2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Róna Péter az MSZP történelmi bukásáról

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/36846"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/LENDVAI_3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="46" /></a></span> <p>A Magyar Szocialista Párt történelmi bukásának oka abban keresendő, hogy hátat fordított a társadalomnak - mondta Róna Péter közgazdász szombaton a Kossuth Klubban tartott előadásán, melyet a Magyar Szociális Fórum ismertetett.</p><p>

 lendvai 3.thumbnail

A Magyar Szocialista Párt történelmi bukásának oka abban keresendő, hogy hátat fordított a társadalomnak – mondta Róna Péter közgazdász szombaton a Kossuth Klubban tartott előadásán, melyet a Magyar Szociális Fórum ismertetett.

 lendvai 3.thumbnail

A Magyar Szocialista Párt történelmi bukásának oka abban keresendő, hogy hátat fordított a társadalomnak – mondta Róna Péter közgazdász szombaton a Kossuth Klubban tartott előadásán, melyet a Magyar Szociális Fórum ismertetett.

       Róna hamisnak minősítette az MSZP vezetésének, és általában a neoliberálisoknak azt az érvelését, hogy az ország azért nem tud növekedni, mert a deficit miatt nincs miből. A közgazdász szerint éppen ellenkezőleg, a deficitet a növekedés hiánya okozza. Összeomlott a végső fogyasztás, a végső hatékony kereslet, s a bajokat tetézi a nemzetközi tőke és az euró felé orientálódó politika. A Magyarországon működő külföldi tőke akadályozza az ország fejlődését azzal, hogy alacsony bért fizet, a megtermelt árut viszont nagy haszonnal értékesíti külpiacokon, az előállítási költség és az eladási ár közti különbséget pedig zsebre vágja, nem pedig a magyar nemzetgazdaság fejlesztésére fordítja.

       A külföldi monopóliumoknak való kiszolgáltatottság megfosztja az EU közép- és kelet-európai tagállamait annak lehetőségétől, hogy felzárkózzanak a fejlettekhez, ugyanakkor a belső társadalmi nyomást újabb és újabb hitelek felvételével próbálják csillapítani – folytatta. Róna szerint Görögország esete mutatja, mennyire nem igaz, hogy az euró bevezetése segítene a periféria felzárkózásában. „A maastrichti feltételek teljesítése magát a fejlődést zárja el. Az euró a fejlettek érdekeit szolgálja, és még olyan országok is nyögik a közös valuta bevezetésének a következményeit, mint amilyen a nálunk sokkal fejlettebb, ám a centrumhoz képest kevésbé fejlett Olaszország" – vélekedett.

       A közgazdász méltányos, igazságos társadalomban jelölte meg a követendő utat, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ennek érdekében mérsékelni kell Magyarország kiszolgáltatottságán a nemzetközi tőkének, erősíteni kell a belső piacot, mindenekelőtt az adottságainkból fakadó olyan lehetőségekre építve, mint amilyen a föld és a víz.

       Róna Péter előtt tartott előadásában Kollarik István közgazdász annak a véleményének adott hangot, hogy a rendszerváltás a helyett, hogy kiteljesítette volna az 1968-as Új Gazdasági Mechanizmus által elindított gazdasági demokráciát, eladta piacainkat, s a nemzetközi tőke ellenőrzése alá helyezte a nemzetgazdaságot. „Vissza kellene térni a józanészhez, hiszen a magyar gazdaságban még mindig komoly lehetőségek rejlenek" – mondta Kollarik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.