2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Értem Egyesület és Vágó István a Szkeptikus Társaság vitája: Vágó kritizál erőből, de vitatkozni nem hajlandó

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/37080"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vago.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>A Népszabadság 2010. január 30-i számában megjelent, a Szkeptikus Társaság működését bemutató interjúban Vágó István bírálta az intelligens tervezettség felfogását. Magyarországon ezt az alternatív tudományos szemléletmódot az Értelmes Tervezettség Mozgalom (Értem) egyesülete képviseli. </p><p>

vago.thumbnailA Népszabadság 2010. január 30-i számában megjelent, a Szkeptikus Társaság működését bemutató interjúban Vágó István bírálta az intelligens tervezettség felfogását. Magyarországon ezt az alternatív tudományos szemléletmódot az Értelmes Tervezettség Mozgalom (Értem) egyesülete képviseli.

vago.thumbnailA Népszabadság 2010. január 30-i számában megjelent, a Szkeptikus Társaság működését bemutató interjúban Vágó István bírálta az intelligens tervezettség felfogását. Magyarországon ezt az alternatív tudományos szemléletmódot az Értelmes Tervezettség Mozgalom (Értem) egyesülete képviseli.

 

Az Értem tagjai tévesnek és félrevezetőnek tartják az ismert médiaszereplő darwinizmusról és intelligens tervezettségről tett kijelentéseit.

A témák tisztázása érdekében a tervezettség irányzatának képviselői nyilvános párbeszédre kérték fel az ismert médiaszereplőt. Vágó Istvánnak írott levelükben nyilvánvalóvá tették, hogy felkérésük nem általában a Szkeptikus Társasághoz, hanem személyesen hozzá, az interjúban megszólaló médiaszemélyiséghez szól.

Az Értemnek adott válasza szerint Vágó István nem tartja magát a témát érintő minden kérdésben elegendően képzettnek, ezért úgy gondolja, hogy egy esetleges vitán a Szkeptikus Társaságot az e területeken felkészültebb tagoknak kellene képviselnie. Így a kvízmester elzárkózása miatt a vele tartandó vitaestre nem kerülhet sor.

Az Értem Egyesület jelezte a Szkeptikus Társaság felé, hogy ha egyetértenek szóvivőjüknek a napilapban tett állításaival, és szeretnék azokat nyilvánosan védelmezni, akkor várják a Társaság jelentkezését.

A fentieken kívül a Szkeptikus Társaság hivatalos (állítólag figyelmesen moderált) honlapján néhány héten keresztül minden tudományosságot mellőző, személyeskedő megjegyzések jelentek meg az intelligens tervezettség irányzatának egyik tagjáról.

Az Értem Egyesület kérdésére válaszul Hraskó Gábor, a szkeptikusok elnöke elismerte, hogy honlapjukon többszörösen megsértették saját jogi szabályzatuk azon pontját, mely szerint „az üzenetekben, bejegyzésekben tilos a személyeskedés, a kulturálatlan viselkedés, a rendes eszmecsere megzavarására, az obszcén és vulgáris szavak alkalmazása, a faji, nemzeti, vallási, nemi, politikai és egyéb megkülönböztetés, előítélet használata". A becsületsértő megjegyzéseket végül törölték az oldalról. A szkeptikusok elnöke hallgatással válaszolt arra az írásos kérdésre, hogy a kulturálatlan megjegyzések írója vajon tagja-e a Szkeptikus Társaságnak.

Az Értem Egyesület azt javasolja a Szkeptikus Társaság vezetőinek és tagjainak, hogy ismerjék meg alaposabban az intelligens tervezettség nemzetközi és hazai szakirodalmát (http://ertem.hu/content/view/208/31/), majd a sértegetés és a félretájékoztatás helyett a tervezési irányzat szerzőihez hasonló igényességgel fogalmazzák meg álláspontjukat, így emelve a témához méltó szintre cikkeik és megszólásaik színvonalát.

Az Értem Egyesület három pontban nem ért egyet Vágó Istvánnak a sajtó nyilvánossága előtt megfogalmazott véleményével.

1. Téves a kvízmester azon állítása, mely szerint a tervezéselmélet képviselői arra kínálnának választ, hogy miképpen hozta létre egy intelligens tervező életet. A tudatos eredet gondolatát támogató nemzetközi irányzat csupán azt állítja, hogy a tudományos és logikai elemzés alapján a DNS-molekulában található rendezettség és hatalmas mennyiségű információ, valamint a sejteken belüli molekuláris gépezetek összetettsége egy felsőbb, tervező értelem befolyására utalnak.
2. Vágó István felfogása szerint a darwinizmus megkérdőjelezése azt jelentené, hogy „visszamegyünk az időben". Az Értem képviselői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a tervezettség mellett szóló leghatásosabb tudományos érveket éppen az elmúlt évtizedek felfedezései szolgáltatták. Az intelligens tervezettséget támogató több, új keletű könyv vált nemzetközi tudományos bestsellerré.

3. A szkeptikus műsorvezető úgy vélekedik, hogy az általa képviselt társaságnak meg kellene akadályoznia, hogy az iskolákban a diákok hallhassanak arról, hogy az élővilág fajai nem csak spontán evolúció, hanem intelligens tervezés eredményeként is létrejöhettek. Az élővilág eredete azonban nem csak tudományos, hanem világnézeti kérdés is. Az Értem Egyesülete rámutat, hogy az 1993. évi, közoktatásról szóló LXXIX. Törvény szerint az állami oktatási intézmények nem lehetnek elkötelezettek egyetlen világnézet mellett (így a materialista felfogás mellett) sem. A törvény szerint a gyermekeket megilleti a tárgyilagos és többoldalú tájékoztatás joga. Ha az oktatás során kizárólag az ateista-materialista eredetmagyarázatokat szabadna megemlíteni, az súlyosan sértené a semlegesség és tárgyilagosság törvényi alapelveit.
Az Értem Egyesület részletesebb választ is megjelentett videótárában, amely az alábbi címen tekinthető meg: www.youtube.com/ertelmes.

Dr. Jeszenszky Ferenc fizikus, tiszteletbeli elnök

Dr. Farkas Ferenc vegyészmérnök, elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.