2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2018 a Culinary Germany azaz a Német Konyha Éve

4 perc olvasás

munchen_latkep.jpgCzeiszing Miklós, a DZT hazai képviseletvezetője az év eleji nagy sajtótájékoztatót a német vezetésű Kempinski Hotel Corvinusban tartotta. Utána a szálloda séfjei az újságírókkal közösen főzték meg a legérdekesebb német specialitásokat, valamint kínálták a hozzájuk illő sajtokat és borokat.

A képviseletvezető beszámolt a 2017-es év turisztikai adatairól januártól novemberig. Németország e területen rekordévet könyvelhetett el. Az eredményhez bizonyára hozzájárultak a fapados légitársaságok és a 30 külképviselet is. Már 2016-ban megfordult a trend Európában. Az első turisztikai úti cél Spanyolország, a második Németország. Franciaország a harmadik helyre szorult vissza. Ráadásul Németország egész éves turisztikai úti cél lett üdülések (34%), üzleti utazók (29%) és egyéb magyar látogatók (37%) számára. A magyarok elsősorban Ausztriába, másodsorban Németországba utaznak (13%). A top 10 német város: Berlin, München, Frankfurt, Hamburg. Honfitársaink itt találják a legjobb ár-érték arányt. 2017-ben novemberig 658 ezer vendégéjszakát töltöttek a magyarok a kereskedelmi szálláshelyeken, 5,8%-kal többet, mint 2016-ban. Szeretik végigjárni a tematikus útvonalakat, mint 2017-ben a Luther-évben.

Czeiszing Miklós előre jelezte a következő tematikus éveket:

2019-ben megemlékeznek a Bauhaus 100. évéről,

2020-ban ünneplik Beethoven 250. születésnapját.

A DZT semmit nem bíz a véletlenre, ezért mindig meghirdeti az év témáját. A 2018-as év a Culinary Germany jelszó jegyében zajlik, hogy a sokszínű német gasztronómiát jobban megismerje a világ. Van is mivel büszkélkedniük: a sok száz éves sörfőzésen kívül (500 éves a bajor sörtisztasági törvény!) a híres borokkal, az egyes vidékek hagyományos ételeivel, jó minőségű vizeivel (800 féle természetes ásványvíz), az ősi kenyérkultúrával (UNESCO világörökségi listán!), valamint a 300 Michelin-csillagos étteremmel. Ugyanakkor a bevándorlók jóvoltából élvezhetjük az autentikus spanyol, görög, olasz, arab, török és egzotikus keleti konyhák ízeit is.

A kétezer éves német borkultúra a rómaiak hozománya e vidék dombjain és folyóinak völgyében. A Német Borintézet 500 bor-idegenveztőt foglalkoztat, akik a 13 tematikus borútvonalon kísérik végig az érdeklődőket. A legismertebb borfajták: szilváni, burgundi és a szürkebarát. Lágy aromájuk remekül illik a fehér spárgához és a sonkához, vagy halakhoz, rákokhoz, borjú- vagy sertéshúsokhoz.

Érdemes felsorolni az egyes tartományok kulináris hagyományait, mert mindegyiknek megvan az egyéni különlegessége. Étkezhetünk rusztikus vendéglőkben, fogyaszthatunk specialitásokat slow food, street food helyeken, fesztiválokon, 600 lakásétteremben vagy a „fekvő Eiffel-toronyban”, de akár a sörfőzdék vendéglőiben, olykor víz alatt, jégkunyhóban, sőt, egykori kokszolókban is berendeztek éttermeket.

Helyi specialitások:

 Allgäu – sajtút, régi sóút, moseli borút,

Baden-Württenberg – fekete-erdei meggytorta (Schwarzwalder Kirschtorte),

Berlin – currywurst,

Brandenburg – Spreewaldi ropogós savanyú uborka,

Bréma – kávéházak, kávévilág (1673-tól),

Bajorország – sör,

Hamburg – 300 éves halpiac,

Hessen – frankfurti zöld mártás hétféle fűszernövényből, Ebbelwein (almabor), hurkával, kenyérrel,

Mecklenburg – friss halak, homoktövisből készült italok,

Pfalz – Rajna-vidéki híres borok,

Alsó-Szászország – teák, kelkáposzta

Észak-Rajna-Westfália – Aachener Printen gyűjtőnéven édességek, Dortmundban pedig sörmúzeum van,

Saar-vidék – kecskesajtok,

Schleswig-Holstein – juh- és kecskesajtok sokféle ízzel,

Szászország – Criststollen, gyümölcskenyér,

Türingia – Rostbratenwurst, krumplifélék, gombák, Thüringer Klöße (gombóc)

Szász-Anhalt – Baumkuchen (hasonlatos a kürtös kalácshoz),

Lübeck – marcipán, mézes sütemények.

Németország a tavaszi fehér spárga hazája, ez is a rómaiak hozománya, jól illik a lágy fehér borokhoz. Június 24-ig, János napjáig szinte mindenütt tálalják. Az egész országban olcsón kapható, akár az utcán is a grillkolbászok minden fajtája. Szeretik errefelé a húsleveseket és a húsgombócokat. A sváb vidék kedvence az ún. Maultaschen, azaz húsos derelye – ezt kóstolhattuk is.

Végül a Kempinski Hotel Corvinus német igazgatója köszöntötte az újságírókat. A DZT ajándékaként megkaptuk Bereznay Tamás Németország ízei című könyvét. Bereznay a Nők Lapja rovatvezetője, a köztársasági elnök szakácsa, a Magyarországi ízek és a Süteményes könyv szerzője. Ebben a művében leszámol az előítéletekkel a német konyhát illetően. Leírja az északi-tengeri tejszínes ráklevestől a bajor krémig és a Rajna-menti borban főtt almáig az összes finomságot. Végel Dániel fotóival alapos munkát végzett. Szól a német vidékek nagyságáról, népességéről, és milyen messzire fekszenek Budapesttől. Említi a Lufthansa és a Deutsche Bahn által felszolgált ételeket is. A nagy utazást 2010-ben tette. Megjelentette a Book Kiadó 4990.- forintért. (ISBN 978-963-06-8662-4) Élvezettel forgathatjuk ezt a könyvet, mert a német hagyomány sem évül el.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.