2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

COT-riport: Folytatódik az eladás az árupiacon, de a fémeket vették az alapok

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/110781"><img class="image image-preview" src="/files/images/cot-report-300x276_0.png" border="0" width="232" height="213" /></a></span>A pénteken (március 24.) kiadott COT-riport szerint (ez a riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők spekulatív pozícióit) a március 21-gyel záruló egyhetes időszakban az alapok továbbra is eladók voltak az árupiaci szektorokban, a fémeket kivéve. Az árupiaci nettó long pozíciók 41%-kal csökkentek a megfigyelt alapok körében. </p><p> 

cot reportA pénteken (március 24.) kiadott COT-riport szerint (ez a riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők spekulatív pozícióit) a március 21-gyel záruló egyhetes időszakban az alapok továbbra is eladók voltak az árupiaci szektorokban, a fémeket kivéve. Az árupiaci nettó long pozíciók 41%-kal csökkentek a megfigyelt alapok körében.

 

cot reportA pénteken (március 24.) kiadott COT-riport szerint (ez a riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők spekulatív pozícióit) a március 21-gyel záruló egyhetes időszakban az alapok továbbra is eladók voltak az árupiaci szektorokban, a fémeket kivéve. Az árupiaci nettó long pozíciók 41%-kal csökkentek a megfigyelt alapok körében.

 

A WTI nyersolajat 4 hete adják az alapok – a long pozíciók csökkenése mellett a short pozíciók is növekedtek – így a WTI nettó long pozíciók nagysága 16 hetes mélypontra esett. A mai napon is esett a WTI olaj ára, miután az Opec-en belüli és kívüli termelőországok miniszteri szintű találkozóján kijelentették, hogy több időre van szükség a piac stabilizálásához. Az a tény, hogy nem az eddigi megegyezés kiterjesztésében, hanem a piaci helyzet újbóli áttekintésében állapodtak meg, kétségeket ébreszt a piaci szereplőkben afelől, hogy képesek lesznek-e a kitermelők egy újabb megállapodást tető alá hozni. 

 

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának március 15-i kamatdöntése után újra növekedni kezdett az arany nettó long pozíciók állománya (a COT-riportba bevont alapokat nézve), de a kamatdöntés előtt leépített long pozícióknak mindössze a 24%-át sikerül visszahozni. Az arany amiatt is erősödött, hogy Trump elnök egészségügyi törvénytervezete nem ment át, és emiatt gyengült a dollár.

 

A magas minőségű rezet négy hét óta először vették az alapok, míg a cukrot – ami a hedge fundok nagy kedvence volt 2016-ban – továbbra is adták, így a cukor nettó long pozíciók állománya egyéves mélypontra esett.

 

A devizapiacon az alapok már harmadik hete veszik az USD-t, ez nem kis mértékben a kanadaidollár-eladásoknak köszönhető, miközben az euró shortok száma 20%-kal csökkent. Ez utóbbi folyamat harmadik hete tart, és tavaly június óta az alapok most fogadtak a legkevésbé az euró gyengülésére.

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

Ole Hansen, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.