2024.szeptember.11. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A géllakkokban található metakrilátok súlyos allergiás reakciókat okozhatnak

4 perc olvasás
Az elmúlt években világszerte jelentős növekedést tapasztaltak a géllakkok használata okozta allergiás megbetegedések számában. A géllakkokban található metakrilátok az egyik fő kiváltó tényezők, amelyek érzékeny embereknél súlyos bőr- és légúti reakciókat válthatnak ki. A metakrilátokat olyan vegyi anyagokként használják, amelyek a géllakk megszilárdulásáért felelősek UV-fény hatására, azonban, ha a lakk nem köt meg teljesen, ezek a vegyületek áthatolhatnak a körömágyon és a bőrön, komoly problémákat okozva. Mit okoznak a metakrilátok? Az allergiás reakciók bőrpírral, viszketéssel, hólyagokkal, illetve súlyosabb esetekben a köröm leválásával, és légzési nehézségekkel is járhatnak. Egyes esetekben az allergiás reakciók olyan mértékűek, hogy azok életre szóló érzékenységet eredményezhetnek. Az ilyen érzékenység hosszú távon befolyásolhatja a jövőbeli orvosi kezeléseket is, például fogászati tömések, ízületi műtétek, vagy cukorbetegséggel kapcsolatos kezelések során, mivel ezeknél az eljárásoknál hasonló metakrilát vegyületeket használnak.
allergic reaction on their finger

A Semmelweis Egyetem is figyelmeztet arra, hogy egyre több allergiás beteg fordul orvoshoz a géllakk használatából eredő tünetekkel, amelyek leggyakrabban az akrilátokhoz kapcsolódnak. Az akrilátok segítenek a géllakk megszilárdulásában, azonban allergiás reakciókat okozhatnak, ha nem megfelelően használják őket, vagy ha a lakk nem köt meg teljesen.

Az Egyesült Királyságban a British Association of Dermatologists (BAD) szerint már 2018-ban figyelmeztettek arra, hogy ezek a vegyületek egy “járványszerű” allergiás reakciót váltanak ki, különösen az otthoni géllakk-készletek használata során. A problémák az UV-lámpa nem megfelelő használatából is adódhatnak: ha a lámpa nem elég erős, vagy nem a megfelelő hullámhosszon működik, a metakrilátok nem kötnek meg teljesen, és így bőrrel érintkezhetnek​(Evening Standard)  Az ilyen reakciók súlyossága miatt a Brit kormány már vizsgálja a géllakk-termékekkel kapcsolatos eseteket, különösen az otthoni felhasználás kapcsán.

Metakrilátok allergiás reakciói géllakkokban: Növekvő egészségügyi kockázat

Az elmúlt években a géllakkok használata világszerte jelentősen megnövekedett, ami együtt jár az allergiás megbetegedések számának emelkedésével. A géllakkokban található metakrilátok kulcsfontosságú összetevők, amelyek felelősek a lakk UV-fény hatására történő megszilárdulásáért. Azonban ezek a vegyületek súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki érzékeny egyéneknél, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Metakrilátok és allergiás reakciók

Allergiás reakciók tünetei

A metakrilátok által kiváltott allergiás reakciók széles skálán mozoghatnak:

  1. Enyhe tünetek:
    • Bőrpír
    • Viszketés
    • Hólyagok megjelenése
  2. Súlyos tünetek:
    • Köröm leválása
    • Légzési nehézségek
    • Életre szóló érzékenység kialakulása

Hosszú távú következmények

Az allergiás reakciók nem csak átmeneti kellemetlenséget okozhatnak. A kialakult érzékenység hosszú távon befolyásolhatja az egyén egészségügyi ellátását is, különösen olyan területeken, ahol hasonló metakrilát vegyületeket használnak:

  • Fogászati kezelések
  • Ízületi műtétek
  • Cukorbetegséggel kapcsolatos beavatkozások

Nemzetközi adatok és trendek

Egyesült Királyság

A British Association of Dermatologists (BAD) már 2018-ban figyelmeztetett a metakrilátok okozta “járványszerű” allergiás reakciókra. Különös aggodalomra ad okot az otthoni géllakk-készletek használatának terjedése.

Magyarország

A Semmelweis Egyetem szakemberei is megerősítik, hogy egyre több beteg keresi fel őket géllakk használatából eredő allergiás tünetekkel. A legtöbb esetben az akrilátokkal hozhatók összefüggésbe ezek a reakciók.

Kiváltó okok és kockázati tényezők

  1. Nem megfelelő alkalmazás: Ha a géllakk nem köt meg teljesen, a metakrilátok áthatolhatnak a körömágyon és a bőrön.
  2. UV-lámpa hibás használata: Ha a lámpa nem elég erős vagy nem a megfelelő hullámhosszon működik, a metakrilátok nem kötnek meg teljesen.
  3. Otthoni használat: Az otthoni géllakk készletek használata során nagyobb a valószínűsége a nem megfelelő alkalmazásnak.

Megelőzési stratégiák

  1. Professzionális felhelyezés: Javasolt, hogy a géllakkot csak szakember alkalmazza, aki biztosítani tudja a megfelelő kötést és minimalizálhatja az allergiás reakciók kockázatát.
  2. Otthoni készletek kerülése: Az otthoni géllakk készletek használatát lehetőség szerint kerülni kell, vagy különös gondossággal kell eljárni alkalmazásuk során.
  3. Rendszeres ellenőrzés és gyors reakció: Az allergiás tüneteket észlelő egyéneknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk, és kerülniük kell a metakrilátokat tartalmazó termékek további használatát.
  4. Tudatosság növelése: Fontos a felhasználók tájékoztatása a lehetséges kockázatokról és a biztonságos alkalmazás módjairól.

A géllakkokban található metakrilátok okozta allergiás reakciók növekvő egészségügyi problémát jelentenek világszerte. A jelenség komoly figyelmet igényel mind a felhasználók, mind az egészségügyi szakemberek részéről. A biztonságos alkalmazás és a tudatos használat kulcsfontosságú a kockázatok csökkentésében. További kutatások szükségesek a metakrilátok hosszú távú hatásainak és az allergiás reakciók megelőzésének jobb megértéséhez.

Források

  1. Semmelweis Egyetem, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika jelentései
  2. British Association of Dermatologists (BAD) közleménye, 2018
  3. The Independent, UK
  4. Evening Standard, UK

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.