2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Baráti Kristóf és Nyikolaj Luganszkij közös koncertje a Zeneakadémián

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/111938"><img class="image image-preview" src="/files/images/baráti-.preview.jpg" border="0" width="483" height="269" /></a></span>Két világhírű zenész, Baráti Kristóf hegedűművész és Nyikolaj Luganszkij zongorista különleges kamarakoncertet ad május 6-án a Zeneakadémia Nagytermében. A koncertet a Zeneakadémia Koncertközpont rendezi.</p> <p> 

baráti .previewKét világhírű zenész, Baráti Kristóf hegedűművész és Nyikolaj Luganszkij zongorista különleges kamarakoncertet ad május 6-án a Zeneakadémia Nagytermében. A koncertet a Zeneakadémia Koncertközpont rendezi.

 

baráti .previewKét világhírű zenész, Baráti Kristóf hegedűművész és Nyikolaj Luganszkij zongorista különleges kamarakoncertet ad május 6-án a Zeneakadémia Nagytermében. A koncertet a Zeneakadémia Koncertközpont rendezi.

 

A kamarazene „minden zenész számára az előadó-művészet esszenciája" – mondta el egy interjúban Baráti. Ezek után természetes, ha Luganszkijjal közös koncertjének programjába csupa esszenciális műveket választott. Debussy, Brahms és Franck hegedű-zongora szonátáját állítják színpadra a világ muzsikusainak élvonalába tartozó művészek. Az esemény rendkívülisége abban is rejlik, hogy Luganszkij káprázatosan gazdag kamararepertoárja ellenére, kamaramuzsikusként ritkán találkozhatott vele itthon a nagyközönség.

 

Nyikolaj Luganszkij karrierje öt és fél évesen egy piros játékzongorával kezdődött, ma a világ egyik legkiválóbb zongoristájaként tartják számon. 16 évesen, 1988-ban nyerte meg az egykori Szovjetunió legnagyobb zongoraversenyét, a nemzetközi porondon pedig a Bach-verseny és a Rachmaninov-verseny ezüstérmével, majd 1994-ben a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny első díjával tette le névjegyét. A koncertezés miatt szívesen készít lemezfelvételeket, rangos elismerések egész sorát tudhatja magáénak. Luganszkij zongoraversenyek vagy önálló koncertek szólistájaként a budapesti hangversenyélet visszajáró művésze, gyakran lép fel a hangszeres világsztárokkal, egyik állandó partnere Vagyim Repin hegedűművész.

 

"Baráti Kristóf nem csak generációjának, de több generációnak is a legtehetségesebb hegedűművésze. Igazi szólista!" – nyilatkozta Ida Haendel.

Hazánk legjelentősebb hegedűművésze a Príma- a Kossuth- és a Bartók-Pásztory-díjak mellett számos nemzetközi elismerést is kapott, amelyek közül a legrangosabb a 2010 évi moszkvai VI. Nemzetközi Paganini Hegedűverseny első helyezése. Baráti Kristóf a "Lady Harmsworth" nevet viselő, 1703-ban készített Stradivari mesterhangszeren játszik, a chicagói Stradivari Society jóvoltából.

 

A program:

Debussy: Hegedű-zongora szonáta

Brahms: 2. (A-dúr) hegedű-zongora szonáta, op. 100

Franck: A-dúr hegedű-zongora szonáta

 

2017. május 6. 19:30

Baráti Kristóf és Nyikolaj Luganszkij

Zeneakadémia

 

http://zeneakademia.hu

http://kristofbarati.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.