2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

TOTAL Filmklub és Közéleti Kávéház

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/94300"><img class="image image-preview" src="/files/images/totál.preview.jpg" border="0" width="474" height="450" /></a></span>A nyár elmúltával és a tanév kezdetével két új programot is indít a Bálint Házban, Nagy Erzsébet a program szervezője, koordinátora és házigazdája. Az egyik a TOTAL Filmklub - nem csak film! címmel, a másik a Közéleti Kávéház. <p> 

totál.previewA nyár elmúltával és a tanév kezdetével két új programot is indít a Bálint Házban, Nagy Erzsébet a program szervezője, koordinátora és házigazdája. Az egyik a TOTAL Filmklub – nem csak film! címmel, a másik a Közéleti Kávéház.

 

totál.previewA nyár elmúltával és a tanév kezdetével két új programot is indít a Bálint Házban, Nagy Erzsébet a program szervezője, koordinátora és házigazdája. Az egyik a TOTAL Filmklub – nem csak film! címmel, a másik a Közéleti Kávéház.

 

„TOTAL filmklub – nem csak film" tematikája 2015/2016 tanévre.

Az Egyetemes Emberi Jogokról és a politikai, etnikai, vallási és biológiai toleranciáról vetítenek filmeket és beszélgetnek a témáról meghívott előadókkal és szakértőkkel. Az estek moderátora és filmes szakértője Bárdos Csaba filmtörténész, filmesztéta.

Mottó:

Alapvető értéknek tekintjük a szabadságjogokat, a hátrányos helyzetben lévők és a jövő nemzedékek védelmét, a szolidaritást, valamint a nyitottságot a különböző világnézetű emberek és csoportok között.

A különböző nemzetiségű, vallású, kultúrájú és identitású emberek, közösségek együttélése világunk realitása. Csakhogy a szokások, a gondolkodásmód különbségei mindig magukban hordozzák a feszültségek, a konfliktusok lehetőségeit. Az elzárkózás, a megfélemlítés, az erőszak spontán vagy tudatos formái mindezekre látszólag egyszerű megoldást kínálnak. Valójában azonban egyikük sem "kifizetődő". Hiszen olykor még az megalázottakból, megalázó, elnyomottból is elnyomó lehet, ha csupán a különbözőséggel – mássággal élők, vagy a leigázottak gyűlölete hajtja.

Persze, hol vannak a tolerancia határai? Ki és hogyan, s minek alapján dönti el, hogy mi a határsértés? Rajtunk múlik, milyen választ adunk ezekre a kihívásokra. De egy biztos. A jó megoldások lehetőségéhez a másik megismerésén keresztül vezet az út.

A tanév filmjei és előadásai erre szolgálnak. Kevéssé- vagy félreismert közösségeket, hagyományokat, politikai helyzeteket, együttélési konfliktusokat mutatnak be, s a művészet eszközeivel önmagunkkal szembesítenek. Alkalmat adnak rá, hogy mindenki feltehesse a kérdést: vajon én hogyan döntenék, miként viselkednék ebben vagy abban a helyzetben? A filmek, a problémák értelmezésében meghívott előadóink segítenek, az adott tárgykör hazai szakértői. A vetítések után módunk lesz véleményünket, érzéseinket, tapasztalatainkat megosztani, azokkal a meghívott vendégekkel, akikkel a közös filmnézés élményében is osztoztunk.

A program szerdai napokon 17,30 órakor kerül megrendezésre.

Első alkalom:

2015. szeptember 9.

Homofóbia – zsenikutatás. A zseni magánya, rejtőzködése – nemi identitása.

Kódjátszma (The Imitation Game) színes, magyarul beszélő, angol-amerikai életrajzi dráma, 114 perc, 2014

Beszélgetőtárs: Nádasdy Ádám nyelvész, műfordító, esszéista, egyetemi tanár és Pléh Csaba pszichológus, a MTA tagja, agykutató, nyelvész

2015. október 7.

Társadalmi tolerancia – intolerancia. Az előítéletesség teljesen természetes, és a kisebbségben is éppúgy megvan, mint a többségben.

Ütközések (Crash) színes, magyarul beszélő, amerikai-német filmdráma,   120 perc, 2004  

Beszélgetőtárs: Csepeli György szociálpszichológus

 

Ugyancsak szeptemberben kezdődik a Közéleti Kávéház, amelynek moderátora Pikó András történész, újságíró, a Klub Rádió műsorvezetője.

A Közéleti kávéház 2015-2016 tanév tervezett programja.

Az előadássorozat elsődleges célja aktivizálni a civileket a közvéleményt foglalkoztató fontosabb témákat illetően. Ennek legfontosabb eszköze a szakszerű szempontok alapján történő tájékozódás és beszélgetés a politikai kultúra, a gazdasági és jogi környezet, illetve a társadalmi problémák kérdéseiben/ről. Az előadássorozat egyes alkalmain országosan ismert kutatók, egyetemi oktatók, politikusok és a témával foglalkozó és azt jól ismerő közéleti személyek beszélgetnek.

Első beszélgetés:

2015. szeptember 10. csütörtök 18 óra

György Péter: A kettészakadt Magyarország – önmagunk revíziója

György Péter előadásában azt elemzi történeti szempontból, hogy milyen előzményeknek köszönhetően vált a mai magyar társadalom, kulturális és politikai élet végletesen megosztottá hitek, értékrendek és politikai hitvallások mentén.

2015. október 15. csütörtök 18 óra

Majtényi László: Alapjogvédelem és alkotmányosság

A beszélgetés az alapjogvédelem aktuális problémáiról és az alkotmányozási folyamatról szól.

 

Bálint Ház

1067. Révai utca 16.

 

http://web.balinthaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.