2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A PANNON FILHARMONIKUSOK ISMÉT MEGLEPTÉK A BUDAPESTI KÖZÖNSÉGET

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/32346"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/portrait.thumbnail.jpg" border="0" alt="Paul Badura-Skoda zongoraművész" title="Paul Badura-Skoda zongoraművész" width="71" height="100" /></a><span style="width: 363px; height: 39px" class="caption"><strong>Paul Badura-Skoda zongoraművész</strong></span></span>A Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében már állandósultak a Pannon Filharmonikusok estjei. Mint mindig, most is szinte „a csilláron lógtak" a hallgatók. Az együttes a Pécs2010-es programok nagykövete a világban.</p><p>

paul badura-skoda zongoraművészPaul Badura-Skoda zongoraművészA Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében már állandósultak a Pannon Filharmonikusok estjei. Mint mindig, most is szinte „a csilláron lógtak" a hallgatók. Az együttes a Pécs2010-es programok nagykövete a világban.

paul badura-skoda zongoraművészPaul Badura-Skoda zongoraművészA Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében már állandósultak a Pannon Filharmonikusok estjei. Mint mindig, most is szinte „a csilláron lógtak" a hallgatók. Az együttes a Pécs2010-es programok nagykövete a világban.

   A szeptember 19-i estre olyan sztárvendégeket sikerült megnyerniük, mint Kocsis Zoltánt, ezúttal karmesterként, valamint a világhírű Paul Badura-Skoda zongoraművészt. Az előadás csupán előzetes volt 2009. szeptember 19-én a 2010-es, öt részből álló bérletes koncertsorozathoz. (Jegyek kaphatók a http://www.jegymester.hu/ és a http://www.jegyelado.hu/ hálózaton.) A jelen műsoron felhangzott Wagnertől A nürnbergi mesterdalnokok csodálatosan vidám nyitánya (1868), Beethoven 1800-ban bemutatott I. (C-dúr) zongoraversenye és Bartók 1943-ban írt Concerto-ja.

   Hogy egyik mű szebb, mint a másik, nem vitás, bár különböző korokban keletkeztek. Ami közös bennük, hogy az előadók számára mindegyik mű nagyon nehéz, mindegyik remekmű, s a három tételes Beethoven zongoraverseny még hosszú is. Nos, a csodagyerekből lett zongoraművész és karmester, Kocsis éppúgy kotta nélkül, fejből vezényelt, mint ahogyan a világhírű, idős Badura-Skoda is játszott a Bösendorferen.

   A közönség tetszése határtalan volt, az idős mesternek két ráadást kellett még adnia. A szünet után került sorra az öt tételes Concerto nagyzenekarra. Ez valójában szimfónia, de Bartók az 1944-es bemutató előtt azért nevezte barokkosan concerto-nak, mert a különböző hangszerek és csoportjaik szólószerű, virtuóz fellépése tarkítja. Az akkor már négy éve meg nem szólalt magyar zseni felgyűlt mondanivalója árad ki a műből. „A mű hangulata – eltekintve a tréfás második tételtől – egészében a gyászos siratóénekek sötétségéből az utolsó tétel életigenléséhez vezető fokozatos átmenetet valósítja meg" – írta Bartók Béla a bemutatóra szánt magyarázó szövegében. A Pannon szólistái remekül oldották meg a nem csekély feladatot.

   Paul Badura-Skodát nem először élvezhette a magyar közönség. Az évtizedekkel korábbi fellépései éppoly emlékezetesek maradtak, mint amilyen lesz ez a fiatalos mostani. Ő az a művész, akinek elmélyült zongorajátékáról a legtöbb lemez készült. Kétszáznál is több felvétele őrzi Mozart, Beethoven és Schubert összes zongoraszonátáját. Bachtól a mai zeneszerzőkig szinte minden eljátszott – ráadásul az általa divatba hozott korabeli hangszereken. Furtwänglertől kezdve a világ legjobb karmesterei kérték fel közreműködőnek. A bécsi zeneakadémia nyugalmazott tanára.

http://www.badura-skoda.com/

Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.