2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mobil Innovációs Központ 2010.

16 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/38687"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/040_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>  <p>Márciusban rendezte éves workshopját a Mobil Innovációs Központ.  Ismertették eredményeiket, különös tekintettel az un. inkubációs működés utáni időszakra. <em>dr.Pap László</em> elnök tájékoztatta a megjelenteket;  az alapítást kijelölő  <em>Mobil2004</em>  elnevezésű pályázatban meghatározott céloknak megfelelően folytatja tevékenységét a Központ.  Támaszkodnak a tudásközpont program kereti között kialakult kompetenciákra, az elért eredmények ennek kapcsán születnek specifikus pályázati- és ipari-projekt területeken.</p><p>

040 0.thumbnail 

Márciusban rendezte éves workshopját a Mobil Innovációs Központ.  Ismertették eredményeiket, különös tekintettel az un. inkubációs működés utáni időszakra. dr.Pap László elnök tájékoztatta a megjelenteket;  az alapítást kijelölő  Mobil2004  elnevezésű pályázatban meghatározott céloknak megfelelően folytatja tevékenységét a Központ.  Támaszkodnak a tudásközpont program kereti között kialakult kompetenciákra, az elért eredmények ennek kapcsán születnek specifikus pályázati- és ipari-projekt területeken.

040 0.thumbnail 

Márciusban rendezte éves workshopját a Mobil Innovációs Központ.  Ismertették eredményeiket, különös tekintettel az un. inkubációs működés utáni időszakra. dr.Pap László elnök tájékoztatta a megjelenteket;  az alapítást kijelölő  Mobil2004  elnevezésű pályázatban meghatározott céloknak megfelelően folytatja tevékenységét a Központ.  Támaszkodnak a tudásközpont program kereti között kialakult kompetenciákra, az elért eredmények ennek kapcsán születnek specifikus pályázati- és ipari-projekt területeken.

056.thumbnailAz új típusú pályázati és piaci kihívásokkal szembesülnek, de a Mobil Innovációs Központ továbbra is a korábban kialakított szervezeti struktúrában működik tovább;  a szervezet elnöke változatlanul Dr. Pap László, tudományos kutatási igazgatója Dr. Imre Sándor,  szolgáltatás-fejlesztési igazgatója  Dr. Charaf Hassan.

2010 januárjától a Központ ügyvezető igazgatói teendőit Schulcz Róbert,  gazdasági vezetői  feladatait  pedig Dr. Hegyi Barbara  látják el.

A szervezet továbbra is támaszkodik arra a kutató-gárdára, amely az alapító pályázatban foglalt célkitűzéseknek megvalósításában, a kutatási projektek munkájában eddig is részt vett.

Az inkubációs szakasz lezárását követő stratégiáról  dr.Pap László elnök szólt,  a Központ kompetenciáit és jövőbeli terveit  dr.Imre Sándor tudományos kutatási igazgató ismertette,  a jelenleg futó projektekről és eredményekről  Dr.Charaf Hassan  szolgáltatás-fejlesztési igazgató szólt.  Teszthálózatok és kapcsolódó projektek  volt a témája  Németh Zoltán laborvezető előadásának, majd dr.Koller István ismertette az UAV (robotrepülő) földi állomás kommunikációs csatorna fejlesztését,  ezt követte Szabó Sándor  előadása az IMS alapú szolgáltatások fejlesztéséről, végül dr.Forstner Bertalan adott ízelítőt a Központ közelmúltban fejlesztett alkalmazásaiból.

Dr.Pap László elnök visszatekintett a 2005-ös megalakulást követő időszakra, majd az elkövetkezendőkről szólva elmondta, a Központ széles körben bekapcsolódik az Európai Unió által kezdeményezett kutatási-fejlesztési programokba, hazai és nemzetközi pénzügyi forrásokból növeli saját bevételeit, szolgáltatásaiból, pályázatokból és kutatás-fejlesztési szerződésekből fogja fenntartani magát.

Elhatározott törekvésük, hogy a Mobil Innovációs Központ az általa művelt szakterületen továbbra is Magyarország regionális kutatás-fejlesztési központja  legyen.

A Központ a jövőben is olyan tudományos és műszaki kérdésekkel foglalkozik, melyek megoldása hozzájárul -a jövőt jelentő heterogén mobil és vezeték nélküli hálózatok felmerülő problémáinak tisztázásához, a 3G-s szolgáltatások, és későbbi mobil és vezeték nélküli technológiák bevezetéséhez, korszerű alkalmazások fejlesztéséhez ezeken a hálózatokon. A kialakított teszthálózatot kutatási célok mellett hozzáférhetővé tesszik a távközlési alkalmazásokat fejlesztő hazai kis- és közepes partnervállalkozások számára.

A Központ szolgáltatásai révén a hazai vállalkozások versenyképességének növelését kínálja fel, ill. hozzájárul az ilyen irányú innovatív fejlesztések bővítéséhez.

Az alapító konzorciumban szereplő ipari partnerek egy része a közös kutatási és fejlesztési tevékenységet a jövőben is fontosnak, előremutatónak tartja, ezért kifejezte további együttműködési szándékát. A Központ erősíti kapcsolatait olyan kis- és közepes vállalkozásokkal, amelyek az egyetemi és kutató intézeti szakmai közösséggel együtt képesek saját szakmai és üzleti tevékenységüket fejleszteni.

A központ a jövőben keresi a kapcsolatot olyan hazai ipari vállalatokkal, amelyek a mobil infokommunikációs szolgáltatások alkalmazásában és az arra alapozott fejlesztésekben érdekeltek (pl. közlekedési vagy egészségügyi szolgáltatók).  Kapcsolódni kíván az EIT működési keretében szerveződő hazai KIC társuláshoz.

A MIK a jövőbeli projektjeit alapvetően eredmény-orientáltan kívánja szervezni, ill. illeszkedni kíván a hazai és nemzetközi pályázatok speciális előírásaihoz.

Prekompetitív együttműködésre törekszik, ahol az ipari partnerek az általuk fontosnak tartott műszaki problémák megoldásában egymással és a Központtal kooperatív módon együttműködnek.  A MIK a jövőben egyértelmű motivációs rendszert alakít ki, amely feladat-centrikusan, a résztvevők valós teljesítménye alapján működik.

Ugyanakkor ügyelni kíván arra, hogy a MIK szakmai spektruma kellően széles maradjon („tudásbázis projektek"). Kis- és középvállalatokkal közös, főbb pályázati lehetőségek, a pályázati felhívások érvényességének függvényében:

-Nemzeti Technológia Program pályázat – közös alkalmazott ipari kutatások,

-Innocsekk pályázat – kutatás megrendelése,

-EU FP7 tematikus kutatási pályázatok,

-Regionális Operatív Programok: gazdasági társaságok innovációjának elősegítése.

Imre Sándor kutatási igazgató a tervekről és kompetenciákról:

Lokális technológiák, melyekkel foglalkoznak:

-RFID,

-NFC,

-Bluetooth,

-WLAN,

-önszerveződő hálózatok.

Cellás rendszerek rádiós kérdéseiben témájuk:

-GSM/GPRS/UMTS/HSxPA/LTE,

-WIMAX, GSM-R,

-kapacitás,

-terjedési modellezés,

-protokollok.

Foglalkoznak a multimédia átvitellel infokom hálózatokon:

-jelenleg alkalmazott technológiák + IMS,

-hang/streaming/video,

-instant messaging, adat, stb.,

-IVR/Call centers (pl. Skype-SIP).

Helymeghatározás, pozícionálás  témakörben:          

-GPS/Galileo,

-cellás rendszerekben,

-WLAN környezetben,

-RFID alapon.

IPv6  témakör:

-teszthálózat,

-hálózati problémák,

-mobilitási kérdések,

-alkalmazások és szolgáltatások.

Alkalmazásfejlesztés:

-Multi Mobil Platformok ( Symbian, Java, iPhone, Android, Windows Mobile, Linux, MeeGo),

-mobil P2P hálózatok,

-energia-hatékony mobil alkalmazások,

-távügyeleti rendszerek mobil alapokon,

-mobilhálózati logok elemzése,

-IMS alapú fejlesztés ( szerver és kliens oldalon).

Tesztelés:

-hálózati terhelés,

-hálózati átvitel minősége,

-hálózati eszközök,

-energia felhasználás,

-rádiós mérések,

stb.

Pályázatok:   nagyszámú hazai és nemzetközi pályázat, komoly tapasztalatokkal!

A jövőbeli tervek:

-a teszthálózat folyamatos korszerűsítése,

-egészségügyi rendszerek,

-adatbiztonság,

-energiahatékony rendszerek.

MIK mottója:   „Nincsenek megoldhatatlan feladatok, csak megoldásra váró problémák!"

Dr.Charraf Hassan a jelenleg futó projektekről és eredményekről:

A régi projektek állapota:

Mérés és diagnosztika mobil környezetben:

A projekt keretében mobiltechnológiákra épülő távfelügyeleti rendszert fejlesztenek ki.

A megoldás kétféleképpen használja ki a mobiltechnológiákban rejlő lehetőségeket:

egyrészt lehetővé teszi olyan objektumok távfelügyeletét, melyek nem rendelkeznek vezetékes kapcsolattal

(pl. a Hortobágy közepén futó vezeték esetén),

másrészt lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy vezetékes kapcsolat nélkül,  mobilkészülékeikről monitorozzák ezen objektumokat.

A rendszer alapvető működése a következő:

A távfelügyelt állomáson egy RTU egység figyeli folyamatosan az objektumok állapotát.  A bekövetkező eseményekről egy GPRS modem segítségével értesítést küld az Átjáró  (Gateway) modul számára.

Az átjáró egy központi számítógép, amely több állomásról gyűjti az adatokat, és tartja nyilván ezen állomások objektumainak állapotát. Az átjáró és a GPRS modem közötti kommunikáció szabványos ipari protokollal történik (IEC68070-5-104), valamint a modem-RTU kommunikáció is szabványos (IEC68070-5-101 protokoll).

A modem így egyfajta protokollkonverziót végez.  A felhasználók mobilkészülékein egy vastagkliens alkalmazás fut (.NET CF), mely az átjáróhoz kapcsolódva jeleníti meg az objektumok állapotát.

A rendszerrel elért eredmények: 

-csak akkor legyen adatmozgás, ha történik is valami:  a gazdaságosság érvényesül,

-a végpontok esetén nincs szükség fix IP címre,

-GPRS modemen protokollkonverzió, IEC68070-5-101,  IEC68070-5-104 ipari protokoll alapú kommunikáció,

-a mobilkliensen a felhasználók az objektumok állapotát táblázatban, vagy grafikus nézetben is megtekinthetik,

megtörtént a grafikus megjelenítés továbbfejlesztése:  görgethetőség, stb. irányába,

-offline mód:  ha megszakad a kapcsolat, az utolsó állapot megjeleníthető.

MetaModel alapú szoftverfejlesztési technológia mobil alkalmazások és szolgáltatások fejlesztéséhez:

A projekt a mobil alkalmazások és távközlési szolgáltatások aktuális területeire koncentrál:

-a folyamatosan fejlődő/változó követelményrendszert rugalmasan kielégítõ, vizuális nyelvek gyors létrehozását biztosító metamodellezési technika fejlesztése, 

-automatikus kódgenerálás megvalósítása ezen vizuális nyelvek szintjén megfogalmazott feladatokra.

-Vizuális nyelvek és a hozzájuk tartozó kódgenerátorok készítése a felhasználói felület, a hálózati kommunikáció és alapvető szimulációs célok támogatására.

-Mindezen eredmények alkalmazására készül a VMTS Mobile Toolkit nevű szoftvercsomag.

A távközlési szolgáltatások tartomány-specifikus nyelvei (Domain Specific Languages, DSL) a gyors fejlesztésű technológiák kidolgozását teszik szükségessé.  A megfelelő fejlesztési módszertant a hatékony keretrendszerbe foglalt meta-modellező technikák kidolgozásával alakítják ki.  A feladathoz rendelt látvány-modellekből automatikus kódgenerálás útján hozzák létre a szoftver kódot, valamint a konfigurációs és egyéb adat jellegű beállításokat.

A fejlesztés során kiemelt fontosságúnak tekintik a mobil alkalmazások és távközlési szolgáltatások egységes szemléletű automatizálását a platformok közötti különbségek áthidalására.

Az új eredmények:

Mobilplatformok grafikus modellezése szakterület-specifikus nyelvekkel

Kódgenerálás validált modell-transzformációval

Modell-alapú szinkronizálás modelltranszformációval

Új mobil platformok támogatása.

Közös Mobil Platform (CMP) létrehozása:

A kitűzött cél:

-Az alkalmazás egyszeri megtervezése után az képes legyen minél több mobil platformon futni.

-Fejlett programozói tudás nélkül lehessen leírni a mobil alkalmazás működését.

-Tipikus adat- és kommunikáció-intenzív alkalmazások esetén legyen alkalmazható.

Ennek megoldása : mobil alkalmazás leírása egy közös XML nyelven, majd ebből közvetlen kódgenerálás mobil platformokra.

A támogatott területek:

-felhasználói felület,

-adattárolás és adatkötés,

-hálózatkezelés és protokoll leírás.

A platformok:   Java ME,  Symbian, Windows Mobile.

A felhasználói felülettel szembeni követelmények, a felhasználói viselkedés identifikációja:

-gazdag felületleírás XML segítségével,

-a mobil platformok közös elemeinek támogatása,

-ne legyen szükség a felületleírásnak bármely platformhoz való igazítására.

Adattárolás és adatkötés:

-a felhasználói felületen megadott adatok tárolása és elérhetővé tétele más modulok számára (például a hálózatkezelő),

-az adatok elmentése és betöltése alkalmazás újraindításakor.

Hálózatkezelés és protokollírás:

-többféle kommunikációs módszer támogatása: TCP/IP, HTTP, jövőben Bluetooth,

-küldhető és fogadható üzenetek modellezése,

-az üzenetek helyes küldési és fogadási sorrendjének leírása (gyakorlatilag a kommunikációs protokoll megadása).

Modellező eszköz támogatása:

-minden fejlesztőkörnyezethez biztosít valamilyen tervező eszközt a fejlesztés megkönnyítésére,  pl.:  NetBeans, Visual Studio: UI Designer

CMP esetében is szükség van egy ilyenre, mely a megrajzolt UI vagy kommunikációs modellből az XML-t előállítja.

Logelemzés:

-nagy tömegű, gépi úton létrehozott állományok (elő)feldolgozása,

-nagyméretű log fájlok (TB) elemzése,

-felhasználói csoportok identifikációja,

-folyamatosan eredmény-szolgáltatás,

-megfelelő párhuzamosíthatóság,

-hibatűrés.

A megoldásra EU szabadalom beadva!

Futó projektek:

-BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., Budapesti Műszaki Főiskolával közösen – Magas Intelligenciájú, Nagy Megbízhatóságú Elektronikai Felderítő Rendszer Katonai és Polgári Védelmi Célokra.

-TCT Hungary Kft. –  Hostolt Multimédia Contact Center fejlesztése IMS (IP Multimedia Subsystem) környezetben.

-E-Group –  Új típusú, e- és t-kereskedelmet támogató multi-fizetési platform és e-tartalom vezérelt mikrofizetési és e-közösség formáló rendszer az  e-piacra.

-ITware Informatikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. –  Új generációs, multimédiás közösségi mobil szolgáltatások IMS alapon (MIK feladat:  SIP protokoll stack licence és Multimédia fejlesztő keretrendszer fejlesztése).

-Bird Telecom  Kft.  –  Bankkártyarendszerekhez illeszthető, mobilkészülékbe ágyazott RFID alapú, biztonságos fizetési technológia kutatása IMS és LBS integrációval.

-ITware Informatikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. –  Multimédia mobil multiplatform (pályázat beadva).

-IMS kliens:  

Symbian és Windows Mobile platformra,  RCS deszka modell,  a T-Mobile Huawei rendszerével.

Megvalósult szolgáltatások:

VoIP

Presence

Status

Tagline

Location

Instant Messaging – fénykép, fájl stb. küldéssel.

Jövőbeni elképzelések:

A meglévő eredményekre építve, különböző mobil alkalmazások és szolgáltatások fejlesztése.

Mobil szolgáltatók számára prototípusok fejlesztése, projektek generálására.

Németh Zoltán laborvezető tájékoztatója a teszthálózatról és a hozzá kapcsolódó projektekről:

Az elmúlt év fejlesztései voltak:   IMS, SGSN, GGSN, beltéri helymeghatározó rendszer.

Az IMS fejlesztése:

Huawei IMS 6.0 új hardverrel történik,  nagyobb számítási kapacitásra, a burst-ös jellegű forgalom jobb kezelésére.

A folyamatos fejlődés, valamint a korábbi problémák kiküszöbölése jellemzi,  a  Huawei IMS 4.0 is működik.

Az SGSN fejlesztésének jellemzői:

Huawei SGSN Release 7-el,  3GPP TS Release 7 funkciókkal,  (pl.: Iu interfész definíció, GPRS funkciók, GTP, MBMS stb.),  a korábbi szűk keresztmetszet problémáját orvosolták, HSDPA 7.2. felé haladnak.

OpenGGSN fejlesztése:

Jelentős előrehaladást értek el;  multi-APN (különféle szolgáltatásokhoz, IPv4, IPv6), QoS implementálása,

SGSN-nel együttműködési tesztek zajlanak.

Helymeghatározási témák:

-beltéri WiFi helymeghatározó rendszer,

-WiFi routerek,

-szerveroldali alkalmazás támogatása:   Oracle adatbázis szerver,  mobil kliens szoftverek.

Hálózati tesztek:

-Clarified Networks,

-struktúra feltérképezés,

-forgalmi tesztek,

-Codenomicon (IMS biztonság),

-biztonsági rések vizsgálata,

-túlterheléses vizsgálat.

Az EURESCOM projektben zajló tevékenység:

-Ultra Flat architektúrájú (UFA) hálózatok tervezése, ebben a kiindulópont; centralizált hálózatok skálázhatóságának megoldása,  funkciók „eltávolítása" a hálózat központjából.

Eddigi eredmények:

-UFA gateway optimalizáció,

-különféle protokollok összehasonlítása,

-publikáció: konferencia cikkek,

-a továbblépés lehetősége EU FP7 irányba.

Dr. Koller István az UAV (robotrepülő)  földi állomás kommunikációs csatorna fejlesztéséről szólt,

a BHE – Bonn Hungary Electronics (projekt vezető a repülő eszköz, a rádiók, a robotpilóta, a fedélzeti központi számítógép vonatkozásában),

a BMF – NIK  (földi rendszer szoftverei, adatbázisai, robotpilóta)  és

a BME – MIK (kommunikációs rendszer a repülő eszköz és a földi állomás között) együttműködésében.

(A témakört az Euroastra ismertette a Hadtudományi konferenciáról szóló, közelmúltbeni cikkében.)

Az  IMS alapú szolgáltatások fejlesztéséről szólt  Szabó Sándor előadása

IMS projektek:

Hostolt Multimédia Contact Center fejlesztése IMS környezetben – TCT Hungary Kft., 2008-2011

A projekt célja:  NGN hálózati architektúrára épülő, osztott működésű multimédia contactcenter alkalmazás-platform létrehozása.

A projektben a Virtuális PBX szolgáltatásokhoz kapcsolódva, azzal egyező működési illetve szolgáltatási elveket követve kívánják megvalósítani azokat a Contact Center funkciókat, melyeket ma az alközponti rendszerekhez kapcsolódó kiegészítő alkalmazások nyújtanak, utóbbiak kiváltására.

Megoldandó MIK feladat: 

-IMS szolgáltatási keretrendszer kidolgozása,

-SIP kapcsolatkezelési modul elkészítése,

-mobil kliens kifejlesztése,

-MIK teszthálózaton történő tesztelés.

Új-generációs multimédiás mobil szolgáltatások IMS alapon – ITWare Kft., 2009-2011

Secure Mobile Contactless Payment: 

-a nemzetközi készpénzkímélő fizetési rendszerekhez illeszthető, mobil készülékbe ágyazott RFID alapú, biztonságos fizetési technológia kutatása és prototípus fejlesztése IMS és LBS integrációval – Mobile Engine Kft., 2009-2012

Mit jelent az SMCP?  – Biztonságos mobil alapú érintés nélküli fizetési technológia.

A vonatkozó projekt célja:  a jelenlegi bankkártya rendszerekbe illeszkedő, bármely mobil telefonnal használható, megfelelően biztonságos RFID címkére épülő, NFC contactless payment kidolgozása.

Az idevágó elvárások:

-iIlleszkedés a meglévő bankkártya rendszerekhez,

-speciális NFC eszközigény kiküszöbölése,

-hozzáadott értékű szolgáltatások lehetősége,

-biztonságos NFC fizetés,

-többféle üzleti modell szerinti működés,

-az adatmennyiség és a hálózat leterheltség optimalizálása.

Az MIK feladatai:

-az IMS rendszerhez illeszthető, önmagában is működőképes rendszer-architektúra kidolgozása,

-különböző authentikációs eljárások kidolgozása és implementálása,

-szerver és kliens oldali funkciók megtervezése és implementálása,

-kommunikációs protokoll kidolgozása,

-push-szolgáltatás megvalósítása:

Push az SMCP-ben:

A ma működő mobil hálózati környezetben az adatkapcsolatok IP alapokon épülnek fel, amely nem támogatja a push alkalmazásokat.  A projekt során arra keressik a választ, hogy a telefonok képességeit kihasználva,  távközlési szolgáltatótól és készüléktől függetlenül lehessen szerver oldalról kezdeményezett biztonságos adatkapcsolatot kialakítani.

-IPv6 protokoll támogatása.

MOTIware:  

A MOTIware olyan mobil TV alkalmazás, amely egyesíti a mobil TV és a közösségi alkalmazások jellemzőit.

Segítségével a felhasználókhoz személyre szabottan juttatható el média tartalom és reklám.

A projekt célja: 

-a MOTIware Prime IMS integrálása,

-az IMS számos hálózati szolgáltatásának felhasználása a MOTIware fejlesztésében, piaci előny biztosítására,

-olyan keretrendszer kialakítása, amely a mobil platformok széles skáláján teszi lehetővé az új-generációs multimédiás közösségi élmény elterjedését.

A platform rendeltetése, hogy az IMS technológia által nyújtott lehetőségek és alapszolgáltatásokra építve, olyan egységes keretrendszert biztosítson, melynek alapján egyszerűen valósíthatók meg multimédiás, interaktív mobil szolgáltatások. A keretrendszer lehetőségeit interaktív mobiltelevíziós alkalmazás segítségével derítik fel, s tesztelik. A mobiltelevíziós alkalmazás média-továbbítási alrendszere, autentikációs megoldása, chat és egyéb interakciós csatornái, számlázórendszere is az IMS alapú keretrendszeren keresztül valósul meg.

IMS integrációval egyszerűen megoldható funkciók:

számlázás

autentikáció

felhasználói menedzsment

presence

instant Messaging

média kezelés.

MIK feladatok:

-architektúratervezés,

-IMS szolgáltatási keretrendszer kidolgozása,

-SIP protokoll stack kidolgozása,

-MOTIware – IMS gateway megtervezése, implementálása.

http://www.mik.bme.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.