2024.augusztus.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A szabadkőművesek irodát nyitnának Európa fővárosában

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/37133"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_133.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Egy vezető francia szabadkőműves a Le Soir című belga napilapnak nyilatkozva elmondta: mozgalmuk egy része irodát kíván létesíteni Brüsszelben, hogy hatékonyabban léphessen fel a vallási szervezetek erősödő európai befolyásával szemben - írja az euobserver.com.<br />

kep 133.thumbnailEgy vezető francia szabadkőműves a Le Soir című belga napilapnak nyilatkozva elmondta: mozgalmuk egy része irodát kíván létesíteni Brüsszelben, hogy hatékonyabban léphessen fel a vallási szervezetek erősödő európai befolyásával szemben – írja az euobserver.com.

kep 133.thumbnailEgy vezető francia szabadkőműves a Le Soir című belga napilapnak nyilatkozva elmondta: mozgalmuk egy része irodát kíván létesíteni Brüsszelben, hogy hatékonyabban léphessen fel a vallási szervezetek erősödő európai befolyásával szemben – írja az euobserver.com.

„A szabadkőműves rendeknek pozitívan kell politizálniuk, vagyis megosztottságuk ellenére szót kell emelniük a szekularizmus érdekében, kifejezve, hogy nem értenek egyet ezzel vagy azzal a kormány- vagy európai szintű döntéssel" – nyilatkozta a lap február 17-i számában Jean-Michel Quillardet, a Grand Orient de France korábbi nagymestere.

Quillardet elmondta: az európai szabadkőműves páholyok továbbra is eltérő álláspontokat képviselnek az ügyben; az óvatosabbak nem szívesen hívnák fel magukra a figyelmet azzal, hogy irodát nyitnak Európa fővárosában. A konkrét problémák azonban fontosabbak, mint a nézetkülönbségek. „Úgy vélem, eljön az idő, amikor megalakul az egyesült szabadkőműves delegáció, amely fellép a szabadgondolkodás érdekében az európai intézményekben. Ez politikailag lehetséges, pénzügyileg kevésbé, mivel anyagi forrásaink töredékei az egyházakéinak."

Az egykori nagymester szerint a brüsszeli iroda fő feladata a polgáreszmény hangsúlyozása. „A felvilágosodás egyetemes eszményét kell felmutatni, melynek lényege, hogy az ember elsősorban polgár és európai polgár, s csak azután zsidó, fekete, arab, homoszexuális vagy heteroszexuális."  

Quillardet megjegyezte: a Grand Orient de France már létre is hozott egy sejtet, melynek az a feladata, hogy egyesítse valamennyi európai páholyt. Tagjai 2007-ben összeurópai szabadkőműves kongresszust szerveztek Strasbourgban, majd 2008-ban és 2009-ben Görögországban, illetve Törökországban. A 2010-es találkozót Portugáliában tartják.

2008-ban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke első ízben találkozott egyes páholyok, köztük a Grand Orient de France képviselőivel, akik felhívták figyelmét, hogy Európa keresztény gyökerein kívül a görög és római filozófiának, a reneszánsz humanizmusnak és a felvilágosodásnak is sokat köszönhet. Barroso levélben köszöntötte az athéni nemzetközi konferencia résztvevőit, ami „számunkra a szabadkőművesség elismerését jelentette Európa szellemi palettáján – fogalmazott Quillardet, majd hozzátette: a szabadkőműves rendek és a szekularizmus mellett elkötelezett csoportok képviseleti lehetőséget kaptak az Európai Szakpolitikai Tanácsadó Irodában (BEPA)."

Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.