2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Otthonvesztés – a kormányrendelet nyitva hagyta az alapkérdést

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/38779"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hajl.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="64" /></a></span>  <p>Az ingatlanok árverezésének új feltételeiről szóló kormányrendelet helyes irányba tett lépés, az átlátható és tisztességes árverezést segíti elő, mindazonáltal nem gátolja meg a további kilakoltatásokat, és nem orvosolja az önhibájukon kívül reménytelen helyzetbe került családok helyzetét. </p><p> 

hajl.thumbnail 

Az ingatlanok árverezésének új feltételeiről szóló kormányrendelet helyes irányba tett lépés, az átlátható és tisztességes árverezést segíti elő, mindazonáltal nem gátolja meg a további kilakoltatásokat, és nem orvosolja az önhibájukon kívül reménytelen helyzetbe került családok helyzetét.

 

hajl.thumbnail 

Az ingatlanok árverezésének új feltételeiről szóló kormányrendelet helyes irányba tett lépés, az átlátható és tisztességes árverezést segíti elő, mindazonáltal nem gátolja meg a további kilakoltatásokat, és nem orvosolja az önhibájukon kívül reménytelen helyzetbe került családok helyzetét.

 

Segít ugyan abban, hogy a kilakoltatással közvetlenül fenyegetett adósok időt nyerjenek, de anyagi áldozatokat is felvállaló állami program híján nem akadályozza meg sem a tömeges eladósodást, sem pedig a további tömeges otthonvesztést – áll a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal csütörtökön közzétett értékelésében, amelyet az ingatlanárveréseket szabályozó új kormányrendeletről adtak ki.

     Az MSZF SZK a Magyar Hitelszövetséggel egyetértésben méltányolja ugyan, hogy a kormány felismerte, az adósok segítségére kell sietnie, hogy hitelüket otthonuk elvesztése nélkül tudják visszafizetni, de véleménye szerint ezzel a kormányrendelettel önmagában nem fogják tudni elérni az áhított célt. Rengetegen vesztették el otthonukat már eddig is, opciós szerződéseik miatt nagyon sokan messze az otthon valós értéke alatt. Az ő sorsukon mit sem változtat az új rendelet. Az egyéni és a banki felelősség közti ésszerű kompromisszum hiánya miatt nem hárult el a végleges eladósodás veszélye azoknak az adósoknak a feje fölül sem, akik elvesztették az állásukat, jövedelmüket, és segélyekből tengődnek, maguk előtt görgetve a hitelrészletekből és a közüzemi díjhátralékokból felhalmozódó tartozásaikat. Rajtuk csak a magáncsőd és a családi csőd törvénybe iktatásával lehet segíteni, máskülönben tömegesen szorulnak majd a társadalom perifériájára. Őket azzal kell segíteni társadalmi visszailleszkedésükben, hogy munkához és tisztességes jövedelemhez juttatják őket, amiből meg tudnak élni.

     Az MSZF SZK elsőrendű társadalmi problémának, nem pedig pusztán hitelkérdésnek tartja az otthonvesztést, s a probléma súlyosságának megfelelő átfogó politikai elhatározást, jogi rendezést sürget. Ezt csak a lakhatáshoz való jog törvényesítésével lehet elérni – szögezik le.

      Mivel a leköszönő kormány és országgyűlés ezt már aligha fogja megtenni, a küszöbön álló választásokból kikerülő országgyűlésre és kormányra hárul a feladat, hogy első intézkedései között törvényt alkosson az otthonok és a családok védelmében.

      Az MSZF SZK, a Keresztény-szociális Műhely, a Magyar Hitelszövetség, az Igazságos Jogállamért Szövetség stratégiai együttműködésre készül a lakhatási jog magyarországi törvénybe iktatásáért, továbbá az azt megalapozó otthonteremtésért, és az erről szóló közös nyilatkozatot április 13-án, kedden a Magyar Orvosi Kamarában 10.30 órakor tartandó sajtóértekezletén fogja aláírni -áll az MSZF SZK csütörtökön kiadott közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.