2024.augusztus.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gazdálkodjunk ökosan! — Nem csak a környezetét óvja, aki az apróságokra odafigyel

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/37218"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/felhivas_1.thumbnail.jpg" border="0" width="98" height="100" /></a></span> <p>Néha a legkisebb hanyagsággal lehet a legnagyobb katasztrófákat okozni. De nem kell rögtön Csernobilra gondolni! Sok-sok pici gombnyomásból, apró figyelmetlenségekből is hamar összejöhet egy újabb szerencsétlenség. A megelőzéshez pedig nem is kell túl sok, csak egy kis odafigyelés és ez tényleg mindenkinek megéri.</p><p>

 felhivas 1.thumbnail

Néha a legkisebb hanyagsággal lehet a legnagyobb katasztrófákat okozni. De nem kell rögtön Csernobilra gondolni! Sok-sok pici gombnyomásból, apró figyelmetlenségekből is hamar összejöhet egy újabb szerencsétlenség. A megelőzéshez pedig nem is kell túl sok, csak egy kis odafigyelés és ez tényleg mindenkinek megéri.

 felhivas 1.thumbnail

Néha a legkisebb hanyagsággal lehet a legnagyobb katasztrófákat okozni. De nem kell rögtön Csernobilra gondolni! Sok-sok pici gombnyomásból, apró figyelmetlenségekből is hamar összejöhet egy újabb szerencsétlenség. A megelőzéshez pedig nem is kell túl sok, csak egy kis odafigyelés és ez tényleg mindenkinek megéri.

Az Euronics Zöld Kampány célja, hogy a vásárló lássa és megértse: fogyasztási szokásai hogyan óvják, vagy éppen károsítják egyetlen közös lakhelyünket, a Földet. Mert az már talán mindenki számára egyértelmű, hogy sokszorta többet fogyasztunk, mint amennyit a környezetünk és a kék bolygó elbírna. Itt Európában éppen 2 és félszer többet. Fűtünk, hűtünk, főzünk, autózunk, fürdünk, vásárolunk és szemetelünk – gyakran sajnos mértéktelenül.

„Az Euronics az egyik legnagyobb szórakoztató és háztartási elektronikai áruházlánc Magyarországon, 2009-ben például mi adtuk el a legtöbb mosógépet. Nem mindegy, hogy mit ajánlunk és adunk a vásárlóinknak." – nyilatkozta Balogh Beáta, az Euronics – Bravotech Kft. marketingvezetője. „Nagyon komolyan gondoljuk a környezettudatosságot, a Zöld Tippjeinkkel pedig minden vásárlónk jól jár, hiszen még pénzt is spórolhat az új háztartási készülékével."

A Zöld Tippek mindegyikével gyorsan meg lehet takarítani azt a néhány kilowattocskát, amit a hó végén nem kell már kifizetni. És ha csak az Euronics vásárlói fogadják meg a Zöld Tippeket, akkor a havi megtakarítás már gigawattokban lesz mérhető.

Az Euronics ökoszakértők utolsó 12 Zöld Tippje már-már mesterkurzusnak számít a témában.

Tippek

  • 1. Új elektromos készülék vásárlásakor válasszuk a környezetbarát „A" energiaosztályt. Megéri a befektetést, mert a végén biztos nem fizetünk rá!
  • 2. A vízforralóba csak annyi vizet öntsünk, amennyit meg is fogunk inni. Nem kell feleslegesen vizet gőzölögtetni.
  • 3. Ha több mint egy percig nem használjuk a vasalót vagy a hajsütőt, húzzuk ki. Ezek az apró percek hó végére akár kilowattórákká is duzzadhatnak.
  • 4. Tanuljuk meg használni a mikrohullámú sütőt. Nem kell mindent atomjaira felforrósítani, aztán meg ülhetünk az étel felett, amíg kihűl.
  • 5. A hajszárítón nem véletlenül van több fokozat. Ha nagyon vizes a hajunk, akkor arra ott a törülköző.
  • 6. Minden háztartási eszköz, amiben víz van, vízkövesedik és így egyre több energiát fogyaszt. Ne legyünk restek, tartsuk karban és tisztítsuk meg a fűtőszálakat. A háztartási ecet például csodákra képes.
  • 7. Ne folyó vízben mosogassunk, mossunk fogat vagy borotválkozzunk. A lefolyóba csurgatott forintokból hamar összejön egy elektromos fogkefe, villanyborotva, de akár egy mosogatógép ára is.
  • 8. A mikrohullámú sütő nem vízmelegítő! Ha teát vagy kávét készítünk, akkor legcélszerűbb vízforralót használni.
  • 9. Ha új villanytűzhely vásárlásán gondolkodunk, keressünk inkább légkeveréses modellt. Gyorsabbak és hatékonyabbak, mivel alacsonyabb hőmérséklet is elegendő az ételek elkészítéséhez. Így a sütési energia akár felét is megtakaríthatjuk!
  • 10. A fagyasztóból az ételeket először a hűtőszekrénybe tegyük át és hagyjuk kiengedni. Így hasznosítani tudjuk a leolvadásból eredő értékes energiát!
  • 11. Nem muszáj a vizes ruhát egyből vasalni. Rengeteg energiát meg lehet spórolni azzal, hogy a száraz ruhát vasaljuk.
  • 12. A hőtárolós bojler termosztátját elég 40ºC-ra beállítani. Ha esetleg több meleg vízre van igényünk, akkor szabályzót átmenetileg feljebb is csavarhatjuk, azonban nem

    célszerű 60ºC-nál magasabbra állítani. (Ha egy 120 literes bojlerben 80ºC-os helyett csak 65ºC-os vizet állítunk elő, már sokat spóroltunk, ha pedig 50ºC-os vízzel is megelégszünk, már a dupláját takaríthatjuk meg havonta költségeinknek! Minél magasabb a bojlerben a hőmérséklet, annál nagyobb a hőveszteség is.)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.