2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Tudatos Törődés”

  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/37491"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image3_58.jpg" border="0" width="90" height="75" /></a></span>2010. március 2-án ismertette a <em>„Tudatos Törődés"</em> programot a Magyar Hypertonia Társaság, a Novartis Hungária Kft.  A kezdeményezést a szervezők a Magyar Stroke Társasággal<strong>. . </strong> együttműködve indították;  idén a magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelésén keresztül a szélütés (stroke) megelőzésének gyakorlati megvalósítására helyezik a hangsúlyt,  a fellépést a tavaly végzett felmérés adatai indokolják. </p><p>

 

image3 582010. március 2-án ismertette a „Tudatos Törődés" programot a Magyar Hypertonia Társaság, a Novartis Hungária Kft.  A kezdeményezést a szervezők a Magyar Stroke Társasággal. .  együttműködve indították;  idén a magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelésén keresztül a szélütés (stroke) megelőzésének gyakorlati megvalósítására helyezik a hangsúlyt,  a fellépést a tavaly végzett felmérés adatai indokolják.

 

image3 582010. március 2-án ismertette a „Tudatos Törődés" programot a Magyar Hypertonia Társaság, a Novartis Hungária Kft.  A kezdeményezést a szervezők a Magyar Stroke Társasággal. .  együttműködve indították;  idén a magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelésén keresztül a szélütés (stroke) megelőzésének gyakorlati megvalósítására helyezik a hangsúlyt,  a fellépést a tavaly végzett felmérés adatai indokolják.

A program az  „Éljen 140/90 alatt!"  mozgalom folytatásaként indul.

A rendezvény résztvevőit 

dr.Kiss István professzor, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke, 

dr.Csiba László professzor, a Magyar Stroke Társaság elnöke,

dr.Kékes Ede professzor, az Éljen 140/90 alatt!  Program koordinátora  és

dr.Barna István, a Magyar Hypertonia Társaság budapesti titkára tájékoztatta a programról.

A szélütés a harmadik vezető halálok.  Az elleni való  küzdelemben fontos szerep jut a megelőzésnek, korai állapotában, gyanús jelek esetén kimutatható.   Kilakulásában a „néma gyilkos", a magas vérnyomás nagy szerepet játszik.  Az odafigyelés már a '40-es években hasznos lehet.  Extrém adatok szólnak a 14-18 évesek körében végzett felmérésről; eszerint 10 ezer fiatalból több száz már magas vérnyomású! Ultrahangos vizsgálatokkal, CT-vel, stb. komoly előzetes eredményeket lehet elérni.

Fenyegető jelek, melyekre oda kell figyelni

Hazánkban évente közel 18 ezren halnak meg szélütésben,  az új megbetegedések száma pedig 50 ezer.

A kezeletlen magasvérnyomás-betegség csaknem négyszeresére emeli az agyi katasztrófa vagy szélütés (stroke) kialakulásának veszélyét, másfelől viszont az összes agyvérzés közel 70 %-a  megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával.

2009-ben, az „Éljen 140/90 alatt!" mozgalom keretében szervezett „Törődés Napja"  során a Magyar Hypertonia Társaság azt vizsgálta, hogy a magas vérnyomás-betegség (hipertónia) mellett más, társbetegséggel is rendelkező betegek kezelésekor a kezelőorvos milyen kockázati csoportba sorolja a páciensét, ill. hogyan befolyásolja ez a követett gyógymód (a terápia) megválasztását.

A felmérésben 28 ezer 353 hipertóniás beteg adatait vizsgálták meg,  melyekből kitűnt, a magasvérnyomás-betegség mellett a betegek  75 %-ánál egyéb kór, társbetegség is szerepel.  Leggyakrabban valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés (37,92%),  cukorbetegség (30,48%) vagy az un. metabolikus szindróma (19,93%), ami  az elhízás, emelkedett koleszterinszint, magasvérnyomás, emelkedett vércukorszint együttes megjelenése. Ugyanakkor a legjellemzőbb társbetegségek mellett, a betegek 18,01 %-ánál fordulnak elő az agy ereit érintő (cerebro-vaszkuláris) betegségek.

A felmérés adataiból az is kitűnik, hogy a doktorok a társbetegséggel is rendelkező hipertóniások 80 %-ánál a szigorúbb, 130/80 Hgmm alatti vérnyomásértéket tartják elfogadhatónak, ill. ezeket a pácienseket az esetek

60,9 %-ában a nagy kockázatú csoportba sorolják. A szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség mellett az agy ereinek betegsége jelenti a kezelőorvosok szerint a legnagyobb kockázatot.

A felmérés adataira tekintettel,  a Magyar Hypertonia Társaság úgy döntött, hogy 2009 őszén a szélütés (stroke) megelőzését helyezi Tudatos Törődés elnevezésű szakmai-orvosi figyelemfelkeltő programjának középpontjába.

A betegek oldaláról tekintve, abban az időben egy 2007-es lakossági felmérés azt mutatta, hogy az agyvérzés a magasvérnyomás-betegség „legrettegettebb szövődménye" (összehasonlításként:  a szívinfarktus kb. 20 %-os  súllyal szerepelt a felmérés eredményében.)

Az érintettek félelme nem alaptalan;  a szélütést (stroke-ot)  túlélő betegeknek csupán csak 10 %-a,

míg a nem halálos kimenetelű szívkoszorúér problémákon túlesettek 70-80 %-a  képes a normális életvitelre.

Összességében sem megnyugtató a helyzet, hiszen a szélütött betegek 13-25 %-a  egy hónapon belül meghal,

a túlélők 12 %-a  pedig a betegség után egy évvel is intézeti ápolásra szorul.  Az agyér-betegségek 60 %-ban  maradandó károsodással járnak,  20 százalékban elbutulást okoznak, mindeközben a szélütött (stroke) betegek

72 %-a  magasvérnyomás-betegségben (hipertóniában) szenved.

Adott a megoldás;  ha az átlag vérnyomást  2 Hgmm-rel csökkentjük,  a szélütés okozta halálozás kockázata

10 %-al csökken, a vérnyomás megfelelő cél-értékének elérésével pedig akár a felére is csökkenthetjük a szövődmények és a halálozás esélyét. Fontos tehát a vérnyomás cél-értékének helyes megválasztása, ügyelve a szervek lehetséges károsodására, ill. a társbetegségekre.

A program során kitűzött következő cél;  az immár igazoltan meglévő elméleti tudás a mindennapi életben is jelenjen meg.   A rendszerbe fogott betegtájékoztató anyagok segítségével tudatosítani kell  az orvos és a beteg, ill. az asszisztens és a beteg közötti együttműködés fontosságát és szükségességét,  azaz, valósuljon meg a „tudatos törődés" a magasvérnyomás-betegségben érintettekkel.

A program mostani szakaszában tudatosan egymásra épülő betegtájékoztató eszközök alkalmazhatók, ezek:

1. Rendelői plakát:  célja a téma iránti figyelem felkeltése,  ill. a helyes és helytelen beteg-utak bemutatása.

2. Szélütés (stroke) kockázatbecslő és tájékoztató:   vagy a plakát alatt lévő szórólap-tárolóban helyezik el, vagy az asszisztensek segítségével jut el a beteghez, aki ennek segítségével felmérheti, mennyire érintett.  Az adatlap a

National Stroke Association (http://www.stroke.org/ ) szervezet anyagán alapul, az adatok alapján való becslés nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, ill. kezelést.

3. „Betegedukációs" orvosi mappa:   ez segíti az orvost, hogy a kockázat-felbecsülő lap alapján tájékozódott beteget felvilágosítsa a szélütés (stroke) megelőzésének jelentőségéről.

4. Betegtájékoztatók és vérnyomásnapló:   a felvilágosítás (edukáció) után ezt adja az orvos át a betegnek emlékeztetőként, otthoni tovább olvasásra,  ezen tudják nyomon követni a vérnyomásértékek alakulását is.

Fentiek kivitelezéséhez a szervezők egy új kommunikációs formát is választottak. A betegtájékoztatókban könnyed, helyenként humoros formában, rajzokkal illusztrálva, rövid történetekben állítják szembe a helyes, egészséges életmódot a helytelennel.

A tájékoztatók tartalmából:

A szélütés (stroke) fogalma

A stroke köznyelvi elnevezése, a szélütés, gutaütés az agyban lezajlott eseményre utal.  Gyakran nevezik agyvérzésnek is, bár az érintett betegek egy-ötödénél jön létre az agyállományt roncsoló vérzés.  A szélütés lényege mindig azonos;  az agy vérellátása zavart szenved, ezért az érintett terület idegsejtjei nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz, emiatt károsodnak, vagy elhalnak, s maradandó károsodás jelentjezik a központi idegrendszer működésében.  A szélütés nem csak az idősek betegsége, az életkor előrehaladtával ugyan a kialakulás valószínűsége nő, de bármely életkorban kialakulhat.  Kockázatát növeli az érfalak károsodása, az érelmeszesedés és az emiatt kialakuló egyéb szív- és érrendszeri szövődmények.  A szélütést elszenvedett betegeknél  15-ször nagyobb a kockázata egy újabb stroke-nak azokhoz képest, akiknél még nem fordult elő. Ez a veszély évek múltával is alig csökken.

A szélütés veszélyét növelő tényezők

-Első helyen áll a nem megfelelően beállított, rosszul kezelt magas vérnyomás, ez 3-4-szeresre emeli a szélütés kockázatát.  A megállapítás fordítottja is igaz;  a vérnyomás egyénre szabott, jól meghatározott cél-értékének elérésekor jelentősen csökkenthető a szélütés kialakulásának veszélye. Ma már nem elegendő a vérnyomást „csak" csökkenteni, hanem törekedni kell az orvos által meghatározott cél-érték elérésére.  

Mit jelent ez?  Cukorbetegek, szívbetegek, végtagi érszűkületben szenvedők, szélütésen átesettek körében az átlagoshoz képest is alacsonyabb,  130/80 Hgmm  vérnyomás-érték elérését javasolják, hogy megelőzhetők legyenek a magas vérnyomás szövődményei, közte a szélütés is. 

További kockázati tényező:   cukorbetegség, elhízás, kóros vérzsír-érték, dohányzás, mértéktelen alkohol-fogyasztás, hormonális fogamzásgálás, kábítószer-élvezet.

Hogyan érhető el a vérnyomás cél-értéke?

Csökkentsük a kockázati tényezőket:

-a vérnyomás kellő mértékű lecsökkentésével,

-a megfelelő testtömeg elérésével, rendszeres testmozgással,

-a vérzsírszint csökkentésével, helyes táplálkozással,

-a dohányzás mellőzésével,

-stressz-csökkentő módszerek elsajátításával.

Alkalmazzunk fix gyógyszerkombinációkat a magas vérnyomás kezelésében.

Ennek értelmezése:  2 gyógyszer 1 tablettában.  A magas vérnyomás kezeléséhez rendszerint többféle gyógyszer adása szükséges, bevételük ideális esetben naponta azonos időpontban történik. A gyógyszerszedés megkönnyítésére és az állandó, egyenletes gyógyhatás elérésére kifejlesztették a fix gyógyszerkombinációkat, két hatóanyaggal egy tablettában.

A kezelőorvos munkáját segíti, ha vérnyomásnaplót vezetünk. Ebbe bejegyezzük a naponta háromszor mért vérnyomás és pulzus-értékeket, valamint a gyógyszer bevételét, időpont szerint.

A szélütés jelei:

A szélütés legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban alakul ki, fenyegető tünetekkel

-féloldali végtaggyengeség,

-bénulás,

-átmeneti látásvesztés az egyik szemen,

-kettőslátás, látótérkiesés,

-beszédmegértési zavarok,

-szóformálási nehézség,

-zavartság, szédülés, fejfájás,

-hirtelen fellépő eszmélet-vesztés.

A tünetek lehetnek múló jellegűek, vagy maradandóak, s együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak.

Teendők:

Mivel a szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodás elkerülése szempontjából a legkritikusabbak, ezért már a szélütés gyanúja esetén is mentőt kell hívni (104).  Minél előbb kórházba kerül a beteg, annál nagyobb az esélye a túlélésre, s hogy a lehető legkevesebb maradványtünettel gyógyuljon fel a betegségből.

Magyarországi helyzetkép:  átlagosan 2 óra 40 perc a kórházba jutás ideje… A szélütés nálunk leggyakrabban hétfőn, ill. szombat-vasárnap következik be.

A szakmai munka folyamán, a már bemutatott Tudatos Törődés Orvospályázaton összesen 72 pályázó orvos nyert támogatást, a fődíjas és a 3 kiemelt nyertes pedig a Társaság tavaly decemberi kongresszusán vehette át a díjakat.

A Magyar Hypertonia Társaság most Tudatos Törődés Asszisztens" címmel hirdet pályázatot, keretében a doktorok szakmai segítségével az érintettek dolgozatot nyújthatnak be, melyben a hipertóniás betegekre összpontosító,  „Tudatos Törődés" gondozási tervet indíthatnak.

http://www.hypertension.hu/

http://www.novartis.hu/homepage.shtml

http://www.stroketars.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.