2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az euró helyett az angol fontot veszik az alapok

2 perc olvasás

index_25.jpgA pénteken (szeptember 22.) kiadott COT-riport alapján a megfigyelt alapok nagy mennyiségben építették le az euró long pozícióikat, és vették az angol fontot. A dollár short pozíciója eközben gyakorlatilag változatlan maradt.

 

A font nettó short pozíciója 78%-kal csökkent a szeptember 13. – szeptember 19. közötti időszakban, köszönhetően a Bank of England héja jellegű megnyilvánulásainak, amelyek a font látványos erősödését hozták magukkal.

 

Az alapok vásárolták az árupiaci termékeket, az árupiaci nettó long pozíciók hathónapos csúcsot értek el, ami mögött az olaj és a nyersanyagok iránti növekvő kereslet áll. A mezőgazdasági termékeket általában vették, míg a fémek szektorában nettó eladók voltak az alapok, tíz hét óta először, amelynek fő oka az elsősorban az aranyat és a rezet érintő profitrealizálás volt.

 

Az amerikai olaj bősége és a Brent olaj csökkenő tartalékai együttesen a két olaj közti árkülönbség növekedését eredményezték, ami hordónként 6 dollár fölé nőtt – a két olajtípus közti szpred 2015 augusztusában volt utoljára ilyen nagy. A különbség növekedését Oroszország és az Opec azon törekvései is erősítik, hogy korlátozzák a kínálatot. A WTI olaj nettó long állománya december óta nem ugrott ekkora mértékben, és ebben a short-zárások és az új long pozíciók egyaránt szerepet játszottak.

 

A Harvey hurrikánnak a texasi finomítói kapacitást érintő romboló hatása igen látványosan megnyilvánult az energiatermékek határidős ügyleteiben: az elmúlt négy hétben az üzemanyagok nettó long pozíciója 60%-kal növekedett.

 

A fémek tíz hete először visszaestek, mind a nemesfémeket, mind az ipari fémeket adták az alapok. Az arany nettó long pozíciók állománya 8%-kal csökkent, és az eladásban az is közrejátszhatott, hogy valamelyest enyhült az Észak-Koreával kapcsolatos geopolitikai kockázat.

 

A réz nettó long pozíciója második hete csökken, a réz nem tudta áttörni a 3 dollár/font árszintet. A réz mozgását a nem igazán fényes kínai adatok, a jüan folytatódó gyengülése és a Kínai Kommunista Párt októberi kongresszusa előtti piaci idegesség határozhatják meg.

 Ole Hansen, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.