2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Utazó mozaikok

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/38796"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Ravenna-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="97" /></a></span></strong>Bizonyára sokunknak volt kedvenc könyve Passuth László híres regénye, a Ravennában temették Rómát. Olvasásakor még most is szinte kedvünk támad odamenni. Nos, május 10-ig elég, ha csak Pécsre utazunk.</p><p>

 

ravenna 1.thumbnailBizonyára sokunknak volt kedvenc könyve Passuth László híres regénye, a Ravennában temették Rómát. Olvasásakor még most is szinte kedvünk támad odamenni. Nos, május 10-ig elég, ha csak Pécsre utazunk.

 

ravenna 1.thumbnailBizonyára sokunknak volt kedvenc könyve Passuth László híres regénye, a Ravennában temették Rómát. Olvasásakor még most is szinte kedvünk támad odamenni. Nos, május 10-ig elég, ha csak Pécsre utazunk.

ravenna 2.thumbnail A világhírű ravennai mozaikok másolatai április 10-től, egy hónapon át lesznek láthatók, mondták el azon a sajtótájékoztatón, amit az ENIT, az Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal és Pécs Város Önkormányzata közösen tartott Budapesten az Olasz Kultúrintézetben. Az Európa Kulturális Fővárosa évad keretén belül Ravenna mellett egy velencei összeállítás is jelen lesz Pécsen. Az Olaszországba látogató magyarok túlnyomó többsége megáll a legközelebbi tengerparti településnél, pedig érdemes egy kicsit tovább is menni. A két kiállítás talán ehhez is meghozza a kedvet. Magyarországon sokan tanulnak olaszul, erősek a történelmi, kulturális és gazdasági kapcsolatok. A mozaikok bemutatása ezek további elmélyítéséhez is hozzájárulhat.

asioli.thumbnail Ravenna megye tanácsosa, Libero Asioli szerint a város és a bizánci korból származó kincsek hírnevének terjesztése egyfajta idegenforgalmi és kulturális misszió. A külföldiek jól tudják, tengerpart, strandok, jó ételek egyaránt megtalálhatók Emilia Romagna tartományban. Mintegy 70 – 80 ezer forintért egy hétig már jól lehet nyaralni errefelé. Könnyű ide megérkezni is, akár vonattal, autóval vagy repülőgéppel is ott vagyunk néhány óra alatt. A térségben Ravenna az egyik leglátogatottabb város, őskeresztény és bizánci templomait, Nagy Theodorik mauzóleumával egyetemben, az Unesco a Világörökség részévé nyilvánította.

ravenna 3.thumbnail Ravenna volt a Nyugat legfontosabb politikai és kulturális központja a latin világ hanyatlásának évszázadaiban; a Nyugat-római birodalom, a gót királyság, végül a bizánci birodalom fővárosa. Ez az időszak olyan remekművekkel gazdagította Ravennát, mint a Galla Piacidia vagy az Ortodox keresztelőkápolna ókeresztény mozaikjai, illetve a Szent ApoUinaris új templomában, az Ariánusok keresztelőkápolnájában és az Érseki kápolnában található Theodor-kori mozaikok. Ravenna gazdagságához a bizánci mozaikok is hozzájárultak a Szent Vitális-templom és a Szent ApoUinaris in Classe templom arany dekorációin látható ragyogó mozaikokkal. A világ egyetlen városa sem őriz művészeti szempontból ilyen kimagaslóan gazdag, a keresztény ikonológia számára ilyen fontossággal bíró művészettörténeti jelentőségű mozaikokat.

ravenna 4.thumbnail Ezen értékek birtokában, az '50-es évek elején létrehoztak egy több, mint hatvan, az eredetihez hű mozaikmásolatból álló gyűjteményt – az egész világon népszerűsítve ezzel Ravenna felbecsülhetetlen értékeit. A munkálatokat a Szépművészeti Akadémia Mozaik csoportja, az antik művészet hűséges őrzői végezték, akik egy nagyon összetett és szigorú módszer alkalmazásával az eredeti művekkel megegyező másolatot készítettek. E valódi mesterműveknek számító másolatok, melyeket 1951-től kezdve Európa-szerte kiállítottak, széles körben nagy sikert arattak. Sikerük nem véletlen, hiszen a mozaikmesterség kézzelfogható példájaként szolgálnak, megtekintésük az egyetlen lehetőség arra, hogy megcsodálhassuk a mozaikok egyes részleteit, melyeket lehetetlenség lenne látni az eredeti művek esetében.

faenza.thumbnail Ugyanakkor Emilia Romagna tartomány nagyon sok más látnivalót is kínál. Faenza a kerámiáiról híres – termékeinek nevét a fajansz szó is őrzi – itt élő, működő műhelyek is látogathatók, nem csak a múzeum. Cervia nagy sókitermelő terület – már kétezer éve! A dombvidék Toscanaval vetekszik, a Po-delta természetvédelmi terület, a madár- és tájfényképezők kedvence. A flóra és a fauna itt minden évszakban rendkívül gazdag, mindig más arcát mutatja. Végül pedig azt se felejtsük: a konyha a kultúra legjobb nagykövete – és errefelé a borok is kitűnőek!

szalay1.thumbnail Pécs városának határozott célja volt, hogy nem csupán egy fesztiválévet szerveznek – mondta el Szalay Tamás, a Pécs 2010 kulturális igazgatója. A városnak már a reneszánsz kor óta erős kapcsolata van a mediterrán térséggel, a legújabb időkben pedig Ravennával testvérvárosok is. A két város közötti hasonlóság sokoldalú: ahogy Ravenna, Pécs is büszkélkedhet ókeresztény emlékekkel, például az Unesco által a Világörökség helyszínei közé választott Cella Septichora Látogatóközponttal, mely egy közös múlt dicsőségének tanúbizonysága, és amely egyben hozzásegítette a magyar várost a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez, melyre Ravenna is pályázik a 2019-es évre. A mozaikokat két helyen állítják ki: a Dómmúzeumban (Káptalan u.8.) és a Cella Septichora területén (Szent István tér) lesznek láthatók.

corsini.thumbnail Andrea Corsini, Ravenna város kulturális tanácsosa arról számolt be, hogy a történelmi értékek évente több millió látogatót vonzanak. A turizmus és a kultúra kölcsönösen kiegészítik egymást, folyamatosan gazdagítják az idegenforgalmi kínálatot. Igen jó példa erre a június közepétől július közepéig tartó Ravenna Fesztivál, melyet a világhírű karmester, Riccardo Muti neve fémjelez. Pár kilométerre a város központjától, negyven kilométer hosszú, összefüggő strandrendszer húzódik. A modern fürdőközpontok mellett, a régi állapotában meghagyott lagúnákban a természet a legnagyobb érték. Igyekeznek is megőrizni. Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére 2019-ben nem egyedül, hanem a körülötte lévő városokkal, Riminivel, Cesenával együtt pályáznak.

http://www.turismo.ravenna.it/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.