2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kötvény-visszavásárlási program a Deutsche Banknál a befektetői bizalom helyreállításáért

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/99057"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_46.png" border="0" width="320" height="158" /></a></span>Az egyre növekvő pereskedési és eljárási költségek, a negatív európai kamatlábak, valamint a borús gazdasági kilátások eredményeképpen a Deutsche Bank 2008 óta először veszteségről számolt be éves jelentésében.</p><p> 

images 46Az egyre növekvő pereskedési és eljárási költségek, a negatív európai kamatlábak, valamint a borús gazdasági kilátások eredményeképpen a Deutsche Bank 2008 óta először veszteségről számolt be éves jelentésében.

 

images 46Az egyre növekvő pereskedési és eljárási költségek, a negatív európai kamatlábak, valamint a borús gazdasági kilátások eredményeképpen a Deutsche Bank 2008 óta először veszteségről számolt be éves jelentésében.

 

Az egyébként is meglehetősen ingatag környezetben a bank eredménytermelési potenciáljával kapcsolatos aggodalmak felvetették annak kérdést, hogy a Deutsche képes lesz-e eleget tenni a kötvényeihez kapcsolódó kötelezettségeinek. A legutóbb kibocsátott, alárendelt kölcsöntőkeként szereplő CoCo kötvények sem szerepeltek túl fényesen a hónap folyamán, miután a befektetők elkezdték beárazni annak lehetőségét, hogy a bank nem fog tudni eleget tenni kuponfizetési kötelezettségeinek.

 

Az internetet elárasztották azok a megjegyzések, amelyek a Lehman Brothers-éhez hasonlítják a jelenlegi helyzetet, de véleményünk szerint ezek elhamarkodott feltételezések, mivel az alárendelt kölcsöntőkével kapcsolatos negatív események csak igen kis eséllyel torkollhatnak egy kontrollálhatatlan csődbe. A hitelezők kielégítése szempontjából előre sorolt ún. szenior kötvények (valamint a CoCo-körön kívüli alárendelt kötvények) piacán tapasztalt gyengülésnek véleményünk szerint nincs sok alapja, tekintettel arra, hogy a bankok a pénzügyi válság óta jelentős mértékben javították a tőkemutatóikat.

 

Véleményünk szerint, ha a Deutsche Bank eredményességével kapcsolatban aggodalmak merülnének fel (és minden bizonnyal fel fognak ilyenek merülni), a likviditási és fizetőképességi problémák még akkor is rendkívül valószínűtlennek tűnnek. Hadd emlékeztessünk mindenkit arra, hogy a bankcsődök (beleértve a Lehman Brothers esetét is) mögött általában rossz eszközminőség állt, nem pedig a szabályozó hatóság által megindított jogi eljárás – nehéz elképzelni, hogy egy szabályozó hatóság az ország legjelentősebb pénzintézetét csődvédelembe kergetné.

 

Úgy tűnik, hogy a Deutsche Bank vezetősége is osztja ezt a nézetet, és annak érdekében, hogy visszaállítsa a befektetői bizalmat, a héten a szenior kötvényeket érintő visszavásárlási programot jelentett be. Még ha nagyságrendileg szimbolikusnak is tekinthető a lépés, az üzenete így is világos: egy likviditáshiánnyal küzdő bank nem kezdene bele egy ilyen programba.

 

A befektetők is kihasználhatják a Deutsche Bank által kínált megnövekedett hozamokat. Az euróban és dollárban denominált, 2021-ben lejáró szenior kötvények, amelyek a visszavásárlási program megcélzott eszközei, euróban 1,6 százalék, dollárban pedig 3,8 százalékos hozamot kínálnak – ezek a hozamok hasonlóak a bankbetétek által kínált szintekhez. A kockázatosabb (de a CoCo-körön kívül eső) alárendelt kötvényekkel, futamidőtől és devizanemtől függően, 4-7 százalék közötti hozamokat lehet elérni.

 Michael Boye, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.