2024.augusztus.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A SPAR tovább növekedett 2009-ben

11 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/37288"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/2009_a4_brown.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>A nehéz gazdasági körülmények ellenére a SPAR teljesítette kitűzött céljait, forgalmát 2009-ben tovább növelte. 2009-ben terv szerint megvalósult a korábban átvett 177 Plus üzlet első körös átépítése SPAR üzletekké. Az arculatváltással a Plus márkanév eltűnt Magyarországról. Zöldmezős beruházással 2 INTERSPAR és 5 SPAR szupermarket épült a múlt évben, ezáltal a vállalat új munkahelyeket teremtett. </p><p>

 

2009 a4 brown.thumbnailA nehéz gazdasági körülmények ellenére a SPAR teljesítette kitűzött céljait, forgalmát 2009-ben tovább növelte. 2009-ben terv szerint megvalósult a korábban átvett 177 Plus üzlet első körös átépítése SPAR üzletekké. Az arculatváltással a Plus márkanév eltűnt Magyarországról. Zöldmezős beruházással 2 INTERSPAR és 5 SPAR szupermarket épült a múlt évben, ezáltal a vállalat új munkahelyeket teremtett.

 

2009 a4 brown.thumbnailA nehéz gazdasági körülmények ellenére a SPAR teljesítette kitűzött céljait, forgalmát 2009-ben tovább növelte. 2009-ben terv szerint megvalósult a korábban átvett 177 Plus üzlet első körös átépítése SPAR üzletekké. Az arculatváltással a Plus márkanév eltűnt Magyarországról. Zöldmezős beruházással 2 INTERSPAR és 5 SPAR szupermarket épült a múlt évben, ezáltal a vállalat új munkahelyeket teremtett.

Feiner Péter, a SPAR Magyarország Kft. elnöke szerint: „Az élelmiszerkereskedelmet nem érintette olyan erősen a válság, mint más szektorokat, ezzel együtt nem volt egyszerű az elmúlt év. A vásárlóerő csökkenésére és a fogyasztói preferenciák változására gyorsan kellett reagálni: egyrészt árainkban még versenyképesebbé váltunk, másrészt sajátmárkás fejlesztésekkel támogattuk azt, hogy a vásárlóink kedvezőbben hozzájussanak az alap élelmiszerekhez. Választékunk legsikeresebb termékeit 2009-ben az S-Budget diszkont termékcsalád árucikkei jelentették. 30%-al növeltük a termékek számát az előző évhez képest. Forgalmunkban a sajátmárkás termékek részaránya jelentősen megnövekedett. Ez egyértelmű jele a fogyasztók árérzékenységének."

A SPAR Csoport éves konszolidált forgalma 2009-ben 397,3 milliárd forintot tett ki. Ez az összeg + 6,2 %-os növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A SPAR euro-ban számítva 1.469, 42 millió euro forgalmat ért el. Ezzel a pozitív eredménnyel a vállalat tovább növelte piaci részesedését, mely 14 %-ot tesz ki az FMCG szektoron belül.

A SPAR és Kaiser' szupermarketek, az INTERSPAR hipermarketek és a City SPAR szupermarketek összes eladóterének a nagysága 2009 végén 397.313 m2 volt. Ebből az INTERSPAR-ok 131.960 m2-rel részesednek, a SPAR szupermarketek 238.909 m2 eladótérrel rendelkeznek, míg a Kaiser's szupermarketek 26.444 m2-rel. A 2008 év végi adathoz képest összesen 12.496 m2 -rel nőtt a SPAR egységek eladóterének nagysága.

2009 végén a SPAR Magyarország Kft. összesen 398 egységet üzemeltetett országosan. Ezen belül a megoszlás: 31 INTERSPAR hipermarket, 347 SPAR szupermarket – magában foglalva a 4 City SPAR szupermarketet is – és 20 Kaiser's szupermarket. Az előző évihez képest összesen 7 egységgel nőtt az üzletek száma. 2009-ben a SPAR Magyarország Kft. két új INTERSPAR áruházat nyitott, az egyiket Székesfehérváron, a másikat Budapesten az Allee Bevásárlóközpontban. 5 új SPAR szupermarket is nyílt: Ercsiben, Mosonmagyaróváron, Nagykőrösön, Hajdúszoboszlón és Debrecenben. Az év legfontosabb feladata a 2008-ban átvett 177 Plus üzlet SPAR-ként való újranyitása volt.

A SPAR Csoport aktív dolgozóinak állománya 2009. év végére 14.107 főt tett ki. A SPAR azt vallja, hogy kiemelkedő eredményét szakmailag képzett és elkötelezett munkatársainak köszönheti. A vállalat elismeri és értékeli munkavállalói aktív szerepét a szervezet fejlődésében. 2009-ben a SPAR az ország egyik legnagyobb privát munkaadója.

A SPAR ügyvezető igazgatói testületében 2009-ben változás történt, július 1-jétől új ügyvezető igazgató kezdte meg munkáját. Kiss Judit karrierje 1990-ben indult gyakornokként a Generál Rt.-nél, amely a SPAR jogelődje volt. Azóta több osztály vezetőjeként dolgozott. Személyében először került nő a magyarországi SPAR szervezet élére.

A SPAR Magyarország Kft. 2008-ban vette át a Magyarországon működő Plus hálózat 177 üzletét. 2009 januárjában elkezdődött a Plus üzletek több ütemben történő átalakítása SPAR szupermarketekké. 8 hónappal később az ország utolsó Plus diszkontja is SPAR szupermarketként nyitott újra, így eltűnt Magyarországon a Plus márkanév.  A Plus diszkonthálózat korábbi 1500 cikkelemből álló áruválasztékával szemben jelenleg közel 6000 árucikk közül választhatnak a vásárlók. Ezekben az üzletekben is a SPAR-tól megszokott vevőbarát vásárlási körülményeket teremtett a cég. Előtérben továbbra is a minőségi kereskedelmi szolgáltatás áll, a legkedvezőbb árakkal kombinálva.

A SPAR 2009 szeptemberében az ország valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházában bevezette a SuperShop törzsvásárlói programot. Korábban, a Kaiser's megvásárlásával (2003), majd a Plus akvizícióval (2008) a SuperShop program a SPAR Csoporthoz tartozó üzletek felében működött. 2009-ben a SPAR Csoport összes egységében elérhetővé vált az ország egyik legnagyobb törzsvásárlói programja. A SPAR-ban való bevezetés nyomán pár hónap alatt a kártyabirtokosok száma ugrásszerűen megnőtt, több mint 300.000 új kártya került kiadásra 2009 december végéig. Jelenleg 1.800.000 SuperShop kártya van Magyarországon, az új kártyatulajdonosok 85 %-a rendszeresen használja kártyáját vásárlásai során.

A SPAR még a gazdasági válság begyűrűzése előtt, az emelkedő élelmiszerárakkal és megélhetési költségekkel kapcsolatos helyzetre folyamatosan megújuló akciós kínálatán túl úgy reagált, hogy S-Budget márkanév alatt kifejlesztett egy teljesen új sajátmárkás termékcsaládot, mellyel 2008 áprilisa óta hathatós segítséget nyújt a vásárlóknak a spórolásban. A SPAR, Kaiser's, és INTERSPAR áruházakban kapható „S-Budget" márkanévvel jelölt árucikkek a SPAR márkatermékeknél már megszokott kiváló ár-érték arány, és a pénztárcát különösen kímélő árak egyedülálló kombinációját jelentik. Az egyébként is növekvő forgalmú SPAR sajátmárkák között az S-Budget termékkategóriánkénti legkedvezőbb árával képviseli a húzóerőt.  Az S-Budget termékcsalád gyors ütemben bővül, 2009 végén több mint 200 ilyen cikk volt a kínálatban. A SPAR maximálisan törekszik arra, hogy ennél a termékcsoportnál is megbízható magyar gyártók bevonásával valósítsa meg a termékcsalád bővítését.

 SPAR 2009-ben jelentősen növelte sajátmárkás termékeinek arányát, ezek száma meghaladta az 1800-at. (2008-ban 700 termék). A múlt évben a sajátmárkák forgalmi részesedése 20% fölé emelkedett.

A legkiválóbb minőségű frisshús és a SPAR neve 2004 óta összefonódott, ezzel is növelve a frisshús eladás mennyiségét a SPAR üzletekben. A dinamikus növekedés szükségessé tette a SPAR Húsüzemben eredetileg kialakított technológiák, technológiai sorok továbbfejlesztését, bizonyos átépítéseket. Az eltelt 5 év alatt kétszer épült át a tálcás-hús gyártóegység, amelynek eredményeként napi 1.600 tálcáról 40.000 tálcára nőtt a kapacitás. Átlagosan napi 30.000 tálca frisshús került az üzletekbe kiszállításra. A frisshús komissiózása is hamar nagyobb teret követelt magának, 2006-ban egy nagyobb átalakítással több, mint 1000 m2-rel bővült az üzem alapterülete. Szükségessé vált a készítménygyártás kapacitásnövelése is, így 2008-ban átalakításra került a hőkezelő helyiség, majd 2009-ben bővült a hűtőkapacitás is. Az üzem filozófiájának alapkövét mindig a szigorú ellenőrzés és a kiváló minőség jelentette. Kiváló minőséget azonban csak kizárólag kiváló alapanyagból lehet előállítani. Nagyon fontos feladat a legmegfelelőbb hazai beszállítók kiválasztása, akik nem csak az alapanyag minőségében, hanem a nyomon követhetőségben, szállítási morálban, körülményekben is maximálisan meg tudnak felelni a magas elvárásoknak. 2009. szeptember 1-jén indult el Bicskéről, hosszas előkészítő munka és egyeztetés után, az első frisshús szállítmány Csehországba. A cseh INTERSPAR áruházakban is minőségi javulást hozott a magyar SPAR Húsüzem belépése.

A SPAR alapfilozófiája, hogy áruválasztékában a megbízható, magyar termékeket részesíti előnyben. A vállalat akcióiban az előző években is kiemelt szerepet kaptak a magyar áruk. 2008-ban a cég az Agrármarketing Centrummal közösen sikeres kampányt folytatott a Kiváló Magyar Élelmiszerek népszerűsítéséért. A SPAR-nak példásan jó a kapcsolata üzleti partnereivel, a vállalat tudatosan keresi az együttműködést megbízható hazai beszállítókkal, mind a gyártókkal, mind a termelőkkel. A hazai beszállítók körében végzett titkos szavazás alapján, 2009 novemberében a SPAR elnyerte a Magyar Termék Nonprofit Kft. az 'Év magyar árukért elkötelezett kereskedőjének' díját, a Progresszív magazin szakmai versenyén. A SPAR 2010-ben egész éven át tartó kampányt folytat a kiváló minőségű, tradicionális magyar termékek és előállítóik bemutatására A SPAR az új kampánnyal a magyar termelőket, gyártókat támogatja, hozzájárul több ezer munkahely megőrzéséhez, valamint a világszínvonalú magyar márkákra hívja fel vásárlóinak figyelmét.

A SPAR az élelmiszerláncok között elsőként kötelezte el magát a vásárlók egészségének megőrzése mellett. Kommunikációjában az elmúlt években kiemelt szerephez jutott az egészségtudatosság, az egészséges életmód támogatása, a vásárlók tájékoztatása erről a témáról. A SPAR stratégiai célja ezzel az új vásárlók megnyerésén túl, a minőségi élelmiszer piac és az egészséges életmód területén való társadalmi felelősség vállalásának tudatosítása a fogyasztókban.

2009-ben a gluténérzékenyeknek és laktózintoleranciában szenvedőknek a SPAR új termékcsaládot fejlesztett ki SPAR free from néven. A SPAR free from termékcsalád – amely többek között gluténmentes pékárut, mártásporokat, müzliket, kekszeket, valamint laktózmentes vajat, joghurtot tartalmaz – üdvözítő megoldás az élelmiszer érzékenyek  ezen csoportja számára. A termékek megkönnyítik nem csak az érintettek, hanem családtagjaik életét is, hiszen most a SPAR Csoport üzleteiben elérhető áron kaphatóak a speciális élelmiszerek.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítése kapcsán 2009-ben hetedik alkalommal szervezte meg az ország 20 nagyvárosában az INTERSPAR roadshow-t, a tavalyi évben SPAR Vital néven. A SPAR Vital elnevezés is utalt a rendezvény üzenetére, az egészséges életvitel fontosságát közvetítette a vásárlók felé. A roadshow programja ingyenes egészségügyi szűrésekkel egészült ki a SPAR és az Erős Antónia által létrehozott Egy csepp figyelem Alapítvány együttműködésének eredményeként. Az INTERSPAR hipermarketeknél az Alapítvány munkatársai többek között vércukorszintet és vérnyomást mértek és testösszetételt határoztak meg.   

A 47.000 m2-es üllői SPAR logisztikai központ tervezésénél, kivitelezésénél is a környezetvédelem játszott kiemelt szerepet. Az üllői SPAR raktár energiakoncepcióját az osztrák állam Consulting 2009 Díjára jelölték ,Környezet és energia' kategóriában. A megvalósított környezetbarát energiakoncepcióban az alternatív energiaforrást a természetből nyert rétegvíz jelenti. A ,Zöld raktár' hűtése-fűtése fosszilis energiaforrás felhasználása nélkül valósul meg, így direkt módon az épületből nem történik káros CO2 kibocsátás.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 2009 decemberétől az SGS – a világ vezető tanúsító szervezete – által tanúsított Integrált Irányítási Rendszert (IIR) működtet. Ennek a rendszernek két eleme az ISO 9001: 2008 szabvány szerinti minőségirányítási és a HACCP elvek szerinti élelmiszerbiztonsági rendszer. Magyarországon a kereskedelmi láncok közül jelenleg egyedül csak a SPAR rendelkezik az ISO 9001 nemzetközi szabvány követelményei alapján tanúsított Minőségirányítási Rendszerrel. A SPAR a minőség melletti elkötelezettséget nemcsak beszállítóitól várja el, hanem önmagával szemben is magas minőségi követelményeket támaszt, amelyeket maximálisan tud teljesíteni. Elvárja a beszállítóitól, hogy tanúsított minőségirányítási ill. élelmiszerbiztonsági rendszert tartsanak fenn, de önmaga is létrehozta és fenntartja ezeket a rendszereket.

Feiner Péter szerint : „2010-ben is dacolni fogunk a gazdasági válsággal, mindent megteszünk azért, hogy vásárlóink maximálisan elégedettek legyenek szolgáltatásainkkal. Nagy volumenű invesztíciókat valósítunk meg: 70 üzletünket modernizáljuk, valamint zöldmezős beruházások keretében INTERSPAR hipermarketet és szupermarketeket is nyitunk."

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.