2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A lakás vízmérők hitelesítése – egy olyan dolog ami szerződésbontáshoz bezethet

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/36824"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vizmertek.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A lejárt hitelességű lakás-mellékvízmérők cseréje az igazságos díjfizetés érdekében - ez az egyik legfontosabb célja 2010-ben a Fővárosi Vízműveknek. Azoknak az ügyfeleknek, akik nem tesznek eleget a törvényben előírtaknak, a társaság kénytelen felmondólevelet küldeni azok érdekében, akik a szabályoknak megfelelően járnak el. Idén több mint 65 ezren számíthatnak ilyen felmondó levélre.<br /><td valign="top"> </td> 

vizmertek.thumbnailA lejárt hitelességű lakás-mellékvízmérők cseréje az igazságos díjfizetés érdekében – ez az egyik legfontosabb célja 2010-ben a Fővárosi Vízműveknek. Azoknak az ügyfeleknek, akik nem tesznek eleget a törvényben előírtaknak, a társaság kénytelen felmondólevelet küldeni azok érdekében, akik a szabályoknak megfelelően járnak el. Idén több mint 65 ezren számíthatnak ilyen felmondó levélre.

 

 

vizmertek.thumbnailA lejárt hitelességű lakás-mellékvízmérők cseréje az igazságos díjfizetés érdekében – ez az egyik legfontosabb célja 2010-ben a Fővárosi Vízműveknek. Azoknak az ügyfeleknek, akik nem tesznek eleget a törvényben előírtaknak, a társaság kénytelen felmondólevelet küldeni azok érdekében, akik a szabályoknak megfelelően járnak el. Idén több mint 65 ezren számíthatnak ilyen felmondó levélre.

 

  spacer
    A vízfogyasztás lakásonkénti pontos mérése rendkívül fontos a lakóközösségek számára, hiszen nekik a teljes, fővízmérőn mért fogyasztást kell kifizetniük. Ha az egyes lakások nem hitelesített vagy lejárt hitelességű mellékvízmérője kevesebbet mutat a valós fogyasztásnál, nagy eltérés jelentkezhet a fővízmérő értékeihez képest, amelyet a társasházi közösségnek mindenképpen ki kell fizetnie a vízszolgáltatónak. Ez a különbözet – a közös költségben megjelenve – akár több ezer forintos többletkiadást is jelenthet azoknak a fogyasztóknak is, akik hitelesített vízmérővel rendelkeznek.

A tisztánlátás érdekében a Fővárosi Vízművek még 2007-ben tájékoztató kampányba kezdett, 2010-ben pedig egész éves nagytakarítást tervez.

A hitelesítetlen mérőeszközök számának csökkentése érdekében három évvel ezelőtt indított kampánynak köszönhetően 2008-ban és 2009-ben is lényegesen csökkent a hitelesítetlen mellékvízmérők száma a fővárosban. 2009 végére ez az arány a korábbi 45 százalékról 10,8 százalékra csökkent. A legtöbb elavult szerkezetet a hatodik kerületben regisztrálták: arányuk 23 százalékot tesz ki. A legkevesebb hitelesítetlen mérő – csupán hét százalék – a 18. kerületben található.

2010-ben 140 000 hitelesítetlen mellékmérő lesz összesen Budapesten. Ezek között vannak olyanok, melyek hitelesíttetése ebben az évben esedékes, de vannak olyanok is, amelyek ellenőrzése már régen időszerű. Az egyenletesség elvét követve azok a fogyasztók és közös képviselők, ahol idén jár le a hat év, az év folyamán felvilágosítást kapnak a mérőcsere szükségszerűségéről, annak folyamatáról. Azok a lakók viszont, akiknél lejárt hitelességű a lakás-mellékmérő, egy felmondólevelet kapnak, mely szerint 60 napjuk van arra, hogy hiteles mérőről gondoskodjanak. Amennyiben nem tesznek eleget törvényi kötelezettségüknek, úgy a szolgáltató a határidő lejárta után a mellékvízmérős szolgáltatási szerződést felbonthatja. Esetükben a vízdíj-fizetés ezt követően nem a ténylegesen elfogyasztott, mellékvízmérővel mért vízmennyiség alapján, hanem a társasház által megállapított, a közösköltségben érvényesített átalányként történik.

Ez csak a mellékmérős díjmegosztási szerződés alapján a Fővárosi Vízművek számlázásában szereplő mérőkre vonatkozik. Ha a lejárt hitelességű mellékvízmérő csupán a társasházon belüli díjmegosztást szolgálja, és nem kötöttek rá mellékmérős szolgáltatási szerződést, akkor természetesen a lakóközösség dönti el, hogy kötelezi-e hitelesíttetésre a lakótársakat.

A Fővárosi Vízművek – lehetőségei szerint – mindent megtesz annak érdekében, hogy a hitelesítetlen mellékvízmérőkkel rendelkező lakók kellő tájékoztatást kapjanak a valós vízfogyasztás mérésének fontosságáról és a hitelesítési folyamatról. Amennyiben ügyfeleink igénylik, a Fővárosi Vízművek szerződött partnerei a hitelesítést és a műszaki átvételt is elvégzik, de természetesen más, erre szakosodott szerelőt is megbízhatnak a munkával.

A társaság ügyfélszolgálatán, a Vízvonal 06-40 247 247 telefonszámán és a http://www.vizmuvek.hu/ honlapon is valamennyi szükséges információ megtalálható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.