2024.április.27. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A lakat

3 perc olvasás

a_lakatfal_pecsett.jpgA pécsi lakatfal

 

Csökkenő mértékben, de még ma is fontos eszközünk a lakat. Függőzárnak is hívják, számomra erőltetettnek hangzik. A francia loquet szóból ered, de tényleges eredete és feltalálója a középkor homályába vész. A zárakat ismerték már az ókorban is, a vasveretes ládákban tartották az értékeket, okmányokat, pénzt, arany és ezüst tárgyakat. A zárak kulcsa többfogú volt, bonyolult lehetett felnyitni.

   A lakatot először a hajósok használhatták és a hadseregek. Pénzt, haditervet, térképet, naplót, más értékeket védtek a ládák lakatjai. Ide tartozna egy legenda, a középkori erényövek lakatjairól. Nemes lovagok rettegtek a felszarvazástól és ezt az eszközt használták nyugalmuk megőrzése érdekében.1996-ban a British Museum kutatói számos korabelinek mondott erényövet vizsgáltak meg, mindről kiderült, hogy XIX. századbeli hamisítvány. Sem kódexekben, sem könyvekben nem találták nyomát ilyen barbár szerkezet létezésének, használatának. A tévhit makacsul tartja magát, legalábbis az irodalomban.

   Volt egy nemzetközi hírnévnek örvendő lakatgyárunk, az ELZETT. 1930-ban alapította László Zoltán győri ezermester iparos néhány „lakatossal”. A második világháború után már 1000 munkással dolgoztak és 30 országba exportálták a lakatokat, zárakat. A céget a többi nagyvállalattal együtt 1948-ban államosították, a rendszerváltás után az ELZETT és leányvállalatai lassan külföldi tulajdonba kerültek.

   A lakatoknak van egy szimbolikája, tulajdonképpen ezért gondoltam írni róla, a szerelmesek lakatjai. Az összetartozás jeléül a pár vésettel látja el, például nevük kezdőbetűivel. A felfüggesztett  szerelmes lakatok 2000-ben kezdek feltűnni Európában. Hogy ki kezdte el, nem tudni, de működik. Ilyen lakatok találhatók a Milvio-hídon Rómában, a Ljubavi (szerelem) hídján, a szerb Vrnjačka Banja városában, Rigában (Lettország) és Moszkvában. Firenzében a Ponte Vecchio közepén álló Benvenuto Cellini-szobor kerítésére aggatják a lakatot a szerelmes turisták, a lakat kulcsát pedig az Arno folyóba dobják.

   Magyarországon először Pécs belvárosában jelentek meg szerelmes lakatok két egymáshoz közeli vaskerítésen. A pécsi lakatfalról azt állítják a helybeliek, hogy eredetileg 1971-ben, sikeres érettségijüket követően a közeli középiskola végzős tanulói helyezték el iskolai szekrényük lakatjait a 4. számú kanonoki ház kovácsoltvas kerítésén. Az évek során Pécs belvárosának más pontjain is megjelentek a lakatok, például a Dzsámi korlátján is. A kulcsokat itt is el kell tüntetni, esetleg bedobni egy kanálisba.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.