2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

FULL(k)EUFÓRIA — Parti Nagy Lajos hangoskönyvéről

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/96230"><img class="image image-preview" src="/files/images/Parti%20Nagy%20Lajos%20012.jpg" border="0" width="481" height="641" /></a></span>A Kossuth Könyvkiadó bocsátotta közre mind a <strong>154 magyar mesét a szerző előadásában</strong>. Kicsi könyv MP3 CD-melléklettel. Meghallgatható házimozin és minden olyan CD-, illetve DVD-lejátszón, amelyen fel van tüntetve az MP* jelzés. <p> 

parti%20nagy%20lajos%20012A Kossuth Könyvkiadó bocsátotta közre mind a 154 magyar mesét a szerző előadásában. Kicsi könyv MP3 CD-melléklettel. Meghallgatható házimozin és minden olyan CD-, illetve DVD-lejátszón, amelyen fel van tüntetve az MP* jelzés.

 

parti%20nagy%20lajos%20012A Kossuth Könyvkiadó bocsátotta közre mind a 154 magyar mesét a szerző előadásában. Kicsi könyv MP3 CD-melléklettel. Meghallgatható házimozin és minden olyan CD-, illetve DVD-lejátszón, amelyen fel van tüntetve az MP* jelzés.

 

Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy…" kezdettel 2011 áprilisa és 2014 áprilisa között jelentek meg Parti Nagy Lajos közkedvelt magyabszurd meséi az Élet és Irodalom Páratlan oldalán. Ezekből sűrítette a mesék lényegét, a végtelenül szellemes szókreálmányok humorát három-négy sorban. E kis könyvben félpercesek összegzik a rendszerváltás utáni Magyarország atmoszféráját. Az eredeti anyag teljes terjedelmében hallható a CD-mellékletben.

 

Az Örkény Könyvesboltban Váradi Júlia faggatta a szerzőt, hogy miért hagyta abba a magyar meséket tavaly áprilisban. Parti Nagy válasza: „erről a rendszerről nincs kedvem többet írni, megbocsáthatatlan dolgok történnek… Egyesek emelt fővel vállalják a gazemberséget, és az Európai Unió sem zavartatja magát nagyon".

 

V. J.: kár, hogy az események már nincsenek dokumentálva. Mi történt ezzel a néppel?

P. N.: 150 év alatt? A létből nem veszi ki magát az ember. A népet nem lehet leváltani. A nép mindig sokáig bírta, tűrt. A sok sérelem nem csapott át minőségbe. Van az a pénz, amivel a középosztályt vazallussá lehet tenni. A középosztály egyre kevesebbet olvas, nem jár színházba. Ocsmányság, hogy az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) csöndben beleolvad az MMA-ba (Magyar Művészeti Akadémiába). A vagyon fölött pedig senkinek nincs ellenőrzése.

V. J.: nem hiányzik a heti rutin a (mese)írásban?

P. N. : Igen, nem. Íróként az ember nem tud újabbat mondani. Azt mondják a politikusok. Nem lehet kétszer ugyanabba a mesefolyóba lépni. Az eredeti mesék szószátyárak. Több variáció már nincs. A hangzóanyagban jobban működnek a történetek, mint olvasva. Más már az ember füle. Dés László zenés kíséretével a Belvárosi Színházban szívesen olvastam fel. Már okafogyottá vált az egész. Egy délután tíz darabot lehetett felvenni. Az irodalom ma kezd hangzó irodalommá válni.

 

   Az első hangos lemezt a Hungaroton adta ki Weöres szövegével. Meghatározandó, mi az a tartomány, amelyen belül értéke van. A fiataloknak a hang evidencia. A tájnyelv a meséhez önmagából jött, a kéz tudja. Parti Nagynak elege lett a tónusból is, poétikus szempontból nincs több benne. A válogatás elég önkényes volt akkor is, hiszen minden arculcsapást nem lehet dokumentálni.

 

A kérdésre, hogy most mivel foglalkozik, Parti Nagy válasza: újra fordítja Bagossy Lászlónak Ödön von Horváthot. Készen vannak a Molière-darabok átiratai, és elkészültek Mohácsi operettjéhez a dalszövegek Kovács Márton dallamaira.  

 

A hangoskönyv címe nem szokásos a zárójellel és az angol kifejezéssel: full, ami azt jelenti: teljes, nincs több.

 

„Kezdetben voltak az írott szatírák, író ír, hetente egy tenyérnyi kispróza. Hogy a <hangzó változat> önálló életre kelt, hogy az én felolvasásomban valódi konkurense lett az írottnak, mintegy a műfaj természete, nehézkedése szerint, az három barátomnak és szerzőtársamnak köszönhető. Egyrészt Magos Györgynek és Varga Viktornak, előbbi rendezte, utóbbi szerkesztette e 154 hangfelvételt, másrészt Dés Lászlónak, aki hétmérföldes szaxofonjával számtalan közös fellépésen értelmezte, kommentálta körbe, át és újra ezeket az (ál)meséket Fülkeufóriáról és vidékéről." írja Parti Nagy Lajos a fülszövegben.

 

Néhány kedvcsináló mesecím:

Gyöngyöspata audiban

A megsétáltatott ingerküszöb

A kerál ebédje

Sok szibarita vazzeg

A tempó meg a móres

Hun dől el a jövő talpköve?

A Kárpátok öngyújtója

A kiművelt emberláb

Parlamentáris nómenkarikatúra

Vitéz Megszállásy Gábriel

A nemzeti néprajz színe…

 

Roppant jó szórakozás az író szövegével Dés zenei kiegészítője! Főleg akkor, ha lemaradtunk volna az ÉS-ben megjelent írásokról.

 

DOBI ILDIKÓ

 parti nagy 154

Parti Nagy Lajos

Full(k)Eufória

        mind a 154 magyar mese a szerző előadásában – MP3 audio

ISBN 978-963-09-8410-2 

Budapest, 2015. Kossuth Kiadó

oldalszámozás nélkül, hanghordozó

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.