2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dheepan – Egy menekült története

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/95924"><img class="image image-preview" src="/files/images/circo.preview.jpg" border="0" width="480" height="640" /></a></span>A menekülteket segítők kapják a Dheepan első hétvégéjének bevételét. A Dheepan - Egy menekült története című arany pálmás alkotás magyarországi forgalmazója, a Cirko Film az első hétvége teljes bevételét felajánlotta a Menedék Egyesület számára. <p> 

circo.previewA menekülteket segítők kapják a Dheepan első hétvégéjének bevételét. A Dheepan – Egy menekült története című arany pálmás alkotás magyarországi forgalmazója, a Cirko Film az első hétvége teljes bevételét felajánlotta a Menedék Egyesület számára.

 

circo.previewA menekülteket segítők kapják a Dheepan első hétvégéjének bevételét. A Dheepan – Egy menekült története című arany pálmás alkotás magyarországi forgalmazója, a Cirko Film az első hétvége teljes bevételét felajánlotta a Menedék Egyesület számára.

 

A Cirko számára megalakulása óta mindig elsődleges szempont volt az olyan filmek bemutatása, amelyek emberi jogi kérdéseket helyeznek középpontba, a kisebbségek és elnyomottak helyzetét mutatják be. Balassa Péter, a Cirko Film vezetője így fogalmaz:

„A Dheepan kapcsán úgy éreztük, hogy társadalmi szerepvállalásunkat a témával foglalkozó filmek bemutatása mellett most anyagi eszközökkel is fontos hangsúlyoznunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy olyan szervezetnek ajánljuk fel a teljes első hétvégi bevételt, amely a menekültek megsegítését tűzte ki céljaként".

 

A Cannes-ban Arany Pálmát nyert Dheepan – Egy menekült története című filmet október 29-én mutatják be a magyar mozik.

Dheepan Srí Lanka-i tamil, akinek menekülnie kell polgárháború sújtotta hazájából. Hamis papírokkal érkezik Európába: egy ismeretlen, Yalini nevű nővel és az árván maradt kilencéves kislánnyal, Illayaallal egy családnak adják ki magukat, hogy menedékjogot kapjanak. A család Franciaországban próbál új életet kezdeni. Alig ismerik egymást, de együtt próbálják felépíteni közös életüket. Dheepan egy lakótelepen lesz gondnok. A többi menekülttel és a helybeliekkel éppolyan lassan formálódik a kapcsolata, mint új családjával…

 

A főszereplő, Jesuthasan Anthonythasan 16 és 19 éves kora között maga is tamil tigrisként harcolt Srí Lankán. Ezután elmenekült az országból, és az általa alakított Dheepanhoz hasonlóan Párizsban kezdett új életet. Ma sokfelé publikáló író, regényeit több nyelvre lefordították.

 

Dheepan – Egy menekült története (Dheepan, francia film)

Dheepan Srí Lanka-i tamil, akinek menekülnie kell hazájából. Franciaországban próbál új életet kezdeni: egy lakótelepen lesz gondnok. A többi menekülttel és a helybeliekkel éppolyan lassan formálódik a kapcsolata, mint új családjával…

Rendező: Jacques Audiard

Forgatókönyvíró: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Noé Debré

Szereplők:

Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby

16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Bemutató időpontja: 2015. október 29.

Forgalmazza a Cirko Film.

 

Dheepan szerepében: Jesuthasan Antonythasan

A főszereplő, Jesuthasan Anthonythasan 16 éves korában lépett be az LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam ‘a Tamil Ilám Felszabadító Tigrisei') nevű szervezetbe, ahol kiképzése után 19 éves koráig harcolt. Ekkor Thaiföldre menekült, itt négy évig élt. 1993-ban jutott el Franciaországba, ahol politikai menedékjogot kért és kapott. Négy éven át alkalmi munkákból tartotta fenn magát: áruházi dolgozóként, szakácsként, takarítóként dolgozott, még az EuroDisney egyik hoteljében is londínerkedett. Ezalatt végig Shobasakthi álnéven írt.

15 éves korában kezdett írni, de ahhoz, hogy igazi íróvá válhasson, szakítania kellett politikai tevékenységével. (1997-ig egy trockista csoport tagjaként tevékenykedett Franciaországban – ez idő alatt, saját bevallása szerint, az orosz irodalmon kívül szinte semmi máshoz nem jutott hozzá.) Ezután szünet nélkül írt: novellákat, politikai esszéket, irodalmi kritikákat stb. A műveit kiadták, és széles olvasótábora lett Indiában, Srí Lankán és a tamil diaszpórában.

Első regényét, a Gorillát 2001-ben írta a Tamil Tigriseknél szerzett fiatalkori tapasztalatai alapján. Ez volt az első alkalom, hogy közvetlenül mesélt az LTTE-nél szerzett tapasztalatairól.  A könyvet 2008-ban angol nyelvre is lefordították. Az Áruló című regény, amit szintén lefordítottak angolra, a Srí Lanka-i kormány által elkövetett mészárlásról szól, melynek 50 politika fogoly esett áldozatul 1983-ban. Anthonythasan a Dheepan forgatása miatt kihagyott fél évet, de amint befejezték a filmet, azonnal újra írni kezdett. Legújabb regényét, amely a háború utáni Srí Lankán játszódik, idén júliusban adták ki tamil nyelven.

Anthonythasan a Dheepan forgatása előtt is kipróbálta már magát színészként: tizenéves korában hagyományos, színpadi darabokban játszott, a Tigrisekkel töltött időkben pedig az utcán adott elő jeleneteket propagandacélokkal. 2010-ben mellékszerepet játszott egy indiai filmben, amelynek a forgatókönyvét is ő írta: Leeana Manimekalai A Holt-tenger (Sengadal) című alkotásában. A filmet Indiában cenzúrázták, de 40 fesztiválon vetítették világszerte: Franciaországban például a lorient-i Pêcheurs du monde fesztiválon, 2013-ban.                          

Yalini szerepében: Kalieaswari Srinivasan

A harmincéves Kalieaswari Srinivasan a dél-indiai Chennaiból (korábbi nevén Madrasból) származik. 24 éves korában, egy véletlen hatására fordult a színészet felé.

Számos társulatnál szerepelt főleg kortárs darabokban, illetve újraértelmezett klasszikusokban. Olykor rendezett is, sőt, műszaki segédként is dolgozott. Ezen kívül gyerekeknek tanított drámát, és az utcai színház egyik sajátos válfajában is kipróbálta magát, melynek során cégek és szervezetek üzeneteit közvetítette a városi közönség számára.

A Dheepan előtt egész életében Indiában élt és dolgozott. Yalini az első filmszerepe. A barátai hívták fel a figyelmét a szereplőválogatásra és ajánlották be a casting igazgatónak, Philippe Elkoubinak. Amikor megismerkedett a csapattal, amit Jacques Audiard hívott össze – addig nem ismerte a rendező műveit-, azonnal tudta, hogy ebben a kalandban mindenképp részt kell vennie.

 

http://www.cirkofilm.hu

http://www.imdb.com/title/tt4082068/?ref_=fn_al_tt_1

https://www.youtube.com/watch?v=fQjY6vE1_Ac

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.