2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lesz még ennél jobb is: a nyári leállások korlátozzák az ipari növekedést

3 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/95496"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1077.jpg" border="0" width="273" height="184" /></a></span>Az ipar éves összevetésben kedvező képet mutat, miközben a havi adatok lassulásról árulkodnak, összhangban az egyre jelentősebb nyári leállások termelésre gyakorolt hatásával. Az őszi és téli hónapokban újból fellendülő teljesítmény következtében<a name="_GoBack" title="_GoBack"></a>, az év egészében 8 százalék körüli ipari növekedés várható.

images 1077Az ipar éves összevetésben kedvező képet mutat, miközben a havi adatok lassulásról árulkodnak, összhangban az egyre jelentősebb nyári leállások termelésre gyakorolt hatásával. Az őszi és téli hónapokban újból fellendülő teljesítmény következtében, az év egészében 8 százalék körüli ipari növekedés várható.

images 1077Az ipar éves összevetésben kedvező képet mutat, miközben a havi adatok lassulásról árulkodnak, összhangban az egyre jelentősebb nyári leállások termelésre gyakorolt hatásával. Az őszi és téli hónapokban újból fellendülő teljesítmény következtében, az év egészében 8 százalék körüli ipari növekedés várható.

Az ipari növekedés augusztusban ismét gyorsulni tudott, mivel éves összevetésben 6,2 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyított – szezonálisan és naptárhatással kiigazított – 2 százalékos visszaesés arról árulkodik, hogy az éves növekedés az erős bázishatás miatt emelkedett ilyen jelentősen. Az alacsony bázis oka, a tavaly nyári Suzuki-gyár leállás, amely a modellváltás miatt következett be. Mivel az átállás a tavalyi év végéig zajlott, így a következő hónapokban is hasonlóan magas év/év növekedésre lehet számítani. A kedvezőtlenebb havi teljesítmény sem meglepő, tekintettel az ipari vállalatok nyári leállásaira, amit a statisztikai módszertanok még nem tudnak kellően megragadni. Az ipari termelés trendjét tekintve június óta csökkenő trend bontakozott ki, hasonlóan 2014 nyarához. Az autóipar szezonális ingadozása – meghatározó súlya miatt – jelentősen befolyásolja az egész ipar trendjét, így tavalyhoz hasonlóan idén is arra számítunk, hogy az őszi hónapokban újból hónapról hónapra emelkedik majd a termelés.

A feldolgozóipari szakágazatok közül augusztusban a legnagyobb mértékben a motor, turbina gyártás esett vissza éves összevetésben. Mivel augusztusi adatokról van szó, ez még biztosan nem hozható összefüggésbe a VW emissziós botrányával.

Az ipari értékesítést továbbra is az exportteljesítmény vezérli, mely 9 százalékkal bővült éves összevetésben, miközben a belföldi eladások 2,5 százalékkal élénkültek. Mindkét irányú értékesítés kedvezőbb adat, mint az egy hónappal korábbi éves index. A jövőbe tekintve kedvező folyamatok rajzolódnak ki, tekintettel arra, hogy az új rendelések volumene 2,4 százalékkal volt magasabb 2014 azonos hónapjához képest, ezen belül a belföldi rendelések több mint egynegyedével nőttek. Ez mindenképpen kedvező jelnek tekinthető: a belső termelési kapacitások jövőben várt emelkedése összhangban lehet az élénkülő fogyasztói kereslettel. Az ágazat bizalmi indexe is az optimistább várakozásokat erősíti, mivel a mutató közel egyéves csúcspontjára ugrott szeptemberben.

A 2015. január-augusztus időszakra vonatkozóan az előző év azonos időszakához képest 7 százalékkal növekedett az ipari teljesítmény, míg 2014 folyamán ez a mutató 9 százalékot tett ki. Az idei év őszén és telén a várt erősödő kibocsátás és bázishatás következtében az év egészében a tavalyi évhez hasonló, 8 százalék körüli ipari növekedésre számítunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.