2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A németekben úgy tűnik van elég tisztesség: nincs elég adóellenőr!

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/27412"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/robbery_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span> <p>Hétvégén megjelent számában a Süddeutsche Zeitung  panaszos sorokat ír arról, hogy milliárd eurós adóbevételektől esik el a német állam azzal, hogy nincsen adóellenőr. Nem jelentkeznek az emberek szinte semmilyen összegért. A giga apparátusnak 130 ezer fő kellene, de alig 120 ezren dolgoznak a hivatalnál.</p><p>

 robbery 0.thumbnail

Hétvégén megjelent számában a Süddeutsche Zeitung  panaszos sorokat ír arról, hogy milliárd eurós adóbevételektől esik el a német állam azzal, hogy nincsen adóellenőr. Nem jelentkeznek az emberek szinte semmilyen összegért. A giga apparátusnak 130 ezer fő kellene, de alig 120 ezren dolgoznak a hivatalnál.

 robbery 0.thumbnail

Hétvégén megjelent számában a Süddeutsche Zeitung  panaszos sorokat ír arról, hogy milliárd eurós adóbevételektől esik el a német állam azzal, hogy nincsen adóellenőr. Nem jelentkeznek az emberek szinte semmilyen összegért. A giga apparátusnak 130 ezer fő kellene, de alig 120 ezren dolgoznak a hivatalnál.

Míg a lap a hivatalos krokodilkönnyeket hullatja és sajnálkozik,  addig arra egy pillanatig sem gondol, hogy az embereknek elegük van abból, hogy az állam törvényesen kifosztja őket. És emlékeznek a történelem tanulságára: a parancsra, az utasításra való cselekvés nem ad felmentést.

Mer valljuk be a német állam bűnözővé vált akkor, amikor bankszámla adatokat vásárolt, mégpedig lopottakat azért, hogy saját állampolgárait megnyomorgassa. Ez a módi úgy tűnik kém-iparrá változott, szinte nem múlik el egy hét, hogy újabb ilyen vásárlásról ne értesülnénk. A vételár pedig erősíti az info bűnözők ösztönzését.  A megrettent kisemberek százai jelentkeztek az adóhivatalnál fizetni szeretnének. Olyanok is, akiknek semmi okuk sem lett volna rá. Egyszerűen féltek. Ugyanakkor akik megtehették – és Bajorországban sokan megtehették, nagyon szépen megköszönve a német állam zsebükben turkáló kezecskéinek simogatását áttették maguk és vállalkozásuknak a székhelyét Ausztriába.

A cikk  utal arra, hogy jelenleg a legtöbb betöltetlen állás az iparvállalatok adóztatásának  feladatköreiben  van. Összesen 3.050 ellenőr és 420 adónyomozó hiányzik, ami a jelenlegi teljes, 13.800 fős ellenőri és 2.570 fős nyomozói állományhoz képest tetemes arány – mondta az adóhivatali dolgozók szakszervezetének elnöke, Dieter Ondracek, aki szerint az állam elől eltitkolt, évi 30 milliárd euróra becsült jövedelem feltárását még inkább megnehezíti, hogy nincsen elég szakember. Közben egyre nagyobb a munkaterhelés, mert 1,5 millió nyugdíjasnak az idei évtől kezdve adóbevallást kell készítenie. Ez még egy okkal több hogy a közhangulat lassan de biztosan a törvényes adórablás ellen forduljon.

A Süddeutsche Zeitung  azonban máshol keresi a hibát, jó neoliberális szokás szerint. Ők aképpen gondolkodnak,  hogy államigazgatási ok áll a munkaerőhiány hátterében: a tartományok és a szövetségi állam közti aránytalanság az adóbevétel elosztásában azaz ha egy tartomány bővíti a helyi adóhivatal állományát, akkor növekednek a személyi kiadásai, a többlet-adóbevétel döntő része azonban a központi kasszába kerül.

Úgy tűnik előbb utóbb ott is kell valamit tenni az adóprés csökkentése érdekében. De különösen azért, hogy az állam saját polgárai ellen ne kémkedjen, ne játsszon piszkos, az egykori totalitarianus államszervezetre jellemző játékot. Különben ott is megindul az a céges elvándorlás, és külföldre migrálás, ami Magyarországon már régebben folyik, ahol Bécs lassan a negyedik legnagyobb magyar város lesz. Mindössze annyi a különbség, hogy a németek a németül beszélő régiókban az EU-ban a magyaroknál könnyebben boldogulnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.