2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Piacok és befektetések: az UniCredit 2015-ös kitekintése

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/86579"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image6_192.jpg" border="0" width="244" height="51" /></a></span>2015-ben az Egyesült Államok lesz a világgazdaság fellendülésének motorja, és mivel az európai kormányok a megszorítások és a növekedés között keresik az egyensúlyt, az euróövezet növekedése sokkal visszafogottabb lesz. Eközben a Távol-Keleten Japán az elmúlt 20 év árszínvonalesése után tovább keresi a deflációból való kikerülés leghatékonyabb útját, a feltörekvő piaci országok közül pedig a belföldi fogyasztást ösztönző reformok sorozatának köszönhetően Kína fenn tudja tartani az idén látott növekedési ütemét. Indiában az új kormány által bevezetett reformok és az olajár csökkenésének pozitív hatásai lesznek érezhetőek, miközben a nagyon erősen exportorientált országok, mint Korea és Tajvan, az Egyesült Államok javuló teljesítményéből profitálnak majd.</p> <p> 

image6 1922015-ben az Egyesült Államok lesz a világgazdaság fellendülésének motorja, és mivel az európai kormányok a megszorítások és a növekedés között keresik az egyensúlyt, az euróövezet növekedése sokkal visszafogottabb lesz. Eközben a Távol-Keleten Japán az elmúlt 20 év árszínvonalesése után tovább keresi a deflációból való kikerülés leghatékonyabb útját, a feltörekvő piaci országok közül pedig a belföldi fogyasztást ösztönző reformok sorozatának köszönhetően Kína fenn tudja tartani az idén látott növekedési ütemét. Indiában az új kormány által bevezetett reformok és az olajár csökkenésének pozitív hatásai lesznek érezhetőek, miközben a nagyon erősen exportorientált országok, mint Korea és Tajvan, az Egyesült Államok javuló teljesítményéből profitálnak majd.

 

image6 1922015-ben az Egyesült Államok lesz a világgazdaság fellendülésének motorja, és mivel az európai kormányok a megszorítások és a növekedés között keresik az egyensúlyt, az euróövezet növekedése sokkal visszafogottabb lesz. Eközben a Távol-Keleten Japán az elmúlt 20 év árszínvonalesése után tovább keresi a deflációból való kikerülés leghatékonyabb útját, a feltörekvő piaci országok közül pedig a belföldi fogyasztást ösztönző reformok sorozatának köszönhetően Kína fenn tudja tartani az idén látott növekedési ütemét. Indiában az új kormány által bevezetett reformok és az olajár csökkenésének pozitív hatásai lesznek érezhetőek, miközben a nagyon erősen exportorientált országok, mint Korea és Tajvan, az Egyesült Államok javuló teljesítményéből profitálnak majd.

 

Ezek a 2015-re vonatkozó legfontosabb makrogazdasági előrejelzések, melyek részletei az UniCredit Private Banking Piaci iránytűben olvashatók. Az UniCredit Private Banking elemzői által készített részletes prognózis a befektetőket segíti az optimális eszközallokáció kialakításában az új évben. Jan Tronicek, a CEE Private Banking vezetője a következőket mondta: „Az UniCredit Private Banking Globális Befektetési Stratégiája strukturálja és egyszerűsíti a befektetések komplex és gyorsan változó világát. Kialakításához a nemzetközi elemzőcsapatunk által a különböző eszközosztályokról és piacokról készített átfogó elemzést is felhasználtuk. Ügyfeleink számára ez a stratégia különleges iránytű a megfelelő befektetési döntések meghozatalában. A Globális Befektetési Stratégia és az ebből származtatott modellportfóliók képezik az alapját a mi egyéni befektetési tanácsadói munkánknak."

 

„Magyarországi privátbanki ügyfeleink számára különösen fontos, hogy csoportunk erős elemzési háttérrel és strukturált tanácsokkal segíti döntéseiket, hiszen befektetési céljaik teljesüléséhez elengedhetetlen, hogy megtakarításaikat diverzifikálják, s portfólióikban a hazai eszközök mellett megfelelő arányban képviseltessék a nemzetközi piacokon elérhető lehetőségeket is – emelte ki a hazai ügyfelek számára elérhető előnyöket Marosi Bence, az UniCredit Bank Hungary Private Banking vezetője. – Hiszem, hogy a Globális Befektetési Stratégiára épített és ügyfeleink egyéni igényeire hangolt portfóliók kialakításával valódi értéket teremtünk, segítve befektetőink és a következő generációk céljainak megvalósulását."

 

 

2015-ös kitekintés főbb előrejelzései részletesebben:

 

Az Egyesült Államok mint globális katalizátor: Az Egyesült Államok GDP-je várhatóan 3 százalékkal nő 2015-ben, és ez a gazdasági teljesítmény szilárd alapokon nyugszik. A fogyasztói kereslet és a befektetések értékének növekedése, a munkaerőpiac fejlődése, az olajárak csökkenése és az ingatlanszektor fellendülése olyan bátorító jelek, amelyek pozitív visszacsatolást indíthatnak el. Ha a gazdasági előrejelzésekben nem lesz érdemi változás, a Fed többéves expanzív monetáris politika után júniusban elindíthatja kamatemelési ciklusát.

 

Mérsékelt növekedés Európában: Az euróövezetben a GDP várható jövő évi növekedését 1 százalékra becsülik, ami azt mutatja, hogy Európában nem várható gyors fellendülés. A megszorítási politika enyhítése 2015-ben nagyobb teret enged a növekedésnek, és az EKB is sokkal expanzívabb monetáris politikát követhet. A nagyobb likviditás és a gyengébb euró lökést adhat a fogyasztói kiadásoknak és az export növekedésének. Az előrejelzés szerint Németország továbbra is erős és egészséges marad, Franciaország enyhén növekedni fog, Olaszország pedig kiemelkedhet a recesszióból, miután 2014-ben itt negatív lesz a növekedési adat.

 

Japán deflációval küzd, a feltörekvő piacokkal szemben mérsékelt az optimizmus: Japánban 2015-ben kiterjesztik a deflációból való tartós kikerülést célzó expanzív monetáris politikát, miközben az ázsiai feltörekvő országok kilátásai mérsékelten pozitívak. Kína növekedési üteme 7 százalék lehet várhatóan, ami valamennyivel elmarad a 2014-estől, azonban kevéssé az exportra, inkább a belföldi fogyasztás emelkedésére épül. India profitálni fog az olajárak csökkenése nyomán előálló alacsonyabb inflációból. Az Oroszország körüli geopolitikai feszültségek folyamatosan napirenden vannak, miközben Brazília is a figyelem középpontjában van Dilma Rouseff újraválasztását követően.

 

A makrogazdasági előrejelzéseket figyelembe véve az UniCredit Globális Befektetési Stratégiája eszközallokációjában továbbra is a részvényeket és az alternatív alapokat súlyozza felül a nyersanyagokkal, kötvényekkel és a készpénzzel szemben. Az ingatlanpiacokra vonatkozó előrejelzés semleges. A devizapiacokon az amerikai dollár további erősödése várható az új évben.

 

Részvények: A részvényallokációnkon belül az Egyesült Államokat részesítjük előnyben – ahol kedvező a növekedési ütem, ami a vállalati osztalékok várható emelkedésében is lecsapódik -, valamint Japánt, ahol az exportorinetált cégek fognak profitálni a deviza várható leértékelődéséből. A feltörekvő távol-keleti térséggel kapcsolatos álláspontunk semleges; ahogy Európával kapcsolatos nézőpontunk is. Ez utóbbi esetében azonban felülsúlyozásba válthatunk át, ha a megszorító költségvetési politikákat enyhítik, és ha az EKB állampapír-vásárlásokba kezd. Ebben az eszközosztályban a feltörekvő piacok változatlanul alulsúlyozottak maradnak.

 

Kötvények: Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az euróövezet és Japán monetáris politikái várhatóan divergálni fognak, javaslatunk az amerikai állampapírok esetében a negatív pozíció fenntartása, mert az állampapírok a Fed fokozatosan normalizálódó kamatpolitikájára érzékenyen reagálhatnak. Hasonló vélemény alakult ki a fejlett európai országok állampapírjaival kapcsolatban is, valamint a vállalati kötvényekről régióra való tekintet nélkül. Az európai perifériaországok állampapírjai esetében a pozíciónk semleges. A szilárd alapokkal rendelkező feltörekvő országok által kibocsátott kötvényeket, különösen a fejlett devizában denomináltakat, érdemes előnyben részesíteni.

 

Árupiacok: Az előrejelzések óvatosságra intenek, különösen az olaj és az arany esetében. Erre a piacra 2014-ben több tényező rányomta bélyegét, így az európai és a kínai gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek, az amerikai dollár ereje, a gabonafelesleg és a kereslet/kínálat arányában végbemenő szerkezeti változás. Mindezek a tényezők várhatóan 2015-ben is fennállnak, így az érdeklődés az egész eszközosztály iránt korlátozott maradhat.

 

Ingatlanpiac és alternatív befektetések: Abban az esetben, amikor a nagy fejlett jegybankok monetáris politikái eltérő pályán mozognak, és amíg az Egyesült Államokban emelkedhetnek a hozamok, az eurózónában nullához közeli rövid hozamszint maradhat fenn, az olyan alapokba történő befektetések, melyek egy elérendő hozamcélt állítanak fel, kedvező alternatívát jelenthetnek a hagyományosabb pénz- és kötvénypiaci termékekkel szemben. Az ingatlanpiacokon, különösen az Egyesült Államokban, élénkülés várható.

 

Devizapiac: Az amerikai dollár további erősödése várható az euróval szemben, tekintettel a két gazdaság eltérő pályájára, ami a két központi bank monetáris politikájának eltérő alakulását vonja maga után. A japán jen lejtmenete tovább folytatódik, köszönhetően a japánjegybank által bevezetett újabb lazítási intézkedésekre.

 

Milyen kockázatokra kell figyelni? Alapforgatókönyvünk tehát pozitív a részvénypiaci kilátásokat illetően, folyamatosan figyeljük azonban azokat a markrogazdasági és piaci kockázatokat, melyek veszélyt jelenthetnek erre. A szoros figyelemmel követendő tényezők közé tartozik az amerikai államkötvények hozamának esetleges gyors emelkedése, ami visszafoghatja a növekedést, valamint a kínai gazdaság hirtelen lelassulása, és egy esetleges deflációs spirál Európában. Figyeljük továbbá az ukrán és a közel-keleti geopolitikai feszültségek alakulását, és szoros figyelemmel kísérjük a közelgő spanyol és görög választásokat is.

 

 

Az UniCredit Private Banking Market Compass Special – Outlook 2015 letölthető az alábbi linken elérhető oldalról:

https://www.unicreditgroup.eu/en/pressandmedia/pressreleases/2014/mercati-finanziari-e-investimenti–l-outlook-2015-di-unicredit.html?ucmenu=IMG-4X7RZTID1X

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.