2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Segitség és távfelügyelet öregeknek

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/95439"><img class="image image-preview" src="/files/images/Vivago-Image-half.preview.jpg" border="0" width="477" height="219" /></a></span>Korábban elsősorban ultrahang diagnosztikai eszközöket forgalmaztak. Most azonban az ITU Telecom World kiállitáson az idősek egészségügyi felügyeleti rendszerét mutatta be egy kicsi, de termékében jelentős magyar vállalkozás a Sonaris.

vivago image half.previewKorábban elsősorban ultrahang diagnosztikai eszközöket forgalmaztak. Most azonban az ITU Telecom World kiállitáson az idősek egészségügyi felügyeleti rendszerét mutatta be egy kicsi, de termékében jelentős magyar vállalkozás a Sonaris.

vivago image half.previewKorábban elsősorban ultrahang diagnosztikai eszközöket forgalmaztak. Most azonban az ITU Telecom World kiállitáson az idősek egészségügyi felügyeleti rendszerét mutatta be egy kicsi, de termékében jelentős magyar vállalkozás a Sonaris.

images 1073.thumbnailMagyarország is ugyanazzal a problémávakl küzd mint Japán, az ország lakosságának nagy része előregedik. Ezért fontos, hogy az ellátorendszer  minél tovább meg tudja tartani otthonában az időseket, esetleg némi segitséggel. Korábban csak azért kellett őket állami  intézményekben gondozásre venni, mert hajlamosak valamilyen oproblémára, elesésre ájulásra stb. Ezrre megoldást kinálnak az olyan rendszerek, amelyek képesek az idős emberek aktivitását monitorozni,és ha szükséges automatikusan segitséget kérni.

Ha végignézzük az ilyen eszközök evolúcióját, akkor azt láthatjuk, hogy korábban volt a pánikgomb, ami először nagy volt, mint az első mobil telefonok, majd szép lassan összezsugorodtak, végül egy mobil telefon hátára költöztek. De ezeknek volt egy hibájuk, az idős beteg aktiv közreműködését igényelték Igy ha elvesztette az esználetét vagy valami miatt cselekvőképtelenné vált, akkor segitséget sem tudott hivni.

A mainapság elterjedt miniatürizálás és a fitness eszközök számára kifejlesztett egyes éeltfunkciót és mozgást érzékelő eszközök adták a lehetőséget, hogy ezeket megfelelő módon összekombinálva egy valódi, veszély esetén önműködö riasztást adó eszközt készítsenek idősek számára, ami kisméretű, könnyű, ugyanakkor megbizható.

Igyx született meg a VIVAGO  DOMI, ami két rendszerrészből áll. A központi egységből, ami WEB felületen elérhető és a beállított helyre adja a risztást és az SMS üzenetet, ami a segélyközpont mellett képes a hozzátartozó vagy ápoló értesitésére és a lakásban elhelyezett egységből. Ez LTE mobil kapcsolaton keresztűl van összeköttetésben a központi rendszerrel, lakás bázisállomás és töltőként is funkcionál. A másik a karóra. Ez az időmérő funkció mellett képes az idős ember mozgásának monitorozására és a fejlesztések függvényében élettfunkciók mérésére is. HA a beállitott paraméterektől vagy a megszokott időbeosztástól eltérő mozgásmintát észlelm, akkor riaszt.

A karóra abszolút  vízálló. Ezzelntétben a ma iosmert mobil karóra telefonokkal mintegy hathavonta igényel töltést, de ezt pár héttel előre már jelzi. A töléz vezeték nélküli, az otthoni pázisállomásra kell egyszerűen rátenni az eszközt. A karóra az otthoni bázisállomáson keresztül hangkapcsoltaot is biztosít a segélyközponttal. Jelzi azt is, ha a viselője elhagyaja a lakást.Ilyenkor ugyan nincsen kapcsolat, de filozófiája szerint az utcán nyilvános helyen az idős ember előbb kap segitséget mint lakásban.

A rendszer a korábbiakhoz képest nagyon olcsón üzemeltethető, mert nem kivánja speciális infrastruktura kiépitését a településeken mint a korábbi segélyhivó modellek. Igy ha megismerik, elterjedése itthon is várható, de űgy tűnik hogy a rendszer iránt van külföldi érdeklődés is.

www.sonaris.com

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.