2024.augusztus.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az álmok ismét valóra válnak – 3 fiatal összesen 7 millió forint kezdőtőkével indíthatja el vállalkozását!

11 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/37197"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/váll.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>  <p><em>Átadta „A jövő fiatal vállalkozója" díjakat a  Dreher Sörgyárak Zrt.  Vincze Viktor, System-On-Module fejlesztésével, Bruder Márton, megújuló energia hasznosítás pályázatával, Vázsonyi Miklós, innovatív rehabilitációs eszköz ötletével győzött. A fiatalok összesen 7 millió forint kezdőtőkével indíthatják el vállalkozásukat, amelyhez 6 hónapos szakmai tanácsadást is kapnak.   </em></p><p>

váll.thumbnail 

Átadta „A jövő fiatal vállalkozója" díjakat a  Dreher Sörgyárak Zrt.  Vincze Viktor, System-On-Module fejlesztésével, Bruder Márton, megújuló energia hasznosítás pályázatával, Vázsonyi Miklós, innovatív rehabilitációs eszköz ötletével győzött. A fiatalok összesen 7 millió forint kezdőtőkével indíthatják el vállalkozásukat, amelyhez 6 hónapos szakmai tanácsadást is kapnak.  

váll.thumbnail 

Átadta „A jövő fiatal vállalkozója" díjakat a  Dreher Sörgyárak Zrt.  Vincze Viktor, System-On-Module fejlesztésével, Bruder Márton, megújuló energia hasznosítás pályázatával, Vázsonyi Miklós, innovatív rehabilitációs eszköz ötletével győzött. A fiatalok összesen 7 millió forint kezdőtőkével indíthatják el vállalkozásukat, amelyhez 6 hónapos szakmai tanácsadást is kapnak.  

A vállalkozói kreativitás iránt töretlenül elkötelezett Dreher Sörgyárak  2009 októberében negyedik alkalommal hirdette meg „A jövő fiatal vállalkozója" pályázatot, amelyre bármelyik magyarországi felsőoktatási intézményben tanuló hallgató jelentkezhetett. A pályázat első három helyezettje összesen 7 millió forint díjazásban, valamint hat hónapos szakmai tanácsadásban részesül, mely jogi, adóügyi és könyvviteli segítségnyújtást is jelent.

„Nagyon örülünk, hogy idei versenyünkre közel 100 pályamunka érkezett be 24 hazai felsőoktatási intézményből. Büszkék vagyunk arra, hogy segíteni tudunk azoknak a fiataloknak, akik nemcsak mernek nagyot álmodni, hanem támogatásunkkal meg is valósíthatják vállalkozásukat. E gazdasági-pénzügyi szempontból nehéz időszakban is úgy gondoljuk, hogy kreativitással és kellő merészséggel elérhető a siker" – mondta Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője.  

A zsűri által legjobbnak tartott tíz pályázó angol nyelven mutatta be vállalkozását, és győzte meg a zsűri tagjait vállalkozása egyediségéről, megvalósíthatóságáról, valamint saját rátermettségéről. A 82 beérkezett pályamunka közül a szakmai zsűri végül három tehetséges fiatalnak ítélte oda a pályázat díjait.

Az idei pályázat fődíját, a 3 millió forintnyi kezdőtőkét és 6 hónapos tanácsadást Vincze Viktor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója nyerte el. Ötlete az ún. SOM (System On Module) forradalmasíthatja az intelligens helyszíneken (otthon, biztonságtechnika, orvosi diagnosztika, stb.) alkalmazott eszközöket. A technikai újdonság a pályázó által végzett piackutatás eredményeire alapozva egy – a magyar piaci igényeknek mindenben – tudásban és árban is megfelelő, saját tervezésű modul. „A piacon kapható SOM modulok között nagy a tudásbeli különbség, illetve egy-egy „mindent tudó" eszköz ára nagyon magas lehet. Remélem, hogy egy megfelelő komplexitású, saját tervezésű SOM-mal nem kell többé kompromisszumot kötnie a felhasználóknak, és megtalálják benne számításaikat" – nyilatkozta Vincze Viktor, a pályázat nyertese.

A pályázat második helyezettje Bruder Márton, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója, aki 2 millió forint kezdőtőkét és 6 hónapos tanácsadást, valamint az ING Bank N.V. Magyarország  félmillió forint értékű különdíját kapta vállalkozása beindításához. Dobogós pályamunkájának témája a hatékony környezetvédelem."Egyre többen érdeklődnek a környezetkímélő megoldások iránt az élet minden területén, ez motivált vállalkozási ötletem kidolgozására. Egy olyan tanácsadó cég elindítását tervezem, amely az ügyfelek számára a legmegfelelőbb környezetvédelmi és vízgazdálkodási megoldást kínálja a tervezéstől a forrásteremtésen keresztül egészen a kivitelezésig" – mondta Bruder Márton saját ötletéről.

A pályázat harmadik díját, és ezzel 1 millió forint kezdőtőkét és 6 hónapos tanácsadást Vázsonyi Miklósnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatójának ítélte oda a szakmai zsűri. A díjazott gerincsérült betegek részére tervezett, innovatív rehabilitációs eszköz fejlesztési ötletét dolgozta ki pályázatában. "Vállalkozásom elsődleges terméke segítségével a betegek egy olyan eszközhöz juthatnak, amelynek segítségével saját maguk kontrollálhatják lábizmaik mozgatását" –  tette hozzá Vázsonyi Miklós.

„A jövő fiatal vállalkozója" pályázat idén egy új, 500.000 Ft értékű különdíjjal, a „Fiatal vállalkozók díjával" bővült, melyet Kiss Péter – a pályázat 2006-os győztese – a korábbi díjazottak nevében Vázsonyi Miklósnak adott át.

Nyertes pályázók:

  • 1. helyezett: Vincze Viktor, System-On-Module fejlesztés
  • 2. helyezett: Bruder Márton, megújuló energia hasznosítása
  • 3. helyezett: Vázsonyi Miklós, innovatív rehabilitációs eszköz

Szakmai zsűri tagjai:

  • – Dr. Könczöl Erzsébet, a Corvinus Egyetem adjunktusa, a zsűri elnöke
  • – Dr. Szirmai Péter, az Életpálya Alapítvány kuratóriumának elnöke
  • – Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője
  • – Salgó István, az ING Bank N.V. Magyarország vezérigazgatója
  • – Kiss Péter, „A jövő fiatal vállalkozója 2006." pályázat nyertese
  • – Gary Whitlie, a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója
  • – Kovács Sándor Lóránt, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalat fejlesztési igazgatója

Az idei díjazottak: egy költséghatékony számítástechnikai modul, egy környezetvédelmi megoldásokat kínáló vállalkozás és egy innovatív rehabilitációs eszköz

2009-ben a Dreher Sörgyárak Zrt. negyedik alkalommal támogatja a fiatalok vállalkozói kedvét. „A jövő fiatal vállalkozója" pályázat idei nyertesei összesen 7 millió forint pénzjutalomban és fél évre szóló ingyenes szakmai tanácsadásban részesülnek.

I. helyezett

 „A jövő fiatal vállalkozója" pályázat fődíját 2009-ben Vincze Viktor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója vihette haza.

Viktor ötlete egy új költséghatékony technológián alapszik. Az úgynevezett SOM (System On Module) egy olyan technikai újdonság, amely forradalmasíthatja az intelligens otthonokban, a biztonságtechnikában, a konferenciás megoldásokban, az orvosi diagnosztikában, a mezőgazdaságban, és még számos egyéb területen alkalmazott eszközöket.

A pályázó, saját maga által végzett piackutatások alapján feltérképezte és meghatározta a magyar piaci igényeket, annak érdekében, hogy egy megfelelő komplexitású saját tervezésű System On Modullal piaci részesedést szerezzen. A terméket műszaki támogatás nyújtásával, saját fejlesztő környezet és szoftvercsomag biztosításával tenné teljessé.

„Egyetemi tanulmányaim és a hozzá kapcsolódó szakmai gyakorlatok során ismerkedtem meg a piacon lévő SOM-okkal, azonban a kínálatot nem találtam eléggé sokszínűnek. A modulok kiválasztásakor kompromisszumokat kell kötni, mivel nagy köztük a tudásbeli különbség, illetve egy-egy „mindent tudó" eszköz ára nagyon magas lehet. Saját tapasztalataim, illetve a piackutatás alapján határozottan állíthatom, hogy a piaci kínálat ezen a téren erőteljes fejlődésre szorul, ugyanakkor az érintett tervezők 85,7%-a szívesen használna ilyen magyar fejlesztésű SOM-ot a munkája során" mondta Viktor vállalkozásának alapötletével kapcsolatban.

„Az első helyezett egy olyan fiatal vállalkozó, aki rendkívül elkötelezett az ötlete mellett. Nagy gondot fordított a kutatásra marketing szempontból is. Mindemellett értékes üzleti tervet készített, melyet nagy lelkesedéssel adott elő. Mindannyian úgy gondoljuk, hogy ötlete valóban nagy sikereket érhet el, és olyan vállalkozást indít el, amely reményeink szerint számos értékkel járulhat hozzá a magyar gazdasághoz" – véleményezte Viktor ötletét Gary Whitlie, a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Viktor pályázata már önmagában is egy nagyon jól megalapozott üzleti terv volt, személyes prezentációja pedig még tovább erősítette a zsűriben kialakult pozitív képet. Üzlettársaival elkészítették a prototípust, és összehasonlították műszaki paramétereiben a versenytársak termékeivel. Azon kívül, hogy egy jó ötlet és egy jó technológiai megoldás, az előkészítő munka a piaci és technológiai oldalról egyaránt nagyon jól meg volt alapozva " – mondta Könczöl Erzsébet, a zsűri elnöke.

„Az első helyezett pályázatban engem roppantul megfogott, hogy milyen elkötelezetten hisz a saját ötletében, és mennyire részletesen kidolgozta annak megvalósítási lépéseit" – osztotta meg véleményét Kiss Péter, a pályázat 2006-os nyertese.

Magyarázat: Ezek a modulok általában egy nagyteljesítményű processzort (műveletvégző egység) és nagyobb mennyiségű memóriát tartalmaznak, melyek által képesek futtatni az asztali számítógépekből ismert operációs rendszerekhez hasonló, ám biztonságosabb, úgynevezett valós idejű operációs rendszereket. Összességében egy komplett számítógépes rendszer integrálódik egyetlen modulban. A felépítés komplexségéből adódik az eszköz neve: System On Module.

II. helyezett

A pályázat második helyezettje Bruder Márton, az Eötvös Loránd Tudományi Egyetem hallgatója lett, aki a Ratio Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Megoldások Kft-t álmodta meg.

A környezetvédelem mind egyéni, mind pedig globális szinten egyre jelentősebb figyelmet kap, így egyre többen döntenek úgy, hogy ingatlanjaikat saját maguk által termelt energiával kívánják ellátni. A növekvő igények kielégítésével még kevés piaci szereplő foglalkozik, valamint azok csak egy-egy technológia mellett elkötelezettek. A Ratio KVM Kft. ezeket a fokozódó igényeket úgy kívánja kielégíteni, hogy azonosítja az ügyfél számára legalkalmasabb megoldást, és annak teljes körű megvalósítására tesz ajánlatot. A cég a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésétől, a forrásteremtésen keresztül, a kivitelezésig, sőt azon túl is vállalja az egyensúlyi megoldás megvalósítását.

 „A Ratio KVM Kft. jövőképe, hogy elismert környezetvédelmi és vízgazdálkodási megoldásokat kínáló vállalat legyen a magyar és közép-európai piacon egyaránt. Ezt személyre szabott tervezéssel, folyamatos innovációkkal és emberi erőforrás bővítéssel szeretnénk elérni" – mondta vállalkozásával kapcsolatban Bruder Márton.

A vállalkozás elsőként egy, az emésztőgödrök bevonásával a háztartási csapadékvíz-gyűjtés és hasznosítás költségeit jelentősen csökkentő megoldást kíván szabadalmaztatni.

„Márton olyan területen mozog, ami hosszú távon sikerre van ítélve. Az elkövetkezendő néhány évben ez biztosan egy sláger szakma lesz, és Ő pont azt a részét fogta meg, amely valóban piaci űr: a laikus fogyasztó és a profi gyártó között nem támogatja senki a fogyasztót abban, hogy élete egyik legnagyobb döntését meghozza" – mondta Kovács Sándor Lóránt, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalat fejlesztési igazgatója Bruder Márton ötletével kapcsolatban.

„A pályázó nagyon alapos előkészületeket követően, egy mindenképpen figyelemre méltó javaslattal állt elő, mellyel az energetikai- és vízügyek kapcsán felmerülő környezettudatos megoldásokkal kapcsolatos döntések meghozatalában nyújt segítséget" mondta Salgó István, az ING Bank N.V. Magyarország vezérigazgatója.

III. helyezett

Vázsonyi Miklós, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója nyerte el a „Jövő Fiatal Vállalkozója" pályázat harmadik díját.

Vázsonyi Miklós egy saját innovatív vállalkozást álmodott meg, mely újfajta rehabilitációs eszközök megvalósításával foglalkozik. Olyan készülék és know-how kifejlesztését tervezi, mely gerincsérült betegek mozgási képességeit hivatott megteremteni. A tervezett elsődleges termék segítségével a betegek egy olyan eszközhöz juthatnak, amelynek segítségével saját maguk kontrollálhatják lábizmaik mozgatását.

„Az elsődleges piackutatások azt mutatják, hogy a gerincsérülés miatt lebénuló embereknek nagy az igénye az efféle innovatív orvosi megoldásokra, azonban erre a célra használható termék jelenleg még nincs kereskedelmi forgalomban. Nemzetközi szinten is inkább még csak próbálkozások láthatóak, ezért úgy gondolom, hogy vállalkozásomnak garantáltan jó időzítése van" – mondta az ötletgazda, Vázsonyi Miklós.

„Az idei harmadik helyezett ötlete különösen tetszett. A pályázó vállalkozásának terve saját szakértelmén alapszik, és egy olyan üzleti elképzelést vázol fel, mely valóban hasznos lehet nehezebb helyzetben lévő társaink számára" – mondta Gary Whitlie, a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Ennél a pályázatnál nagyon sokat jelentett maga az előadó. Határozott volt, tudta, hogy mit akar csinálni, ismerte az adott piacot, önmagát és a versenytársait" – vélekedik a pályázatról Dr. Szirmai Péter, az Életpálya Alapítvány kuratórium elnöke. 

„Valóban látszik, hogy egy olyan piaci résre talált rá az orvosi segédeszközök piacán, amire valóban tömegigény lehet – egyéni, illetve intézményi felhasználói szinten is" – mondta Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.