi kapcsolatoknak. Magyarország támogatja Nagy-Britannia és az Európai Bizottság azon törekvéseit, hogy csökkenjen a bürokrácia az Unióban, továbbá a magyar és európai kkv-k zökkenőmentesen és sikeresen léphessenek ki az egységes európai piacra."

A "BurEUcratia" nevet viselő képzeletbeli város három napig ingyenesen megtekinthető Budapesten az V. kerületi Erzsébet téren. Az labirintus célja, hogy felhívja a figyelmet hat olyan uniós szabályra, amelyek a brit álláspont szerint az európai kkv-szektor számára a legnagyobb nehézségeket jelentik. A látogatók egyszerű magyarázatok és képi illusztrációk segítségével, könnyed és szórakoztató módon érthetik meg, milyen problémákat és fennakadásokat okozhatnak a kiválasztott uniós szabályok.

A labirintusban bemutatott témák: kötelező jellegű adatvédelmi szabályok; a munkaidő hosszára vonatkozó rugalmatlan és homályos szabályozás; költséges élelmiszeripari- és állategészségügyi ellenőrzések; a kis mennyiségű, alacsony kockázatú hulladékot kezelő kkv-k működésének felesleges túlszabályozása; az egységes európai digitális piac hiánya; valamint a versenyképességet csökkentő növényvédelmi szabályok.

A brit üzleti vezetők által összeállított "Az EU-s bürokrácia csökkentése" című jelentést 2013 októberében adták ki, a dokumentum gyakorlati javaslatokat tartalmaz az uniós szabályozás reformjára, valamint az európai vállalkozások versenyképességének növelésére nézve. A javaslatcsomagot David Cameron brit miniszterelnök felkérésére hat brit üzleti vezető állította össze, 90 brit és 20 európai cég képviselőivel folytatott egyeztetést követően.

A tanulmány rámutat: miközben az európai cégek a világ legjobbjaival állnak versenyben, nem lehetnek sikeresek, ha az EU-n belül olyan pluszköltségekkel és terhekkel birkóznak, amelyekkel a más piacokon működő versenytársaiknak nem kell szembenézniük. A jelentés eredetileg 30 javaslatot tartalmazott a legproblémásabb EU-s szabályokkal kapcsolatban.

Továbbá a dokumentum készítői hét pontban, az úgy nevezett 'VERSENY-alepelvekben' foglalták össze, hogyan kellene megalkotni a jövőben az új uniós szabályokat, hogy azok ne sodorják hátrányos helyzetbe az európai vállalkozásokat globális versenytársaikkal szemben.

Cél, hogy a jövőben ne születhessen EU-s szabály úgy, hogy nem ment át ezen a szűrőn:

KiVételek lehetősége

Egy jogszabály ki, Egy jogszabály be VeRsenyképességi teszt ArányosSág

RendszEres hatás-mérés Nyomon követés és értékelés SzemélYreszabottság

EU-bürokrácia    a    számok    tükrében    (Forrás:    Az    EU-s    bürokrácia    csökkentése    c.    jelentés,    2013. október):

  • A bürokrácia csökkentése csak a digitális gazdaságban 4%-os GDP-növekedést hozhatna Európában
  • A szolgáltatások valódi belső piacának megteremtése az Európai Unióban 1,8%-os GDP-növekedést eredményezhetne
  • A transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség sikeres megvalósítása évi 120 milliárd euróval növelhetné az EU gazdaságát
  • A fölösleges egészségügyi és munkavédelmi szabályok megszüntetése 2,7 milliárd eurót takaríthatna meg az EU vállalkozásainak

Rövidfilm a labirintus építéséről:

https://www.youtube.com/watch?v=roPZe645NMo&feature=youtu.be

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.