Lassan már megszokottá vált, hogy a karácsony közeledtével a Magyar Cukrász Ipartestület meghirdeti a bejgli országos versenyét. Számítottunk is rá, de csalódnunk kellett – igaz kellemes módon. A bejglik összemérése idén a 6. alkalommal sem maradt el, de újabbal is kiegészült. Van egy másik, hagyományos karácsonyi sütemény, bár az inkább Franciaországban népszerű – a Fatörzs torta. Most ennek is meghirdették versenyét és az ötlet a vártnál sikeresebbnek bizonyult. Bőven volt jelentkező, így várható, hogy jövőre ismét válogathatunk a legjobb karácsonyi desszertek között.
Mint ahogy az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek esetében is történik, ez a két megmérettetés is azt célozza, hogy kiemelje a minőségi alapanyagokból készülő ünnepi süteményeket, és közelebb hozza a fogyasztókhoz ezek valódi értékeit
– hangsúlyozta az eredmények kihirdetése előtt Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Elmondta még: nagyon kemény napon vagyunk túl. A bejgliversenyek sorában ez volt a 6. évünk és az első alkalommal hirdettük meg a Karácsonyi fatörzs készítőinek versenyét. Bátran kimondhatjuk, sikeresek vagyunk és ezt a nevezési számok is bizonyítják. Köszönjük szépen a rengeteg nevezést. A bejglinél rekord született, az ország egész területéről összesen 59-en versenyeztek az Év Bejglije kitüntető cím birtoklásáért. A Karácsonyi fatörzs versenyre is mindjárt 38-an vállalkoztak, tehát nagyon szépen köszönjük, hogy ennyire lelkesek vagytok és dolgoztatok ezekkel a süteményekkel. A versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék.
Benevezni három kategóriában lehetett: „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc”. Ez utóbbiba különleges vagy vegyes töltelékű bejglikkel lehetett nevezni, de fontos szempont volt itt is, hogy a jelleget meghatározó alapanyagok is szerepeljenek az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a gesztenye, a dió, a mák, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, különféle olajos magvak, tej és tejtermékek.
Kategóriánként háromtagú – komoly szaktekintélyekből álló – zsűri értékelte a versenymunkákat, melléjük „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak. Különösen az Ínyenc kategória tette őket próbára, mert itt több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Az olajos magvak közül a pekándió még mindig sláger, emellett a különböző fűszerekkel ízesített mogyorós töltelékek voltak a legkedveltebbek a versenyzők között. A gyümölcsök közül az alma, körte, málna, eper, meggy, sárgabarack, füge, narancs és a mandarin képviseltették magukat. Idén újdonság volt az ízesítők között a rózsavíz, az Earl Grey tea, a fenyőrügy szörp, a whisky és a gin. Egybehangzó tapasztalatuk volt, hogy valóban lenyűgöző produktumokkal találkozhattak és a versenyzők nagyon magas minőségű alapanyagokat használtak fel.
A zsűri döntése szerint a Hagyományos diós kategóriában: Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: JÓKAI ZSUZSANNA – PRIM CUKRÁSZDA & CAFÉ, SZEKSZÁRD. Ezüstérmes: Balogh László – Kézműves Cukrászda, Gyula. Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest. A Hagyományos mákos kategóriában: Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: MÁRKUS BEÁTA – BEJÓ CUKRÁSZDA, BÉKÉSCSABA. Ezüstérmes: Novák Ádám – Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged. Bronzérmes: Végh József – Krém Cukrászda, Székesfehérvár. Ínyenc kategóriában: Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: SÜTŐTÖKVARÁZS – KIMBERGER LILI ÁGNES – MÁK KÉZMŰVES CUKRÁSZDA, PILISCSABA. Ezüstérmes: Csodalámpás bejgli – Szikszai Krisztián – Ildikó Cukrászda, Szarvas. Bronzérmes: Mokka dió – Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest.
A Magyar Cukrász Ipartestület most először hirdette meg a Karácsonyi fatörzs tematikájú versenyét a Debic márka támogatásával. A versenyre kizárólag cukrászdák, kávéházak, éttermek, szállodák és kézműves pékségek nevezhettek. Az első magyarországi „Karácsonyi fatörzs” (Bûche de Noël) versenyben a tekercs, henger vagy téglatest formájú torták dekorációjának illeszkedőnek kellett lennie a karácsonyi tematikához.
Az idén debütáló verseny egy kifejezetten kreatív és szezonális megmérettetés volt, mely által a fogyasztók is jobban megismerhetik ezt a kiváló minőségű és hazánkban is egyre népszerűbb ünnepi süteményt. A lehetőség nagy érdeklődést váltott ki a szakmai körökben, a versenyre 38 termékkel neveztek a versenyzők. A Fatörzs verseny neves szakemberekből álló zsűrijének tapasztalatairól Segal Viktor chef, gasztronómiai tanácsadó annyit elmondott, hogy a hagyományos karácsonyi mézes, narancsos, gesztenyés, mogyorós ízek mellett igazán meglepő és üdítő ízkombinációkkal készültek a nevezők. A magyar gyümölcsök – málna, meggy, feketeribizli, körte, sárgabarack, szeder – mellett yuzu és kumquvat is előfordult a tortákban. Több termék meghatározó íze a kávé volt, akár gyümölccsel, csokoládéval, vagy valamilyen likőrrel kombinálva. A klasszikus karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – bátran használtak a versenyzők gyömbért, tonkababot és timur borsot is
Képünkön az első három díjazott, a helyezések sorrendjében balról jobbra látható. Aranyérmes: ARANY CSÁBÍTÁS – FÜREDI KRISZTIÁN – HISZTÉRIA CUKRÁSZDA, TÁPIÓSZECSŐ. Ezüstérmes: Varázslatos karácsony – Varga Izabella és Novák Ádám – Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged. Bronzérmes: Vérnarancs, kávé, mogyoró – Törő Anett – Hotel Essence*****, Pogány. Az Arany csábítás, mandulalisztes kakaós felverten, narancsos ropogós réteggel, karamellizált csokoládé- és narancsos tejcsokoládé mousse-szal készült különlegesség. A Varázslatos Karácsony, mandulalisztes piskótával, mandulás csokoládés ropogós réteggel, fűszeres vilmoskörte zselével és tejcsokoládé mousse-szal készült fatörzs torta. A Vérnarancs, kávé, mogyoró, pedig a nevében is hordozza ízeit, mogyorós joconde felverten, törökmogyorós mandulás kávépralinéval, mogyorós kávés ropogóssal, vérnarancs zselével és cremeaux-vel, kávés fehércsokoládé namelaka-val és narancsos fehércsokoládé mousse-szal készült fatörzs torta.
