2024.augusztus.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mesterszakácsok versenye – Bocuse d’Or Hungary

5 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/37154"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kostyal2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> <p>2010. február 21-24. között zajlik a Hungexpon  a FOODAPEST nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállítás, együtt az UKBA nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítással. </p><p>

  kostyal2.thumbnail

2010. február 21-24. között zajlik a Hungexpon  a FOODAPEST nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállítás, együtt az UKBA nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítással.

  kostyal2.thumbnail

2010. február 21-24. között zajlik a Hungexpon  a FOODAPEST nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállítás, együtt az UKBA nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítással.

A rendezvénysorozat keretében került sor a  Bocuse d'Or Akadémia szakácsolimpiai  versenyének hazai döntőjére és díjkiosztó ünnepére. 

Honnan ered a verseny elnevezése?

paul bocusePaul BocuseA névadó;  Paul Bocuse  nemzetközi hírű chef,  a világhíres francia konyha nagymestere, aki 1926 február 11-én született Collonges-ban, Franciaországban.  Lyoni, majd bécsi működése után, 1958-ban kapja meg első Michelin-csillagát, 1961-ben elnyeri a  M.O.F. Franciaország legjobb mestere  kitüntetést,  1962-ben kapja meg a második Michelin csillagot,  1965-ben a harmadikat,  1975-ben elnyeri a Becsületrend,  1987-ben a Becsületrend tisztje kitüntetést.   1989-ben az Évszázad Konyhafőnöke címet kapja,  elnöke lesz a Paul Bocuse Intézetnek és a

M.O.F. Ellátás és Konyha szekciójának.  2004-ben bejegyzik a Paul Bocuse Foundation Intézetet.

Könyvei jelennek meg a konyhaművészetről.   

A Bocuse d'Or  verseny

20 évvel ezelőtt indult, s mára a gasztronómia világának nagyhírű szakmai rendezvényévé vált a Bocuse d'Or.
Az alapgondolat;   24 mesterszakács-konyhafőnök (séf) gyűlik egybe versenyre a világ minden tájáról, méghozzá élő vetélkedőre,  nagy-közönség előtt.  A Bocuse d'Or  először Európában, majd az egész világon meghonosította a világ legkiválóbb szakembereiből álló zsűri előtti versenyzést, az adott időre szabott verseny-munkát.

A Bocuse d'Or  versenysorozatban több mint 50 ország vesz részt.  A média az Oscar-díjátadó gálához hasonló érdeklődéssel követi a fejleményeket.

A versenyzőknek öt és fél óra alatt kell elkészíteniük két tökéletes hal- és húsételt.   

Az elkészült alkotásokat a zsűri értékeli, s a világ legjobbjai közül kikerülő nyertes viszi el az arany Bocuse szobrot és a bőkezű pénzjutalmat.    

A nevezés feltételei:

A nevező országok, a nemzeti válogató után indíthatnak egy csapatot.

A csapat összetétele:

Chef – a 23 évnél idősebb konyhafőnök,
Commis –  a legfeljebb 22 éves segéd,
Coach –  edző, aki segítségére van a csapatnak a feladat megoldásában, de ténylegesen nem vehet részt a munkában,  a verseny idején a konyha területére nem léphet.

A versenyzőknek egy 18 négyzetméteres, teljesen felszerelt konyhában kell versenyezniük,  amelyet a közönség előtt állítanak fel a rendezők.  A csapatoknak öt és fél óra alatt kell elkészíteniük és a 24 tagú zsűri elé tálalni az első-, majd 35 perccel később a második- fogást.  A versenyzők egymást követően 10 percenként tálalnak.

A zsűri 60 pontban értékeli az ételeket, ebből 40 pont jut az étel ízére, harmóniájára, állagára,  20 pont pedig a tálalásra,  mindehhez hozzáadódik még 20 pont a konyhai munka és a higiénia értékeléséből, melyet a Committée ellenőriz.

2009-től, közel éves szervezőmunkát követően született meg a Magyar Bocuse d'Or Akadémia, hogy intézményes keretek között fogja össze a világ legrangosabb gasztronómiai versenyével összefüggő hazai munkát.

Ez a vetélkedő,  a Bocuse d'Or Hungary zajlott 2010. február 21-22-én lesz a Hungexpon,  az itt élre került versenyzők képviselik országunkat a  húsz ország részvételével  Svájcban, Genfben rendezendő  Bocuse d'Or Europe   versenyen 2010. június 7-8. között,  kiemelkedő díjazással, értékes ajándékokkal.  

Utána következik a világverseny Lyonban, ahol kétévenként rendezik meg a  Sirha-t, a világ egyik legfontosabb gasztronómiai eseményét. A világversenyen

20 ezer eurót kap az első helyezett,  valamint a világ legjobbjának járó arany Bocuse szobrot,
15 ezer eurót kap a második helyezett,
10 ezer eurót pedig a harmadik helyezett.
Kiosztják

a Hal-étel különdíjat, 
a Hús-étel különdíjat,
a Legjobb Poszter különdíját,
és a Legjobb Commis/Segéd különdíját.
A díjakhoz értékes ajándékok társulnak.

A verseny szervezőinek véleményét így fogalmazta meg Kreil Vilmos, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke:

a részvétellel Magyarország is felkerülhet a világ gasztronómiai térképére, s vele megújulhat a hazai gasztronómia.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia intézi Magyarországon a Bocuse d'Or versenyek lebonyolítását, a nemzeti válogatók megszervezését, a magyarországi indulók kiválasztását, felkészítését.  Az idei versenyt megtisztelte részvételével több neves francia gasztrológiai szakember, élükön az alapító Paul Bocuse-al,  aki a díjátadást megelőző tájékoztatón, egy magyar ebéd után így nyilatkozott;  itt is jól működik a gasztronómia!  (A menün libamájas ételek és gulyás is szerepelt…)  Véleménye szerint, az ételek élvezete, az asztal körüli társaság élménye nem avulhat el, bármilyen divatok jöjjenek is, az étkezés nem a rohanásról szól.  Az étkezés „az élet művészi megélése"  (l'art de vive).  Szakmailag egyébként, a mesterszakácsok előtti legnagyobb kihívást mindig az egyszerűség jelenti….   Utalt rá, a francia vendégek a Foodapest és UKBA kiállításon megkóstolt magyar ételekről elismeréssel nyilatkoztak, a megízlelt magyar borokat pedig a francia piacra is érdemesnek tartották.

A verseny hazai finisébe idén nyolc versenyző került, a Bocuse d'Or Selection Hungary győztese;

Kostyál Gábor,  ő vehette át a díjat és a velejáró,  3 ezer euróról szóló csekket magától   Paul Bocuse -tól!

A második helyet  Lenkei Tamás,  a harmadikat pedig  Volentér István  szerezte meg.

A vásárközpontban február 23-24-én  kerül sor a következő nagy vetélkedőre, a Cukrász Junior Világbajnokságra.

http://www.foodapest.hu/

http://www.ukba.hu/

http://www.bocusedorhungary.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.