2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szaxofon minden műfajban és mennyiségben — A Rácz Aladár Zeneiskolában gyűlnek össze a hangszer szerelmesei

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/38825"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Szaxofonosnap-09I.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>  <p>Egy évtizede minden májusban akad egy olyan nap, amikor a mátyásföldi zeneiskolában a szaxofonosok krémje, valamint nemzetközi rangú és hírű sztárok mellett a legifjabbak muzsikusok is pódiumra lépnek. Csider Károly fafúvós hangszerész éppen tíz esztendővel ezelőtt hívta életre a Szaxofonos napot. Idén május 15-én, szombaton találkoznak ismét a Rácz Aladár Zeneiskolában a hangszer szerelmesei.   </p><p>

szaxofonosnap 09i.thumbnail 

Egy évtizede minden májusban akad egy olyan nap, amikor a mátyásföldi zeneiskolában a szaxofonosok krémje, valamint nemzetközi rangú és hírű sztárok mellett a legifjabbak muzsikusok is pódiumra lépnek. Csider Károly fafúvós hangszerész éppen tíz esztendővel ezelőtt hívta életre a Szaxofonos napot. Idén május 15-én, szombaton találkoznak ismét a Rácz Aladár Zeneiskolában a hangszer szerelmesei.  

szaxofonosnap 09i.thumbnail 

Egy évtizede minden májusban akad egy olyan nap, amikor a mátyásföldi zeneiskolában a szaxofonosok krémje, valamint nemzetközi rangú és hírű sztárok mellett a legifjabbak muzsikusok is pódiumra lépnek. Csider Károly fafúvós hangszerész éppen tíz esztendővel ezelőtt hívta életre a Szaxofonos napot. Idén május 15-én, szombaton találkoznak ismét a Rácz Aladár Zeneiskolában a hangszer szerelmesei.  

A rendezvénnyel az volt a célom, hogy a különböző műfajok, a klasszikus, a jazz és a pop képviselői hallgassák meg egymást, emellett pedig legyen lehetősége a fiatal tehetségeknek, így többek közt az országos versenyek díjazottjainak is a bemutatkozásra és a" nagyokkal" való együtt muzsikálásra.  Mindebben kiváló partnerre leltem a zeneiskola igazgatójában, Varga Györgyben.  A hagyományoknak megfelelően az idei programunkban is szerepel egy világhírű sztár, a holland jazz szaxofonos, Dick De Graaf személyében. Workshopot ad, este pedig koncertet. A rendezvény fellépői között megtalálni még többek között a Budapest Szaxofon Kvartettet, Csepregi Gyulát, Kató Zoltánt, Zsemlye Sándort, Bergendy Istvánt, Dresch Mihályt, Tűzkő Csabát, St. Martin, Makovics Dénest, Seleljo Erzsébetet és a Jazz Tanszak szaxofonos növendékeit is. A napot az elmaradhatatlan jam session fogja zárni. De persze lesz szaxofon kiállítás is – rengeteg kézbevehető, kipróbálható hangszerrel" – meséli Csider Károly.

A fúvós hangszereken játszók jól ismerik a „szaxofon doktor" Csider Károlyt, aki éppen 30 éve alapította javító műhelyét, húsz esztendeje, 1990-ben pedig rézfúvós hangszerkészítő kollégájával, Novotny Antallal létrehozták a Fon-Trade Music hangszerkereskedelmi cégét. A húsz éves születésnapot az 5×4+ című koncerttel ünneplik az MTA Dísztermében, április 17-én. A hangversenyen stílszerűen öt kvartett: a Corpus Harsona Kvartett, a Budapest Szaxofon Kvartett, a TeTraVERSI fuvolanégyes, a Szakcsi-Kőszegi Kvartett és egy ütős együttes, a Happy Marching 4 You muzsikál. A cég nemcsak kiváló fúvós- és ütőshangszer kínálata révén vált közismertté, hanem azért is, mert ügyvezetője az első pillanattól kezdve mecénásként is szerepet vállalt a zenei és kulturális életben. Finanszírozta lemezek, könyvek, kották megjelenését, s nemcsak díjakat ajánlott fel a különböző zenei megmérettetésekre, hanem maga is rendezett versenyeket.

Csider Károly és Varga György igazgató által tíz esztendeje életre hívott 

„Szaxofonos napon" minden esztendőben megtelnek a Rácz Aladár Zeneiskola termei. Ez alatt az évtized alatt a rendezvénynek olyan külföldi vendégei voltak, mint Adam Pieronczyk, Francois Bourrec, Sylvian Beuf, Tony Lakatos, Hannes Meixner, Lubomir Gospodinov és Jody Espina. De eljött Belgiumból Francois Louis hangszerkészítő, feltaláló is.

Emellett az eddigi programokban szerepelt már kerekasztal beszélgetés is a felsőfokú szaxofonoktatásról, az Oktatási Minisztérium képviselői, hazai, valamint bécsi szakemberek részvételével.

A Szaxofonos napon a hazai művészeti élet kiválóságai is mindig képviseltették magukat, így játszott Mátyásföldön Bergendy István, Balogh József, Bacsó Kristóf, Bolla Gábor, Borbély Mihály, Borbás Imre, Csepregi Gyula, Csejtey Ákos, Dés László, Dresch Mihály, Elek István, Götz Nándor, Kató Zoltán, Majthényi Csilla, Makovics Dénes, Marcellina, Muck Ferenc, Rigó Sándor, St. Martin, Tűzkő Csaba, Zsemlye Sándor, Zana Zoltán. Az együttesek közül pedig a Jazzmania Big Band, a Gruppen Sax, a Class Sax Quartet, a Budapest Szaxofon Kvartett, a Fon-Trade Szaxofon Együttes, a Götz Kvartett és a Road Six Sax. Immáron stabil kísérő zenekarnak számít a Kőszegi – Vukán – Berkes Trió. 

A 2010.május 15-i Szaxofonos napra, amelynek a programja 13 órakor kezdődik, ingyenes a belépés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.