2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Évadkezdés a Concerto Budapesttel

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/94304"><img class="image image-preview" src="/files/images/vadkezdés.preview.jpg" border="0" width="509" height="640" /></a></span>A Concerto Budapest a 2015/2016-os évadban is minden fontos budapesti koncerthelyszínen jelen lesz, és változatos programokat, kitűnő szólistákat hoznak el a közönségüknek. Folytatódnak a kedvelt, és évek óta népszerű bérletsorozatok, többek között az ezúttal a Művészetek Palotájában helyet kapó Concerto Russo, a Schubert-Mahler sorozat, illetve a hagyományosan a Zeneakadémián megrendezésre kerülő Concerto Classico, a kortárs zene kedvelőinek pedig ezúttal az Hommage á Stravinsky sorozattal kedveskednek az UMZE és annak vezetője, Rácz Zoltán közreműködésével. <p> 

vadkezdés.previewA Concerto Budapest a 2015/2016-os évadban is minden fontos budapesti koncerthelyszínen jelen lesz, és változatos programokat, kitűnő szólistákat hoznak el a közönségüknek. Folytatódnak a kedvelt, és évek óta népszerű bérletsorozatok, többek között az ezúttal a Művészetek Palotájában helyet kapó Concerto Russo, a Schubert-Mahler sorozat, illetve a hagyományosan a Zeneakadémián megrendezésre kerülő Concerto Classico, a kortárs zene kedvelőinek pedig ezúttal az Hommage á Stravinsky sorozattal kedveskednek az UMZE és annak vezetője, Rácz Zoltán közreműködésével.

 

vadkezdés.previewA Concerto Budapest a 2015/2016-os évadban is minden fontos budapesti koncerthelyszínen jelen lesz, és változatos programokat, kitűnő szólistákat hoznak el a közönségüknek. Folytatódnak a kedvelt, és évek óta népszerű bérletsorozatok, többek között az ezúttal a Művészetek Palotájában helyet kapó Concerto Russo, a Schubert-Mahler sorozat, illetve a hagyományosan a Zeneakadémián megrendezésre kerülő Concerto Classico, a kortárs zene kedvelőinek pedig ezúttal az Hommage á Stravinsky sorozattal kedveskednek az UMZE és annak vezetője, Rácz Zoltán közreműködésével.

 

Számos neves külföldi és hazai muzsikus is fellép majd ebben az évadban: többek között napjaink egyik legismertebb zongoristája, Valentina Lisitsa, a zenekarral külföldön már többször fellépő Matan Porat, vagy a már visszatérő vendégnek számító Jevgenyij Koroljov és a Rozhdestvensky – Postnikova házaspár. A magyar vendégek közül pedig mindenképp érdemes kiemelni Baráti Kristófot, Ránki Fülöpöt, illetve Rost Andreát, aki legutoljára 2014 novemberében állt közös színpadon a Concerto Budapesttel – méghozzá a Zeneakadémia Nagytermében.

 

A 2015/2016-os évadban is folytatódik a Concerto Mesteriskola, amelyet a Concerto Budapest zenekar vezetője, Keller András sokéves zenekarvezetői és oktatói tapasztalatával álmodott meg. A programsorozat célja, hogy meghívott vendégelőadók közreműködésével a zenészi és zenekari élet kulisszatitkaiba avassa be a közönséget, a helyszín ebben az évadban is a BMC könyvtára lesz.

 

Az évad nyitóelőadásán, 2015. szeptember 17-én (csütörtökön) 18 órától Gennady Rozhdestvensky és Viktoria Postnikova lesznek a vendégek, akik Keller András meghívására érkeznek hazánkba. (A két művész a Mesteriskola előadását követő napon 19:30-tól lép fel a Concerto Budapest zenekarral, a koncert helyszíne a MÜPA lesz.)

A Mesteriskola házigazdája ezúttal Dr. Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora, aki igazán avatott szakértője a programnak.

 

A 84 éves orosz karmesterlegenda, Gennady Rozhdestvensky napjaink egyik legelismertebb dirigense. A Moszkvai Nagyszínház (a „Bolsoj") és a Moszkvai Rádió Szimfonikus Zenekarának irányítása után hazájából elsőként olyan világhírű formációk vezető karmestereként dolgozott, mint a BBC Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Szimfonikusok vagy a stockholmi Királyi Szimfonikus Zenekar. Vendégkarmesterként vezette továbbá a Berlini Filharmonikusokat, a Bostoni Szimfonikusokat és a Chicagói Szimfonikus Zenekart. Páratlan munkabírását és tapasztalatát egyszerre jelzi, hogy több mint négyszáz lemezen szerepel a neve, s közel kétszer ennyi darabot vezényelt már.

 

„Költői frazírozás", „kifinomult elegancia", „lélegzetelállító kontrasztok" – efféle jelzős szerkezetekkel írja körül a zongoraművésznő, Viktoria Postnikova játékát a kritika. Postnikova ízig-vérig orosz muzsikus; a lobbanékony temperamentum és a fölényes játéktechnikai magabiztosság egyszerre van jelen nála. Csodagyerekként indult, tehetségére már hatéves korában felfigyeltek. Tekintélyes nemzetközi díjak imponáló sorának birtokosa, aki olyan karmesterekkel játszott együtt szerte a világban, mint Yehudi Menuhin, Colin Davis, John Barbirolli és Adrian Boult.

A Concerto Mesteriskola társszervezői a Budapest Music Center és az UMZE.

 

A program:

Ravel: Alborada del Gracioso

Vaughan Williams: IV. (f-moll) szimfónia    

Prokofjev: I. (Desz-dúr) zongoraverseny, Op. 10.

Prokofjev: Rómeó és Júlia Op. 64. – részletek

A Montague-k és Capulet-ek                                

Lőrinc barát

Antillai leányok tánca

Tybalt halála

Közreműködik: Viktoria Postnikova

Vezényel: Gennady Rozhdestvensky

 

A francia zeneszerző, Maurice Ravel 1904-1905-ben komponált Miroirs (Tükröződések) című zongoraciklusának negyedik, Alborada del Gracioso című tételével kezdődik az este: a szerző a teljes művet a francia zenészekből, írókból és művészekből álló, Les Apaches (Apacsok) nevű avantgárd művészeti csoportnak ajánlotta, amelynek ő maga is tagja volt.

„Beethoven óta a legnagyszerűbb szimfónia", mondta Ralph Vaughan Williams IV. szimfóniájáról William Walton brit zeneszerző. Vaughan Williams nem adott címet művének, ezzel is kifejezve azt a szándékát, hogy a szimfónia hallgatója kizárólag a tiszta zenét hallja és értse – mindenféle külső befolyás vagy hatás nélkül.

Prokofjev 1911-ben, konzervatóriumi tanulmányai idején írta I. zongoraversenyét, amelyben már megmutatkozott sajátos stílusa: a hideg szellemesség és a bensőséges érzelem már itt csodálatra méltóan váltakozik. A zongoraverseny, amelynek három tétele megszakítás nélkül követi egymást, Viktoria Postnikova közreműködésével hangzik el, mielőtt felcsendül a szintén Prokofjev által komponált Rómeó és Júlia néhány részlete. A zenekart az egyik legnagyobb hatású karmester, a többek között Szofija Gubajdulinát és Alfred Schnittkét is megihlető Gennady Rozhdestvensky vezényli, akinek nevéhez fűződik többek között Csajkovszkij összes zongoraművének lemezfelvétele is.

 

2015. szeptember 18. (péntek) 19.30h

POSTNIKOVA/ROZHDESTVENSKY

Művészetek Palotája

 

http://concertobudapest.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.