2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hazaérkezett Csernus Tibor Párizsban élő világhírű magyar festőművész hagyatéka

3 perc olvasás
<em><span class="inline inline-left"><a href="/node/32350"></a></span><span class="inline inline-left"><a href="/node/32350"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/csernus.thumbnail.jpg" border="0" alt="Csernus Tibor: Akt virágokkal (1977; olaj, vászon; 38x55,5 cm; a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tulajdona)" title="Csernus Tibor: Akt virágokkal (1977; olaj, vászon; 38x55,5 cm; a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tulajdona)" width="100" height="69" /></a><span style="width: 336px; height: 61px" class="caption"><strong>Csernus Tibor: Akt virágokkal (1977; olaj, vászon; 38x55,5 cm; a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tulajdona)</strong></span></span>Az UNIQA Biztosító támogatása nélkülözhetetlen segítséget nyújtott ahhoz, hogy hazaérkezhetett Csernus Tibor Párizsban élő világhírű magyar festőművész hagyatéka.</em><br />

csernus tibor: akt virágokkal (1977; olaj, vászon; 38x55,5 cm; a kovács gábor művészeti alapítvány tulajdona)Csernus Tibor: Akt virágokkal (1977; olaj, vászon; 38×55,5 cm; a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tulajdona)Az UNIQA Biztosító támogatása nélkülözhetetlen segítséget nyújtott ahhoz, hogy hazaérkezhetett Csernus Tibor Párizsban élő világhírű magyar festőművész hagyatéka.

csernus tibor: akt virágokkal (1977; olaj, vászon; 38x55,5 cm; a kovács gábor művészeti alapítvány tulajdona)Csernus Tibor: Akt virágokkal (1977; olaj, vászon; 38×55,5 cm; a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tulajdona)Az UNIQA Biztosító támogatása nélkülözhetetlen segítséget nyújtott ahhoz, hogy hazaérkezhetett Csernus Tibor Párizsban élő világhírű magyar festőművész hagyatéka.

 

  Az UNIQA Biztosító Zrt. a kultúra elkötelezett híve. Magyarországi piacra lépése óta eltelt közel két évtized alatt több magas színvonalú, ezáltal nagyszámú nézőközönséget vonzó kiállítást, kulturális eseményt és az azokat rendező intézményeket támogatta.

Ezúttal a Biztosító a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) kezdeményezése mögé állt, hozzájárulva ahhoz, hogy a Csernus-hagyaték Magyarországra érkezett. Csernus Tibor több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben, hanem az egyetemes festészetben is meghatározó szerepet tölt be.

„Az UNIQA Biztosító számos alkalommal lép fel a kultúra támogatójaként, így nagy örömmel fogadtuk, hogy egy újabb kincs, ezúttal a Párizsban élő magyar festőművész hagyatéka érkezett haza. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a KOGART a több mint fél évszázados Csernus-életmű bemutatása és műtermének hangulatát megidéző emlékszoba mellett egy kutatószobát is létrehoz, lehetővé téve, hogy az egyedülálló hagyatéki anyag az egész hazai művészettörténész szakma számára kutathatóvá váljon" – emelte ki Othmar Michl, az UNIQA Biztosító vezérigazgatója.

"Csernus Tibor a kortárs festészet egyik legjelentősebb alakja, hagyatékának hazahozatala kiemelkedő eseménye a magyar képzőművészeti életnek. A festmények és rajzok százai mellett hazakerült Párizsból a műterem berendezésének nagy része is, és hamarosan kiállítást nyithatunk Csernus Tibor legjelentősebb magángyűjtője, Hubertus V. Sulkowski gyűjteményéből. Olyan muzeális értékű főművekből, melyeknek túlnyomó többségét a magyar közönség mindeddig nem láthatta. A Csernus-hagyaték hazatérése, feldolgozása, a Sulkowski kiállítás létrejötte jelentős részben köszönhető az UNIQA nagylelkű támogatásának. A felajánlás tette lehetővé, hogy a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány belevághasson a hagyaték hazahozatalába, és feldolgozásába, hogy mindezt majd a közönség elé tárhassa" – méltatta a társaság gesztusát Fertőszögi Péter, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.