2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A dollár kész az erősödésre

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/94322"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1038.jpg" border="0" width="275" height="183" /></a></span>A hétvégi G20 csúcstalálkozón a résztvevők megegyeztek abban, hogy valamennyien „tartózkodnak a versenyelőnyt biztosító leértékeléstől" - ez a kijelentés kissé erőteljesebbre sikerült, mint ahogyan azt a piac várta, ugyanakkor valószínű, hogy hosszan tartó hatása azért nem lesz.</p><p>

images 1038A hétvégi G20 csúcstalálkozón a résztvevők megegyeztek abban, hogy valamennyien „tartózkodnak a versenyelőnyt biztosító leértékeléstől" – ez a kijelentés kissé erőteljesebbre sikerült, mint ahogyan azt a piac várta, ugyanakkor valószínű, hogy hosszan tartó hatása azért nem lesz.

images 1038A hétvégi G20 csúcstalálkozón a résztvevők megegyeztek abban, hogy valamennyien „tartózkodnak a versenyelőnyt biztosító leértékeléstől" – ez a kijelentés kissé erőteljesebbre sikerült, mint ahogyan azt a piac várta, ugyanakkor valószínű, hogy hosszan tartó hatása azért nem lesz.

Elméletben ez a kijelentés nem túl burkolt hivatkozás a közelmúltban lezajlott kínai leértékelési hullámra, amely esetében azért őszintén el kell ismernünk, hogy nem a versenyelőny biztosítása volt a cél, hanem egy már régóta esedékes lépést tettek meg, melynek eredményeképpen Kína könnyebben tudja majd kézben tartani monetáris politikáját, illetve el tud távolodni az egyre kellemetlenebbé váló függéstől, ami többé-kevésbé a dollárhoz köti a jüant. Emellett Kína több százmilliárd értékben szabadított fel a tartalékaiból is, hogy fékezze a túl gyors ütemű gyengülést – ez az eljárás viszont pont az ellentéte a versenyelőnyt biztosító leértékelés logikájának.

 

Az amerikai munkanélküliségi adatok hatása továbbra is érezhető a piacokon, hasonlóképpen, mint a várakozásoknak megfelelő foglalkoztatási bővülés hatásai (figyelembe véve a mutató módosításait is). A Fed szeptemberi kamatemelésének valószínűségét erősíti különösen az a tény, hogy a munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra csökkent.

 

A hét nem bővelkedik gazdasági adatokban, a jegybankok azonban várhatóan aktívak lesznek. Érdekes ülésnek nézünk elébe a kanadai jegybank esetében szerdán, amelyen lehet, hogy új monetáris politikai irányvonalak is megjelennek. Kevésbé érdekesnek ígérkezik az új-zélandi jegybank ülése csütörtök hajnalban, valamint a Bank of England csütörtöki ülése – az angol jegybank esetében a piac reakciója valószínűleg inkább a piaci hangulatot fogja tükrözni, mint bármilyen olyan újdonságot, amelyet Carney és csapata tesz el esetleg az asztalra.

 

Az Európai Központi Bank elnökének, Mario Draghinak a múlt heti szereplését követően gyengélkedik az euró, így az EURUSD esetében továbbra is lefelé várjuk a piacot, amennyiben továbbra is 1,1200/50 alatt maradunk. Különösen igaz lehet a lecsúszás az EURJPY esetében, ha a héten ismét eséseket látunk a részvénypiacokon.

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.