Mesterszakácsok versenye – Bocuse d’Or Hungary
5 perc olvasás2010. február 21-24. között zajlik a Hungexpon a FOODAPEST nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállítás, együtt az UKBA nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítással.
2010. február 21-24. között zajlik a Hungexpon a FOODAPEST nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállítás, együtt az UKBA nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítással.
A rendezvénysorozat keretében került sor a Bocuse d'Or Akadémia szakácsolimpiai versenyének hazai döntőjére és díjkiosztó ünnepére.
Honnan ered a verseny elnevezése?
A névadó; Paul Bocuse nemzetközi hírű chef, a világhíres francia konyha nagymestere, aki 1926 február 11-én született Collonges-ban, Franciaországban. Lyoni, majd bécsi működése után, 1958-ban kapja meg első Michelin-csillagát, 1961-ben elnyeri a M.O.F. Franciaország legjobb mestere kitüntetést, 1962-ben kapja meg a második Michelin csillagot, 1965-ben a harmadikat, 1975-ben elnyeri a Becsületrend, 1987-ben a Becsületrend tisztje kitüntetést. 1989-ben az Évszázad Konyhafőnöke címet kapja, elnöke lesz a Paul Bocuse Intézetnek és a
M.O.F. Ellátás és Konyha szekciójának. 2004-ben bejegyzik a Paul Bocuse Foundation Intézetet.
Könyvei jelennek meg a konyhaművészetről.
A Bocuse d'Or verseny
20 évvel ezelőtt indult, s mára a gasztronómia világának nagyhírű szakmai rendezvényévé vált a Bocuse d'Or.
Az alapgondolat; 24 mesterszakács-konyhafőnök (séf) gyűlik egybe versenyre a világ minden tájáról, méghozzá élő vetélkedőre, nagy-közönség előtt. A Bocuse d'Or először Európában, majd az egész világon meghonosította a világ legkiválóbb szakembereiből álló zsűri előtti versenyzést, az adott időre szabott verseny-munkát.
A Bocuse d'Or versenysorozatban több mint 50 ország vesz részt. A média az Oscar-díjátadó gálához hasonló érdeklődéssel követi a fejleményeket.
A versenyzőknek öt és fél óra alatt kell elkészíteniük két tökéletes hal- és húsételt.
Az elkészült alkotásokat a zsűri értékeli, s a világ legjobbjai közül kikerülő nyertes viszi el az arany Bocuse szobrot és a bőkezű pénzjutalmat.
A nevezés feltételei:
A nevező országok, a nemzeti válogató után indíthatnak egy csapatot.
A csapat összetétele:
Chef – a 23 évnél idősebb konyhafőnök,
Commis – a legfeljebb 22 éves segéd,
Coach – edző, aki segítségére van a csapatnak a feladat megoldásában, de ténylegesen nem vehet részt a munkában, a verseny idején a konyha területére nem léphet.
A versenyzőknek egy 18 négyzetméteres, teljesen felszerelt konyhában kell versenyezniük, amelyet a közönség előtt állítanak fel a rendezők. A csapatoknak öt és fél óra alatt kell elkészíteniük és a 24 tagú zsűri elé tálalni az első-, majd 35 perccel később a második- fogást. A versenyzők egymást követően 10 percenként tálalnak.
A zsűri 60 pontban értékeli az ételeket, ebből 40 pont jut az étel ízére, harmóniájára, állagára, 20 pont pedig a tálalásra, mindehhez hozzáadódik még 20 pont a konyhai munka és a higiénia értékeléséből, melyet a Committée ellenőriz.
2009-től, közel éves szervezőmunkát követően született meg a Magyar Bocuse d'Or Akadémia, hogy intézményes keretek között fogja össze a világ legrangosabb gasztronómiai versenyével összefüggő hazai munkát.
Ez a vetélkedő, a Bocuse d'Or Hungary zajlott 2010. február 21-22-én lesz a Hungexpon, az itt élre került versenyzők képviselik országunkat a húsz ország részvételével Svájcban, Genfben rendezendő Bocuse d'Or Europe versenyen 2010. június 7-8. között, kiemelkedő díjazással, értékes ajándékokkal.
Utána következik a világverseny Lyonban, ahol kétévenként rendezik meg a Sirha-t, a világ egyik legfontosabb gasztronómiai eseményét. A világversenyen
20 ezer eurót kap az első helyezett, valamint a világ legjobbjának járó arany Bocuse szobrot,
15 ezer eurót kap a második helyezett,
10 ezer eurót pedig a harmadik helyezett.
Kiosztják
a Hal-étel különdíjat,
a Hús-étel különdíjat,
a Legjobb Poszter különdíját,
és a Legjobb Commis/Segéd különdíját.
A díjakhoz értékes ajándékok társulnak.
A verseny szervezőinek véleményét így fogalmazta meg Kreil Vilmos, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke:
a részvétellel Magyarország is felkerülhet a világ gasztronómiai térképére, s vele megújulhat a hazai gasztronómia.
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia intézi Magyarországon a Bocuse d'Or versenyek lebonyolítását, a nemzeti válogatók megszervezését, a magyarországi indulók kiválasztását, felkészítését. Az idei versenyt megtisztelte részvételével több neves francia gasztrológiai szakember, élükön az alapító Paul Bocuse-al, aki a díjátadást megelőző tájékoztatón, egy magyar ebéd után így nyilatkozott; itt is jól működik a gasztronómia! (A menün libamájas ételek és gulyás is szerepelt…) Véleménye szerint, az ételek élvezete, az asztal körüli társaság élménye nem avulhat el, bármilyen divatok jöjjenek is, az étkezés nem a rohanásról szól. Az étkezés „az élet művészi megélése" (l'art de vive). Szakmailag egyébként, a mesterszakácsok előtti legnagyobb kihívást mindig az egyszerűség jelenti…. Utalt rá, a francia vendégek a Foodapest és UKBA kiállításon megkóstolt magyar ételekről elismeréssel nyilatkoztak, a megízlelt magyar borokat pedig a francia piacra is érdemesnek tartották.
A verseny hazai finisébe idén nyolc versenyző került, a Bocuse d'Or Selection Hungary győztese;
Kostyál Gábor, ő vehette át a díjat és a velejáró, 3 ezer euróról szóló csekket magától Paul Bocuse -tól!
A második helyet Lenkei Tamás, a harmadikat pedig Volentér István szerezte meg.
A vásárközpontban február 23-24-én kerül sor a következő nagy vetélkedőre, a Cukrász Junior Világbajnokságra.
http://www.bocusedorhungary.hu/
Harmat Lajos