2024.augusztus.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Ég és föld között

7 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/37140"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Veneto%2001.thumbnail.jpg" border="0" width="40" height="100" /></a></span></strong> Két napra Budapestre érkeztek annak a tájékoztató sorozatnak résztvevői, melynek keretében öt országban mutatták be az itáliai Veneto tartomány értékeit. Termálfürdők, természeti parkok, hegyek, történelmi városok, tengerpartok kínálják magukat az utazóknak.</p><p>

 

veneto%2001.thumbnail Két napra Budapestre érkeztek annak a tájékoztató sorozatnak résztvevői, melynek keretében öt országban mutatták be az itáliai Veneto tartomány értékeit. Termálfürdők, természeti parkok, hegyek, történelmi városok, tengerpartok kínálják magukat az utazóknak.

 

veneto%2001.thumbnail Két napra Budapestre érkeztek annak a tájékoztató sorozatnak résztvevői, melynek keretében öt országban mutatták be az itáliai Veneto tartomány értékeit. Termálfürdők, természeti parkok, hegyek, történelmi városok, tengerpartok kínálják magukat az utazóknak.

stefano.thumbnailAmint azt a tájékoztató elején Stefano Pregnolato, a CARD del PO, a Polesine-i Idegenforgalom-ösztönzési Társaság elnöke elmondta, Velence és Verona jól ismert a magyarok körében, de ez a vidék sokkal több szépséget rejt. Ráadásul a tartományon belül bármely két érdekes helyszín között sincs kétszáz kilométernél nagyobb távolság. Talán ennek is köszönhető, hogy Veneto, Olaszország legfontosabb turisztikai régiója. Kevesen tudják például, hogy itt található az a kisváros, Adria is, melyről az egész tenger a nevét kapta.

veneto%2002.thumbnail A régió gasztronómiájáról is híres. A tenger számtalan alapanyagot kínál a konyhaművészet számára, de a sajtok, a zöldség, a különféle kolbászok, a rizs és a tészták sokasága is elég ok arra, hogy felkeressük ezt a vidéket. A vicenzai hegyek lakossága megőrizte ötletekben gazdag gasztronómiai hagyományait. A hangulatos vendéglőkbe a pisztráng a sajtok, a helyben füstölt kolbász csalja be a látogatót, és a falvakban is mindenütt élő a falusi vendéglátás. A gazdák szívesen kínálják a maguk-készítette finomságokat.

 veneto%2003.thumbnailEzekről egyébként a tájékoztatóra meghívott szakemberek is meggyőződhettek. A bemutatót ugyanis hangulatos vacsora zárta, melynek kapcsán mód nyílott kötetlen beszélgetésre a vendéglátókkal. Erre szükség is volt, hiszen annak, aki legalább egy kicsit szeretne megismerkedni Veneto szépségeivel, legalább hat témakörben kell némi jártasságot szereznie. A Parkok és a Pó-delta fontos része az itt kialakított ökológiai hálózatnak. Errefelé a történelem és a művészet felbecsülhetetlen értékeit őrzik. A tengerpart évek óta a nemzetközi turizmus kedvelt célpontja. A hegyek, például a Dolomitok, az UNESCO Világörökség részét képezik. A gyógyfürdőket már a rómaiak kezdték kiépíteni. Végül pedig a Garda-tó önmagában is egy igazi ékszerdoboz. Nézzük tehát ezeket sorban!

veneto%2004.thumbnail Ám mielőtt még a beszélgetéshez fognánk az olasz szakemberekkel, kaptunk egy kis ízelítőt a vidék – máig is népszerű – eredeti, 18., 19. századi muzsikájából. A Note Veneziane zenekar a Rondờ Veneziano dallamaival örvendeztette meg a hallgatóságot. Ez mindjárt meg is teremtette a hangulatot, hogy a régió művészete iránt kezdjünk el érdeklődni. A városok egy sorát összefoglalóan úgy is nevezik: „művészeti városok". Van közöttük, amit még a kelták alapítottak – Belluno – és van, amit már mi is jól ismerünk. Például Padova, ahol Szent Antal földi maradványait őrzik és ahol Kopernikusz tanult, Galilei tanított! Velence, Verona, Treviso, Vicenza szépségeiről beszélni kár, azokat látni kell!

delta.thumbnail A Pó-delta Olaszország legnagyobb vízi élőhelye és a Nílus után a második legnagyobb a Földközi-tenger egész térségében. Természeti gazdagsága bámulatos: több, mint háromszázötven madárfaj él itt, egy részük télen – nyáron, a többiek pedig vándormadarak. A delta minden egyes tája olyan sajátosságokat mutat, melyek alapján jelentősen eltérnek egymástól. Szerveznek itt gyalogos túrákat, úgy három óra időtartamra, de a delta minden mellékága hajózható is. A gátkoronákon 15 – 60 kilométeres kerékpárút szakaszok húzódnak, ám aki vállalkozik rá, annak arra is van lehetősége, hogy lóháton kalandozza be a vidéket.

caorle.thumbnail A kedvelt fürdőhelyet Caorle-t, Olaszország legtisztább strandjai egyikének nevezik. A tizenöt kilométer hosszan elterülő, aranyszínű homokos három strand változatos tájat kínál. A Porto Santa Margherita-n található Európa egyik legnagyobb kikötőmedencéje, mely nyolcszáz hajó fogadására képes. Duna Verde-n a fürdővendégek paradicsomi környezetet élvezhetnek. A lagúnákban, a mandulaligetekben és a dűnéken teljes csend és nyugalom uralkodik. A part mellett a kis városka, számtalan apró utcájával és piazzájával nagyon emlékeztet Velencére, meg is kapta a „Kis Velence" címet.

dolomitok.thumbnailA Dolomitok hegylánca nemcsak a világ egyik legszebb és legmodernebb síparadicsoma, hanem az összes téli sport csodálatos kalandokat kínáló helyszíne. Tökéletes lesikló- és sífutópályák, hótalpas túrák, jégmászás, jégstadionok tartoznak a vidék kínálatához. Egyetlen síbérlettel itt tizenkét régió, összesen 1200 kilométernyi pályáit síelhetjük be! A Dolomitok mintegy hetven százaléka Belluno tartományra jut. Az itt kialakított Nemzeti Park gazdag növényvilága már a 18. században vonzotta ide a botanikusokat. A kirándulásokon gyakran akadhatunk zergékre, szarvasokra, pár éve újra visszatértek a hiúzok és a barnamedvék is!

garda.thumbnail A Garda-tó Olaszország legnagyobb és legkedveltebb tava. Partjainál középkori falvakat, elbűvölő városkákat találunk. A vízisportok kedvelőinek ezreit vonzza, a fenekén pedig ókori hajók maradványai fekszenek. Fölötte a Monte Baldo hegy az „Európa kertje nevet kapta. A lankák fölött a táj alpesivé változik, évszázados erdőkben barangolhatunk. A Malcesine függővasúttal a terület tíz perc alatt megközelíthető. A tengelyük körül forgó kabinokkal – melyek 360 fokos panorámát nyújtanak – a vasút egyedülálló a világon!

veneto%2005.thumbnail A Garda-tó keleti felén elhelyezkedő Bardolino-t már az ókorban is ismerték. Errefelé még ma is nagyszerű olívaolajat préselnek. A környező morénahalmok oldalán terem a kiváló szőlő, melyből a település nevét viselő vörösbor készül. Jó borokat persze máshol is találunk Veneto-ban. Az olaszok „szent folyója", a Piave környékén termettekből a budapesti díszvacsora vendégei is kaptak kóstolót. Treviso környékére két okból is érdemes felfigyelni. A „tre Strada di Vini" borútjai az egész területet behálózzák, és ennek a vidéknek helyi specialitása a nálunk is közkedvelt tiramisu.

valter.thumbnailA Veneto szépségeit öt országban bemutató körút szervezői magukkal hozták a szakácsaikat is. Vezetőjük, Valter, a vacsora végén, a vendégek előtt készített el nyolc adag tiramisut és nem titkolta a pontos receptet sem. Fogjunk tehát hozzá:

Először is főzzünk öt adag presszókávét, tegyük egy tálba. Készítsünk ki 30 dkg. babapiskótát, 30 gramm kakaóport és egy tálat, amibe majd a kész édességet tesszük. Öt tojás fehérjét kemény habbá verünk. Egy másik edényben a sárgáját 90 gramm porcukorral jól elkeverjük, majd óvatosan – hogy ne törjön – hozzáadjuk a hab felét. Belekeverünk fél kiló Mascarponét. Fontos: mindig egy irányba keverjünk, ne változtassunk! Ha már szép, egyenletes, ugyanígy adjuk hozzá a hab másik felét. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a kávéba – de csak egy pillanatra – és egymás mellé lerakjuk a tál aljára. Rá egy réteg krém kerül, majd – keresztirányban – megint piskóta, ismét krém, piskóta – minél több réteg van, annál finomabb lesz. Szépen elrendezzük, jól kitöltjük a tálat. Ha megtelt, a tetejét szitán át bőven megszórjuk kakaóporral. A végére maradt a titok: fogyasztás előtt egy nappal el kell készíteni!

Ez így egyszerűnek látszik, de a kezdő cukrászoknak javaslunk azért egy tanulmányutat is – természetesen Venetoba!

http://www.veneto.to/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.