2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kockázatkerülő hangulat az eurót és a jent hozza kedvező helyzetbe

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/95016"><img class="image image-preview" src="/files/images/aaaa_15.jpg" border="0" width="469" height="309" /></a></span>Úgy tűnik, hogy a kockázatviselési hajlandóság a negatív zónában ragadt - a hét első kereskedelmi napján a részvényárak ismét lekókadtak, és számos esetben az éves mélypont közelében járnak, kezdve a DAX indextől (amelynek a határidős piaca ma reggel már az éves mélypont közelében járt) egészen az S&P 500-ig, amely a tegnapi napon kevesebb mint egy százaléknyira volt az augusztusi mélyponttól.</p><p> 

aaaa 15Úgy tűnik, hogy a kockázatviselési hajlandóság a negatív zónában ragadt – a hét első kereskedelmi napján a részvényárak ismét lekókadtak, és számos esetben az éves mélypont közelében járnak, kezdve a DAX indextől (amelynek a határidős piaca ma reggel már az éves mélypont közelében járt) egészen az S&P 500-ig, amely a tegnapi napon kevesebb mint egy százaléknyira volt az augusztusi mélyponttól.

 

aaaa 15Úgy tűnik, hogy a kockázatviselési hajlandóság a negatív zónában ragadt – a hét első kereskedelmi napján a részvényárak ismét lekókadtak, és számos esetben az éves mélypont közelében járnak, kezdve a DAX indextől (amelynek a határidős piaca ma reggel már az éves mélypont közelében járt) egészen az S&P 500-ig, amely a tegnapi napon kevesebb mint egy százaléknyira volt az augusztusi mélyponttól.

 

A new yorki Fed képviselője, William Dudley hétfőn újra elmondta a Fed szlogenjét, miszerint valószínű, hogy a globális bizonytalanság ellenére még az év vége előtt lesz kamatdöntés. A másik két Fed-felszólaló közül az egyik (John Williams) az idei kamatemelést támogató beszédet tartott, míg a másik képviselő (a galamb hozzáállásáról ismert Charles Evans) beszédében inkább a jövő évet valószínűsítette a kamatdöntésre. Annak ellenére, hogy már két döntéshozói szavazat is a kamatemelés mellett áll, és a Fed elnöke, Janet Yellen is ilyen hangnemben nyilatkozott a közelmúltban, a decemberi Fed-kamatemelés piaci valószínűsége még mindig 40 százalék alatt áll.

 

A piac mai alakulását elsősorban a pszichológiai tényezők határozzák meg: a kevésbé fontos gazdasági adatok egész hosszú sora lát ma napvilágot, miközben figyelembe kell venni az Európai Központi Bank közelmúltban publikált, meglehetősen galamb hangvételű nyilatkozatát, valamint a Fed Nyíltpiaci Bizottságának galamb jellegű eltolódását a szeptemberi ülésen is. Ilyen tényezők mellett nehéz eldönteni, hogy a piacot mi és milyen irányban fogja ténylegesen elmozdítani – persze ez csak akkor igaz, ha a negatív hangulat nem fullad ki magától.

 

Az eurónak sikerült egy kicsit felülteljesítenie a jent ebben a kockázatkerülő környezetben, miközben az EURUSD ellenállási szintje a huszonegy napos mozgóátlag környékén lassan megadja magát, és az euró tovább erősödhet, amíg ilyen a piacnak a kockázathoz való viszonya.

 

Az USDJPY esetében érdemes figyelni a fontos 119/118,50-es szintre, valamint a kockázatosabb eszközök árának alakulására, mivel rengeteg még a hely lefelé, ahová az árfolyam csúszhat – kezdve a 115,00/50 szinttel, de az árak eljuthatnak akár a 111-112 szintig is, amennyiben ismét egy, az augusztusihoz hasonló elmozdulás történik a piacon.

 

A font azzal küzd, hogy tudja tartani a lépést a dollár hezitáló politikájával. Eközben az EURGBP áttörte a fontosnak tekintett 0,7400 szintet, és tovább menetelhet a 0,7500 felé, de elérheti akár a 0,7625-öt is, amennyiben a kockázatviselési hajlandóság ennyire gyenge marad.

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.