2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Glenn Brown – A Mash-Up kultúra festészete

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/36770"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/017_0.thumbnail.jpg" border="0" width="72" height="100" /></a></span> <p>Ha El Greco Joy Division-t hallgatott volna, úgy festett volna, mint Glenn Brown - írta Francesco Bonami, a művész 2009-es februári Tate Liverpool-i kiállításának katalógusában. A három hónapos liverpooli kiállítást a torinói közel fél éves Fondazione Sandretto Re Rebandengo bemutatkozás követte és most nálunk is megtekinthető, hiszen Glenn Brown művészetének eddigi legteljesebb válogatását mutatja be a 2009. február 6-án a Ludwig Múzeumban megnyílt kiállítás.</p><p>

  017 0.thumbnail

Ha El Greco Joy Division-t hallgatott volna, úgy festett volna, mint Glenn Brown – írta Francesco Bonami, a művész 2009-es februári Tate Liverpool-i kiállításának katalógusában. A három hónapos liverpooli kiállítást a torinói közel fél éves Fondazione Sandretto Re Rebandengo bemutatkozás követte és most nálunk is megtekinthető, hiszen Glenn Brown művészetének eddigi legteljesebb válogatását mutatja be a 2009. február 6-án a Ludwig Múzeumban megnyílt kiállítás.

  017 0.thumbnail

Ha El Greco Joy Division-t hallgatott volna, úgy festett volna, mint Glenn Brown – írta Francesco Bonami, a művész 2009-es februári Tate Liverpool-i kiállításának katalógusában. A három hónapos liverpooli kiállítást a torinói közel fél éves Fondazione Sandretto Re Rebandengo bemutatkozás követte és most nálunk is megtekinthető, hiszen Glenn Brown művészetének eddigi legteljesebb válogatását mutatja be a 2009. február 6-án a Ludwig Múzeumban megnyílt kiállítás.

A hatalmas és megérdemelt sajtóérdeklődés mellett megtartott előzetes tájékoztatón – hiszen a művész a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb alkotója – jelen volt Patrizia Sandretto, a torinói Fondazione Sandretto Re Rebuadengo elnöke és Cristoph Gruneberg, a Tate Liverpool igazgatója, akik elmondták, hogy a kiállítás a két külföldi intézmény valamint magángyűjtők és magángalériák, és a Lumú együttműködésében jött létre, az anyag az angliai és olaszországi bemutatás után érkezett Magyarországra. Néhány eltérés azért van, mert nálunk szerelnek első ízben az ún. rétegzett grafikái, melyeket Lucian Freud, Rembrandt és Urs Graf portréiból hozott létre.

 

2%20(1)5.thumbnail 2%20(2)10.thumbnail 2%20(3)7.thumbnail
2%20(4)6.thumbnail 2%20(5)3.thumbnail 2%20(6)2.thumbnail
3%20(1)2.thumbnail 3%20(2)2.thumbnail 3%20(3)1.thumbnail
286.thumbnail 362.thumbnail 1184.thumbnail

Bencsik Barnabás a Lumú igazgatója megemlítette, a korábbi években egy nemzetközi csereprogram keretében alkalma volt megismerkedni a művésszel, látogatást is tett műtermében és megnézte néhány festményét, melyek a mostani kiállításon is szerepelnek. Döbbenetes volt látni azt a megszállottságot, ahogy szinte egész nap festett és az a festésmód és az a művészi megközelítés, ahogy munkához látott miközben hallgatta azokat a zenéket, melyekből címeket adott a képeinek.  Életműve bizonyítja, hogy rengeteg izgalmas dolog történik még a festészetben.

Laurence Sillars, a kiállítás kurátora a művész által alkalmazott technikáról, az egyedi stílusról beszélt, a festmények felületi struktúrája megváltozik, a három dimenziós festékréteg szinte leugrik a vászonról, de valójában tükörsimák a felületek. Reprodukciók alapján dolgozik, a művészettörténet nagy mesterei, – többek között Rembrandt, Fragonard vagy Dalí  – nemzetközileg kevésbé ismert XIX. századi festők és sci-fi könyvek illusztrátorai munkáit feldolgozva újraértelmezi a műveket nagyméretű festményein. Glenn Brownt leginkább a festészet folyamata érdekli, és maga az ecsetkezelés.

 

a szervdarálóA Szervdaráló bocklin sírjaBocklin sírja rétegzett portré rembrandt nyománRétegzett portré Rembrandt nyomán

„Munkáimmal azt próbálom kifejezni, hogy a nyelv kulturális tényező, és nincs is módom a nyelven kívül máshogy kifejezni magam. Ez a jó öreg posztstrukturializmus. Nincs tehát más választásom, mint hogy a világban hozzám sodródó képeket átemeljem vagy kisajátítsam. Csalhatnék, és tehetnék úgy is, mintha hihetetlenül eredeti volnék, de ahogy már mondtam, ez svindli lenne. Ezért igyekszem inkább a másik utat járni, és még rátenni egy lapáttal." – vallja magáról a művész.

Glenn Brown munkái, apokaliptikus víziói a vizuális kultúra legfrissebb jelenségeit felvonultatva elvarázsolják a nézőt. Akik meglátogatják a kiállítást, feltétlenül olvassák végig a LUMÚ ingyenes kiadványát Glenn Brown-ról, melyben Székely Katalin – kitől néhány gondolatot idéztem – tökéletes átfogó képet nyújt a fiatal brit festő-generáció egyik legnevesebb alakjáról, munkásságáról. Február 13-tól kezdődően minden második szombaton exkluzív tárlatvezetést tartanak közismert művészeink – Birkás Ákos, Rieder Gábor, Kósa János, Kicsiny Balázs és Rényi András – „művész szemmel" címen.

A tárlat 2010. április 11-ig, hétfő kivételével minden nap látogatható a Ludwig Múzeumban.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.