2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fort Knox

3 perc olvasás

fort-knox.jpgFort Knox – az aranybunker

 

Csaknem minden országnak van aranytartaléka. Nagysága szolgálja az államban érvényes fizetőeszköz értékének megóvását, jelzője a gazdaság erejének. Az aranytartalékot 999/1000 finomságú (szín) arany rudakban őrzik, általában 1 kg-os súlyban, de lehet 5 vagy 10 kg-os is. Magyarország aranytartaléka a rendszerváltás előtt 55 tonna volt, fokozatosan apadt, jelenleg a hivatalos statisztika szerin 5 tonna. Persze ha a  konvertibilis deviza tartalék megfelelő, akkor az aranytartalék nagysága kevésbé fontos.

   Az Amerikai Egyesült Államok 8.200 tonnás aranytartalékát a Fort Knox-ban őrzik. Kentucky államban, a tüzérségi és gépesített katonai alakulatok (U.S. Army) központjában a föld alatt. Kétméteres gránitréteg, hatvancentis acélfalak, valamint a 20 tonnás bejárati ajtó által védett trezorban. Ezt az ajtót csak nyolc, egymással összehangoltan és egyidőben tevékenykedő, egymás szerepét nem ismerő technikus tudja csak kinyitni, egy roppant szigorú, tíz percen át tartó protokoll aprólékos betartásával.

   A Fort Knox nem látogatható. 1947-ben az amerikai pénzügyminisztérium megengedte a törvényhozás küldöttségének, hogy újságírókkal együtt helyszíni bejáráson vegyenek részt. Azóta senki, egyetlenegy alkalommal sem kapott engedélyt arra, hogy megnézhesse. Még a hivatalban lévő amerikai elnök sem. Ne próbáljuk megkeresni a helyszínt a Google Street Wiew-en, nem működik.

   Az Egyesült Államok aranytartaléka 1931-ben, a világválság után jött létre. Franklin D. Roosevelt elnök utasítást adott ki, amelyben a válságra és a dollár stabilitására hivatkozva felszólítja honfitársait, hogy a birtokukban lévő összes aranyat, néhány személyes ékszer kivételével, 25 napon belül adják el az államnak rögzített áron. Ennek elmulasztóit pénzbüntetés és tíz évig terjedő börtön fenyegette. Az aranyból tömböket „szinítettek”, először különböző bankok széfjében tárolták, majd 1936-ban megépítették a Fort Knox-ot.

   A II. világháborúban eltűnt Németország teljes aranytartaléka, több ezer tonna. Azóta is csak ellenőrizetlen hírek keringenek róla. Az egyik, hogy most Fort Knox-ban található.

  A magyar Szent Koronát és a koronázási ékszereket 1945-ben Ausztrián és Németországon keresztül az Egyesült Államokba szállították hadizsákmányként. Ezeket Fort Knox-ban őrizték, 1978. január 5-én Cyrus Vance amerikai külügyminiszter adta vissza ünnepélyes keretek között a  magyar államnak.

                                                                      *

Meglehetősen pontatlan, óvatos számításom szerint hazánkban 4 millió hölgy átlagosan        1 db. gyűrűt, 1 db. karkötőt és 1 db. nyakláncot birtokolhat, összesen 40 gramm súlyban. Ez összesen 160 tonna 14 karátos, vagyis 90 tonna színaranyat jelent.

Láng Róbert

                            

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.