2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Hod mi Pivo!

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/37380"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Ferd-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Ha valami rosszul megy, azt is szoktuk rá mondani: csehül állunk vele. Van egy hely Budapesten, ahol ez a kifejezés egészen bizonyosan érvényét veszíti. Pontosabban inkább az ellenkezőjébe csap át. „Csehül" itt azt jelenti: jól, nagyon jól mennek a dolgok.</p><p>

 

ferd 1.thumbnail Ha valami rosszul megy, azt is szoktuk rá mondani: csehül állunk vele. Van egy hely Budapesten, ahol ez a kifejezés egészen bizonyosan érvényét veszíti. Pontosabban inkább az ellenkezőjébe csap át. „Csehül" itt azt jelenti: jól, nagyon jól mennek a dolgok.

 

ferd 1.thumbnail Ha valami rosszul megy, azt is szoktuk rá mondani: csehül állunk vele. Van egy hely Budapesten, ahol ez a kifejezés egészen bizonyosan érvényét veszíti. Pontosabban inkább az ellenkezőjébe csap át. „Csehül" itt azt jelenti: jól, nagyon jól mennek a dolgok.

ferd 2.thumbnail Nemrég, mindössze pár héttel ezelőtt nyílt meg a VI. kerületben, a Szív utca 30-ban a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház. Aki hiteles csehországi ízekre vágyik, bátran felkeresheti. Ha a címben foglalt mondatot kimondja – jelentése: dobj egy sört! – már barátként is kezelik. Olyan cseh ételkülönlegességeket kaphat itt, mint például a Kulajda leves, ami egy kifejezetten ízletes, burgonyás, gombás krémleves, darabolt kemény tojással vagy a cseh „gulash" knédlivel, ami hasonló a mi marhapörköltünkhöz, csak nem vörösborral öntik föl, hanem sörrel.

ferd 4.thumbnailA Ropogós csülök uborkával, tormával és rozskenyérrel szerepel az étlapon. Egy egész csülköt tálalnak forrón, a reszelt tormához egy másik, tormás mártás is társul. Köret nincs hozzá, nem is kell, mert így is nagyon laktató. Szép adag a Grillezett borda erdei gombával és burgonyával, a mártás érezhetően többféle gombából készült. Héjában ropogósra átsült, hosszában négyfelé vágott burgonyával tálalják. Fejezzük be ennyivel az étlap ismertetését, leírásuk úgyis elmarad attól, amit az ételek a valóságban nyújtani képesek.

ferd 5.thumbnail Cseh nyelvtanfolyamunkat a desszerteknél folytathatjuk. Persze mielőtt rendelünk, nem árt igénybe venni némi szakmai segítséget. A „Zemmel Bába" estében ugyanis a név teljesen félrevezető. Ez nem zsemle, hanem almás sütemény. Kicsit a mi máglyarakásunkra emlékeztet, de annál – meg kell állapítanunk – sokkal finomabb. Ribizli mártással, kemény tejszínhabbal tálalják, a tetejét almaszelet díszíti. Az ételek mindegyikéről elmondhatjuk: roppant jóízűek. Itt nincs olyan érzése az embernek, hogy ezt így én is meg tudnám csinálni.

martin1.thumbnail Martin Imre vendéglős már ez előkészületektől, 2009 novembere óta vezeti az étteremet. A konyhán jelenleg még cseh mesterszakács dolgozik, aki betanítja a távozása után majd őt követő magyar mestereket. Jelen van az étteremben egy cseh gasztronómus is, akinek a feladata a felszolgálók képzése. Az étterem így tehát az eredeti, a hagyományos cseh konyhával működik. Ha bárhol Csehországban bemegy valaki egy hasonló helyre, pontosan ezt a kínálatot találja. A budapesti étterem a nevét a tragikus sorsú Ferenc Ferdinándról kapta. Az ő családja alapította ugyanis 1897-ben a – ma is működő – Ferdinánd Sörfőzdét, Prágától húsz kilométernyire, Benešovban.

ferd 3.thumbnail Sörük Magyarországon csak itt kapható és egy szinttel lejjebb, a pincesörözőben akár kettőt is megkóstolhatunk. A világos sörnél érdekesebb és persze erősebb is a „Sedm Kuli" a hét lövedék, egy vörös sör. Ezt szokták nálunk félbarnának is nevezni. Az étterem több különleges szolgáltatással csalogatja a vendégeket. Ha negyven érdeklődő összejön, a sörgyárból idejön értük egy busz, elviszi a csoportot a sörfőzdébe és vissza is szállítja. Csak a szállást és az ételt kell kifizetni, minden más ingyen van. Idehaza pedig két – háromhetenként sajátos rendezvényre kerül sor. „A merénylet napja" – emlékezve névadóra, inkább a testsúly ellen lesz merénylet. Cseh sör- és ételkülönlegességeket fognak bemutatni. A jó kezdet sikeres folytatást ígér. Mindazokból, amit az étterem eddig mutatott, arra következtethetünk: olyan hely jött itt létre, ami máshol nincs az országban.

(Fotó: Kovács Krisztina)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.