2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Összefogások a hazai iparfejlesztésért

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/38733"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/polushir.jpg" border="0" width="90" height="90" /></a></span>Öt gazdasági hálózat képviselője vehette át most az Akkreditált Innovációs Klaszter tanúsítványt. Az öt klaszter sikeresen igazolta a Pólus Akkreditációs Testület előtt, hogy felkészülten áll akár 1.500 millió forint gazdaságfejlesztési forrás sikeres lehívására az innovációt és kutatás-fejlesztést támogató programokból. </p><p>

polushirÖt gazdasági hálózat képviselője vehette át most az Akkreditált Innovációs Klaszter tanúsítványt. Az öt klaszter sikeresen igazolta a Pólus Akkreditációs Testület előtt, hogy felkészülten áll akár 1.500 millió forint gazdaságfejlesztési forrás sikeres lehívására az innovációt és kutatás-fejlesztést támogató programokból.

polushirÖt gazdasági hálózat képviselője vehette át most az Akkreditált Innovációs Klaszter tanúsítványt. Az öt klaszter sikeresen igazolta a Pólus Akkreditációs Testület előtt, hogy felkészülten áll akár 1.500 millió forint gazdaságfejlesztési forrás sikeres lehívására az innovációt és kutatás-fejlesztést támogató programokból.

Az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter 33 tagja – köztük egyetemekkel, kutatóintézetekkel és az agrárkamarával – többek között a szeléntartalmú élelmiszerek fejlesztésén, zöldség-gyümölcsök fagyasztva szárításán, szójatej alapú allergénmentes termékcsaládok előállításán, illetve funkcionális zöldség-gyümölcsök előállításán dolgozik együtt. (A funkcionális élelmiszer a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja, és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.) A klaszternek olyan ismert vállalatok is tagjai, mint a Pick Szeged, a Rauch Hungária, a Gyermely Zrt, vagy a Master Good.

A másik újonnan akkreditált együttműködés, a debreceni Szilícium Mező az informatikai szektorban működik, tőkeerős szakmai partnerekkel és jelentős múltú, sokrétű egyetemi háttérrel, hiszen Debrecenben közel 2000 hallgató tanul informatikai képzésen. A tagok együttműködéseikre nyolc platformot hoztak létre, köztük a computer grafika – 3D animáció – multimédia; az adatvédelem – adatbiztonság; az e-közigazgatás – call/contact centerek; az e-egyetem, e-egészségügy; vagy az üzleti-és mesterséges intelligencia területén.

Az ÖKOPOLISZ klaszter célja, hogy Veszprém és Székesfehérvár az Ökopolisz fejlesztési tudáspark működése által kidolgozott termékek, eljárások és szolgáltatások alkalmazásával jelentős mértékben járuljon hozzá Magyarországon a környezettudatos szemléletmód, valamint a fenntartható környezeti állapot kialakításához. Az alapítók prioritásnak tekintik olyan környezetbarát technológiák kidolgozását, melyekkel érdemben csökkenthető az agrártermelés okozta környezet-terhelés.  Emellett olyan hasznosított kutatás-fejlesztési eredmények felmutatására törekednek, melyek a régió mezőgazdasági problémáinak komoly enyhülését is elősegítik, mivel a térség mezőgazdasági terményeit hasznosítják, továbbá országos vonatkozásban a „zöld üzemanyagpiac" bővítésével csökkentik az üzemagyagok területén az importfüggőségünket.

Az újonnan akkreditált klaszterek mellett kettő, korábban már Akkreditációs címet elnyerő együttműködés újította meg – az előírásoknak megfelelve – a tanúsítványát. A Pannon K+F+I+O tagjai már 2006 óta dolgoznak együtt az informatika területén, mögöttük innovatív és már szabadalmaztatott ötletekkel.  A Pharmagora funkcionális élelmiszer családja a klaszter termékportfóliói közül az egyik legkiemelkedőbb eredmény. A termékcsalád újabb fejlesztése a tej és tojás alapra épül. Egyik fő jellemzője, hogy a folyékony tejben és az étkezési szilárd tojásban megjelenő pozitív hatóanyagokat (Omega3, lecitin, kolin, stb.) megőrizve a tejet/tojást olyan szilárd és jól tartósítható állapotra tudjuk átalakítani, amely növeli az eltarthatóságot, a higiénikus és biztonságos tárolást, és ezzel kiterjeszti a felhasználási területet. További cél, hogy e pozitív alkotók kinyerhetőek legyenek az alapanyagból, és mint gyógyhatású étrend-kiegészítők önálló termékként forgalmazhatóak legyenek. 

A Pólus Programban az akkreditáció célja elismerni azokat a magas fejlettségi szintet képviselő hazai klasztereket, amelyek már több mint egy éve bizonyítottan és eredményesen együttműködnek és ezt a szakmai összefogást közös megegyezéssel intézményesítették. Fontos, hogy a Pólus Programban résztvevő klaszter magas hozzáadott értékű, exportorientált és innovatív tevékenységekre koncentráljon, stratégiával és annak végrehajtására alkalmas cselekvési tervvel rendelkezzen. Az akkreditáció két évre szól, mely lejártakor az akkreditáció feltételinek ismételten megfelelve megújítható. Ezáltal a támogató kiszűrheti az olyan potenciális pályázókat, amelyek együttműködése piacilag nem visszaigazolt, későbbi projektjeik megvalósítása és fenntartása túlzott kockázatokat jelent.

http://www.polusprogram.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.