2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Turnéra indult az Omega a beatmisével

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/91866"><img class="image image-preview" src="/files/images/omega.jpg" border="0" width="465" height="487" /></a></span>Az Omega Oratórium az együttes vallásos témájú dalainak, áthangszerelt, szimfonikus zenekarral, kórussal megtámogatott előadása, immár két éve szerepel Európa színpadain és templomaiban. Május közepén a Párbeszéd Háza kápolnájában Kóbor János, az együttes frontembere, társaival együtt az oratórium három, nagy nyári előadásáról és más újdonságokról számolt be, és május 30-án a Budapest Parkban felcsendült a beat-mise. <p> 

omegaAz Omega Oratórium az együttes vallásos témájú dalainak, áthangszerelt, szimfonikus zenekarral, kórussal megtámogatott előadása, immár két éve szerepel Európa színpadain és templomaiban. Május közepén a Párbeszéd Háza kápolnájában Kóbor János, az együttes frontembere, társaival együtt az oratórium három, nagy nyári előadásáról és más újdonságokról számolt be, és május 30-án a Budapest Parkban felcsendült a beat-mise.

 

omegaAz Omega Oratórium az együttes vallásos témájú dalainak, áthangszerelt, szimfonikus zenekarral, kórussal megtámogatott előadása, immár két éve szerepel Európa színpadain és templomaiban. Május közepén a Párbeszéd Háza kápolnájában Kóbor János, az együttes frontembere, társaival együtt az oratórium három, nagy nyári előadásáról és más újdonságokról számolt be, és május 30-án a Budapest Parkban felcsendült a beat-mise.

 

Az Omega együttes jelenlegi korszakát régi dalaik újraértelmezése, szimfonikus feldolgozásaik jellemzik. A trilógiát alkotó Szimfónia, Rapszódia és Oratórium látszólag a rockzenétől távoli műfajok, azonban a rockzenei elemeket megtartó új hangszerelés újabb zenei dimenziókba emeli az életművet. 2015 első felében is folytatódott az a sorozat, amelyben az Omega produkciók vidéki kisvárosokat és külföldi nagyvárosokat egyaránt bejárnak, Berlintől Pozsonyon át Moszkváig. A közelmúltban megjelent egy német rockfilm az Omegáról, amelyet az 50. Karlovy Vary Filmfesztiválon mutatnak be júliusban.

 

A beat-misék lényegében az Oratórium szabadtéri változatai, egyben visszatekintés az Omega együttes valamennyi korszakára. Elsőként a Budapest Parkban szólalt meg a beat-mise 2015. május 30-án, majd két héttel később a felcsúti Pancho Arénában, s végül a balatoni előadásokat követően Hercegszántón, Albert Flórián szülőfalujában, a hatalmas Mária szobor tövében kerül bemutatásra. Az előadás egyszerre lesz helyenként könnyed, ugyanakkor drámai erővel szólalnak meg a jól ismert, csendes balladák. Ezek a sokszor hallott dallamok erősítik fel a közönségben a hitet, azt a hitet, amely túlmutat felekezeten és valláson, érzelmeket (és nem indulatokat!) gerjesztve, megnyugtató állandóságot, időtlenséget jelent mindnyájunknak.

 

A 2016-os tervek gerincét egy nyugat-európai turné szolgáltatja. A régi sikerek néhány helyszínén egykori zenészbarátok lesznek a vendég fellépők, akik valamilyen formában jelenleg is aktívak. A tervek szerint a Scorpions, Puhdys, Blue Effect, Collegium Musicum, SBB, Bijelo Dugme zenészeivel együtt emlékezünk a közös koncertturnékra.

 

A jövő év kellemes meglepetésének ígérkezik egy új lemez, amelynek egyik száma ideiglenes változatban már elkészült, a nemrég elhunyt hangmérnök, Küronya Mikós előtt tiszteleg, megőrizve az ő basszusgitár játékát. A régi dalszövegek jelképei és szimbólumai különleges helyszínekért kiáltanak, így lesz ez a jövőben is, itthon és külföldön egyaránt. Az Omega együttes életművének kellő bölcsességgel való megítélésére a jelen túlpolitizált atmoszférája nem igazán alkalmas, de bizonyos, hogy az Omega zenéjének szeretete felül fog emelkedni mindenen.

 

Az Omega produkciók rendszeres közreműködői:

Kóbor János – ének és vokálok, Benkő László – billentyűs hangszerek, Molnár György – gitárok, Debreczeni Ferenc – dob és ütőhangszerek, Laux József – dob és ütőhangszerek, Szekeres Tamás – gitárok, Szöllössy Kati – basszusgitár, Gömöry Zsolt – billentyűs hangszerek és Földi Albert – billentyűs hangszerek. Alkalmanként fellép Somló Tamás, Kovacsics András, Varsányi István és Wittek Mária.

 

Mikor e sorokat olvassák (június 8-án talán délelőtt?) az Omega együttes már javában készül a  pozsonyi Istropolisban 19 órakor kezdődő koncertre.

http://omega.hu

https://hu-hu.facebook.com/omegaoratorium.music

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.